< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Új ősi “rejtélyes emberi” faj azonosítása rázza fel az evolúciós elméletet

| Mobile | RSS

Új ősi “rejtélyes emberi” faj azonosítása rázza fel az evolúciós elméletet

2015. március 4. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Új ősi “rejtélyes emberi” faj azonosítása rázza fel az evolúciós elméletet

Az evolúciót a tudósok a természet számos különböző szintjén figyelték meg, és amikor az ember származásához érkeztek, képesek voltak az emberi evolúció hatalmas kirakójának apró-cseprő darabjait összegyűjteni. Tudjuk, hogy valamilyen formában az evolúció különböző szinteken bekövetkezett, de még mindig sok a hiányzó láncszem evolúciós utazásunkat tekintve, és az újabb tudományos felfedezések minden évben folyamatosan újraírják azt, amit korábban igaznak hittünk.

Fontos megjegyezni, hogy még mindig sok mindent nem tudunk, és az evolúciós fa messze van attól, hogy megértsük, ami közel sem teljes.

Egy új fajt fedeztek fel?

Egy jó példa minderre, ami alig több mint egy évvel ezelőtt történt, amikor úgy tűnt, hogy a kutatók egy teljesen új emberszabásúak rendjébe tartozó fajt fedeztek fel, mely jelenleg még ismeretlen a tudomány számára.

Az alany genomjának DNS elemzése során olyan ismert nyomokat észleltek, mint ami a Gyenyiszovai emberre jellemző, akit a Nenadervölgyiek titokzatos rokonának tekintenek. A nyugtalanító az egészben az, hogy a genom olyan DNS foszlányokat is tartalmaz, amely úgy tűnik, hogy teljesen ismeretlen, azonosítatlan “emberek” csoportjától származik.

A feltárás során talált egyik Neandervölgyi ember genomja is elemzésre került, és az eredmények azt sugallják, hogy keveredés történt több ősi emberszerű csoport tagjai között Európában és Ázsiában több mint 30000 évvel ezelőtt, “köztük egy még ismeretlen emberi előddel Ázsiából.”

“Ez azt sugallja, hogy egy Gyűrűk ura típusú világgal van dolgunk – ahol sok emberszabású populáció volt,” – Mark Thomas, a University College evolúciós genetikusa Londonban. (1)

A Neandervölgyiekről és a Gyenyiszovai emberről úgy vélik, hogy az anatómiailag modern emberekkel keveredtek, hozzájárulva ezzel sok mai ember genetikai sokszínűségéhez. Ez az új felfedezés azt sugallja, hogy a genetikai sokféleségünk sokkal összetettebb, és egy olyan lényt (vagy lényeket) is magában foglal, melyet még nem azonosítottak.

“A legjobb magyarázat az lehet, hogy a Gyenyiszovai ember egy azonosítatlan fajjal kereszteződött, és átvett bizonyos részeket a DNS-éből. A Gyenyiszovaiak egy ismeretlen archaikus populációtól származnak, nem kapcsolódnak a Neandervölgyiekhez,” – David Reich, Harvard Medical School. (2)

Kik voltak ezek az emberek?

A kérdés most az, hogy kik voltak ezek a titokzatos emberek, akik egyes őseinkkel (mint a Gyenyiszovai ember) keveredtek? Lehet, hogy egy hasonló népcsoport volt? Vagy lehet, hogy egy teljesen különálló új faj?

Ez a felfedezés csak egy apró példa a sok rejtélyre és megválaszolatlan kérdésre az emberi evolúcióval kapcsolatban. Valamint ott van az az anomália, melyre vonatkozóan bizonyítékokat találtak, ami arra utal, hogy rendkívül fejlett (sokkal inkább, mint akik ma vagyunk) ősi emberi civilizációk létezhettek a múltban több millió évvel ezelőtt, egészen a közelmúltig. Mindez vajon hogyan illeszkedik bele az egyenletbe? Ez a téma egy külön cikket is megérdemelne.

Amit tudunk, egy apró csepp a tengerben, mely tele van számtalan ismeretlennel, mely még felfedezésre vár, és ami egy nap talán rávilágít az emberi eredet rejtélyére.
forrás:újvilágtudat.hu

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |