< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Nekiment a Fidesznek a Kúria

| Mobile | RSS

Nekiment a Fidesznek a Kúria

2015. március 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nekiment a Fidesznek a Kúria

Határozott véleményt fogalmazott meg a Kúria Polgári Kollégiuma és az Országos Bírósági Hivatal a Fidesz javaslatával szemben, miszerint másképp szeretnék szabályozni a képmás és hangfelvételekhez való jog megsértésének az eljárásrendjét – olvasható az ATV.hu cikkében.

Az új eljárásban a keresetlevél benyújtásától számított nyolcadik napra kellene kiírni a tárgyalást, ahol az egyik félnek azt kellene bizonyítani, hogy a képmás vagy a hangfelvétel elkészült, a másik félnek pedig azt, hogy ehhez az érintett hozzájárult.

Az OBH szerint a cél maximálisan támogatható, de ezzel a jogi szabályozással nem érhető el. Utaltak a határidő betarthatatlanságára külföldi személy esetén és kifogásolták, hogy nem készült megfelelő hatásvizsgálat, és hogy egy magánszemélytől ugyanúgy elvárják, hogy bizonyítsa az általa készített kép jogszerűségét, mint a sajtó képviselőitől. Felhívták rá a figyelmet, hogy a kérdésnek emberi jogi vonatkozása is van, ugyanis adott esetben a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog ütközhet a véleménynyilvánítás szabadságához való joggal.

Kifogásolták továbbá, hogy a módosítást komoly felvilágosító munkának kellene megelőznie, hogy a jogérvényesítés ne kiváltság legyen, amit csak bizonyos réteg ismer.

„Az Országgyűlésnek nem az a feladata, hogy a miniszterelnököt és a szűk környezetét megvédje attól, hogy az állampolgárok és a sajtó képviselői róluk felvételt készítsenek, hanem, hogy az állampolgárokat védje meg a hatalom önkényétől” – mondta Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottság szocialista alelnöke.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |