< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Új vezetése van a Református Egyháznak

| Mobile | RSS

Új vezetése van a Református Egyháznak

2015. február 25. | hozzászólás | Közélet

Új vezetése van a Református Egyháznak

Új vezetője van a reformátusoknak. A 18 év után leköszönő Bölcskei Gusztáv utódja Szabó István dunamelléki püspök lett.

A reformátusoknál 6 éves ciklusok vannak, az egyházban az elmúlt hónapokban zajlott le a teljes tisztújítás. Az új összetételű Magyarországi Református Egyház Zsinata szerdán ült össze először. Azt előre lehetett tudni, hogy az 1997 óta hivatalban lévő tiszántúli püspök, Bölcskei Gusztáv nem folytatja, az egyházi szabályzat értelmében ugyanis már kitöltötte maximális három püspöki ciklusát.

Bölcskei utódját a négy magyarországi egyházkerület vezetője közül választhatták ki, a 100 tagú zsinat végül 55 szavazattal Szabó Istvánt választotta új lelkészi elnöknek. A Budapestet is magában foglaló kerület püspöke 2020-ig lehet hivatalban.

A lelkészi alelnök Fekete Károly lett, akit a közelmúltban váltotta Bölcskeit a debreceni püspöki székben. Az egyház új világi elnöke Huszár Pál dunántúli főgondnok.

Szabó István ’56 decemberében lelkészházaspár gyermekeként született Sárbogárdon, szülőhelye iránti tiszteletből a Bogárdi nevet is felvette a Szabó elé. A zsinat új elnöke nagyon szeret parodizálni, unokáival szívesen legózik, és bár úttörő nem volt, de Lenin hangja (egy iskolai november hetedikén) már igen. Utóbbi a református parokia.hu-nak a közelmúltban adott interjújából derül ki, ebben egyébként nagy igazságérzékű „konzervatív forradalmárként” jellemezte magát, aki nem tud rendetlen világban élni. A beszélgetés leginkább egy erős vezető képét rajzolta fel.
forrás:index.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: