< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Tíz éves rekord a kiskereskedelemi forgalomban

| Mobile | RSS

Tíz éves rekord a kiskereskedelemi forgalomban

2015. február 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Tíz éves rekord a kiskereskedelemi forgalomban

Tavaly 5,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, ennél magasabb értéket utoljára 2004-ben mértek.

A kiskereskedelemi forgalom immár másfél éve folyamatosan növekszik, ami annak köszönhető, hogy egyre több pénz marad az embereknél: a családi adókedvezmények révén például mintegy 197 milliárd forinthoz jutott tavaly csaknem kilencszázezer szülő, de a reáljövedelmek is 3 százalék felett bővültek. A folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzet, a kedvező inflációs folyamatok és a fogyasztói bizalom magas szintje szintén támogatta a növekedést 2014-ben.

Tavaly decemberben 5,6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3 százalékkal emelkedett a forgalom decemberben, ezen belül az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,5 az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletekben pedig 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés 2013 decemberéhez képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben még nagyobb, 7,4 százalékos bővülés volt: a textil-, ruházati- és lábbeli eladások például 13 százalékkal emelkedtek. 2014 decemberében az üzemanyag-kiskereskedelem 11 százalékkal bővült, köszönhetően annak, hogy a benzinárak egy év alatt 10%-kal csökkentek. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem forgalma 34 milliárd forinttal volt több, mint egy évvel korábban. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,2 százalékkal, míg a használtcikk üzletekben 7,2 százalékkal nőttek az eladások.

A GDP alakulásában is visszatükröződik a forgalom erősödése, az első három negyedévben ugyanis 1,6 százalékkal nőtt a háztartások fogyasztása az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt hónapok forgalmi adatai rendre alátámasztják, hogy a kiskereskedelemben másfél éve bekövetkezett növekedési fordulat tartós.

Várakozásaink szerint a bővülés a következő hónapokban is folytatódni fog, a bankok elszámoltatása és a devizahitelek lezárása pedig további tartalékot jelenthet az ágazat növekedésében.

(Nemzetgazdasági Minisztérium

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |