< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bajban az erdő! – Már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett

| Mobile | RSS

Bajban az erdő! – Már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett

2015. március 1. | hozzászólás | Közélet

Bajban az erdő! – Már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett

Hívásonként és SMS-enként 250 forinttal támogathatják a károsodott erdők helyreállítását.
S.O.S. Bajban az erdő! címmel tematikus napot tart ma a közmédia, ezzel támogatva azt a civil összefogást, amely a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés okozta erdőkárok enyhítését célozza.

Az S.O.S. Bajban az erdő! adományvonalra már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett. Akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13 600-as telefonszámot tárcsázzák, majd a 90-es számot kell megadni. SMS-ben ugyancsak a 90-et kell szövegként elküldeni a 13 600-ra. Ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forinttal támogatják a károsodott erdők helyreállítását.

A Vértesi Erdő Zrt. közel 300 ezer facsemetét ültet
Kossuth Rádió, Krónika

A 45 ezer hektáron gazdálkodó Vértesi Erdő Zrt. területének csaknem tíz százaléka volt érintett a decemberi ónos esőzés által. A 3500 hektárból 1200 hektár területen vált szükségessé az emberi beavatkozás. Ez a gyakorlatban a károsodott területek kidőlt fáktól, leszakadt koronarészektől történő megtisztítását jelenti, de ehhez kapcsolódik a kisebb-nagyobb üres foltok erdősítése is.
Ma 5000 facsemete ültetésével kezdődött meg a Vértesi Erdő Zrt.-nél az idei, tavaszi erdősítési szezon. Az S.O.S. Bajban az erdő! részeként az elkövetkező két hónapban csaknem 300 ezer facsemetét ültetnek.

A Mátrában hosszabb szünet után már lehet túrázni
Kossuth Rádió, Krónika

Decemberben a Mátra észak-nyugati lejtőjén, Galyatetőnél pusztított leginkább a jég, amely a letört ágak és a kidőlt fák miatt még a hamarosan átadásra kerülő Kéktúra Központot is veszélyeztette.
A központ elől indult az a túra, amelyet az S.O.S. Bajban az erdő! műsorfolyam hívószavára szervezett a Magyar Természetjáró Szövetség. A túrázók elsőként a Nyírjes felé vették az irányt, s megtisztított ösvényen haladhattak a Kékestető felé.
A helyszínen Dudás Béla, az Eger Erdő Zrt. helyi erdészetének vezetője hangsúlyozta: a Mátrában hosszabb szünet után már lehet túrázni, de az erdők rendbetétele még sok időt vesz igénybe.

A Visegrádi-hegységben ma is folyik a kármentesítés
Kossuth Rádió, Krónika

A Visegrádi-hegységben ma is folynak a kármentesítési munkálatok. A szakemberek különféle módszereket alkalmaznak, a 631 méter magasságban található Keserű-hegyen például a kötélpályás fakitermelési technológiát. Ez az egyik legkíméletesebb módszer a talaj és a természet megóvására. A Pap-réten pedig nagy teherbírású lovak segítségével szállítják a fát.

A Börzsönyben ma önkéntesek dolgoznak
Kossuth Rádió, Krónika

A Börzsönyben egész nap önkéntesek dolgoznak. A diósjenői Erdészeti Szabadidő Parktól csaknem ötvenen indultak el, megtisztítják többek között a diósjenői tanösvényt és a nagymarosi Julianus-kilátó környékét is. A feladat sokrétű: a letört gallyak összegyűjtése mellett cserélik az útjelző táblákat, összeszedik a szemetet és átfestik a turistajelzéseket is.
A munkálatokban minden helyszínen olyan önkéntesek vesznek részt, akiknek szívügye az erdő védelme, és nem először segítenek az erdészeknek. A segítség pedig jól jön, mert a Börzsönyben csaknem tízezer hektáron több százmillió forintos kárt okozott a tavalyi jegesedés.
Még mindig vannak olyan turistaútvonalak, amelyek nem látogathatók, a károk elhárításán folyamatosan dolgoznak.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: