< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Egyre mélyebb a szociális szakadék az unión belül

| Mobile | RSS

Egyre mélyebb a szociális szakadék az unión belül

2015. március 3. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Egyre mélyebb a szociális szakadék az unión belül

Egyre mélyebb a szociális szakadék az unión belül
Ali, a párizsi Charles de Gaulle reptéren lakó hajléktalan 2015 februárjában.
Europress/AFP

A 2008-as gazdasági világválság kezdete óta a dél-európai uniós országok még szegényebbek lettek az észak- és közép-európai tagállamokhoz képest.

Szomorú következtetésre jutottak a France Stratégie (a miniszterelnök alá tartozó stratégiai intézet) elemzői, miután szemügyre vették, hogyan halad az Európa 2020 nevű uniós stratégia megvalósítása. A tízéves fejlesztési terv – többek között – az aktivitási ráta 69-ről 75 százalékra emelését és szegénységi küszöb alatt élő európai polgárok felemelését célozta meg, azonban az eddigi „eredmények” korántsem megnyugtatóak. A Le Figaro által bemutatott elemzésből ugyanis kiderül, hogy a déli országok folyamatosan leszakadnak az északi tagállamoktól.
Foglalkoztatottság: nőttek a különbségek

Vegyes képet fest a 2008 és 2013 közötti időszakban a foglalkoztatottság alakulása a munkaképes korúak körében. Az adatok szerint Németországban ez az arány 74-ről 77 százalékra nőtt, Ausztriában 75,1-ről 75,5-re, Luxemburgban pedig 68,8-ról 71,1-re. Azonban a kontinens déli részén éppen ellentétes folyamatoknak lehetünk szemtanúi: Görögországban 66,3-ról 52,9 százalékra esett vissza ez a szám, Spanyolországban 68,5-ről 58,6-ra, Portugáliában 73,1-ről 65,4-re.

A 2004-ben vagy az után csatlakozott országok közül egyedül Magyarországon és Máltán javult a foglalkoztatottsági helyzet. Míg hazánkban a foglalkoztatottság 2008 és 2013 között 1,3 százalékkal nőtt, Máltán 5,6 százalékkal dolgoznak többen.
Még szegényebbek lettek a szegények

Ennél is nagyobb különbségek tapasztalhatók a szegénység terén. A szegénység vagy társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett emberek száma Finnországban, Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban csökkent, ugyanakkor drasztikusan nőtt ez a szám a kontinens déli részén. Görögországban közel kilencszázezerrel emelkedett a szegények száma, Spanyolországban több mint egymillióval, Portugáliában pedig több mint százezerrel. Érdekes módon a Nyugat és Kelet közötti különbségek nem növekedtek ilyen élesen: Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában csökkent a szegények aránya.
Konvergencia helyett divergencia

Mindezen adatok tükrében a France Stratégie kutatói korántsem optimisták. Úgy látják, hogy az Európa 2020 nevű programban megfogalmazott foglalkoztatási, illetve a szegénység csökkentésére vonatkozó célok valószínűleg nem fognak teljesülni az évtized végére. Pedig éppen az életszínvonal növelése volt az európai integráció egyik legfőbb célja.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |