< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ismét háborút hirdetett Orbán Viktor

| Mobile | RSS

Ismét háborút hirdetett Orbán Viktor

2015. március 7. | hozzászólás | Közélet

Ismét háborút hirdetett Orbán Viktor

Orbán Viktor megérkezik a közszolgálati rádióba szokásos pénteki interjújára FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Belpolitikai harcokkal teli éveket ígért szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor, pedig korábban nyugodt négy éves kormányzást ígért. A miniszterelnök szerint azért veszítették el a veszprémi választást, mert nem harcoltak jól. Világossá tette, hogy a múlt heti országértékelőben mindenkinek szólt a “jó reggelt!” és elismerte, hogy a kétharmad elvesztése miatt a jövőben bizonyos kérdésekben egyeztetniük kell az ellenzékkel. A miniszterelnök a Fideszen belüli ellentétekről ezúttal sem beszélt, ahogy arról sem, hogy a kormánypárt Tapolcán is számol a vereséggel.

Mindenkinek szólt a “jó reggelt!” a múlt heti miniszterelnöki országértékelő beszédben – közölte tegnap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a mostani négy év más lesz, mint az előző, “sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal”, amelyekbe “bele kell állni”. (A kormányfő a “győztes tavalyi év” után korábban nyugodt kormányzást ígért.) A veszprémi eredményt úgy értékelte, szavazóik egy része elégedetlen a kormányzattal, de azt most még nem tudják, miért nem. Valószínűleg több egyeztetést, több konzultációt, lassúbb döntéseket várnak tőlük, ami valahol lehetséges, valahol nem, de törekedni kell rá. “Nem harcoltunk jól, nem vettük tudomásul, hogy ez a négy év másmilyen volt, mint az azelőtti” – fogalmazott. A pártelnök-miniszterelnök szerint több harcosságot, minden őket ért támadásra egyenes, világos választ várnak tőlük az emberek, amiben vélhetően igazuk van.

Kétharmados parlamenti többség nélkül is menni fog, hangsúlyozta ismét a miniszterelnök, azt viszont elismerte, hogy bizonyos kérdésekben kénytelenek lesznek az ellenzékkel egyeztetni. Most ilyen kérdés, hogy Magyarország vállaljon-e katonai szerepet a Közel-Keleten, Kurdisztánban, az olaszokkal, a németekkel és az amerikaiakkal. Hogy tudnak-e ehhez kétharmadot csinálni, az a következő napokban el fog dőlni.

Orbán szerint a kormány célja, hogy mindenkinek legyen munkája, de az emberek helyett nem fognak tudni munkát keresni. “Magyarország nem lehet egy olyan épület, ahol az emeletek között nem lehet közlekedni, mert a lift elromlott és beomlott a lépcsőház” – fogalmazott. A szociális segélyezés rendszerének megváltoztatásával kapcsolatban azt mondta: egyértelmű helyzet jön létre, a segélyt azoknak kell adni, akik valóban rászorulnak. “Vannak olyan segélyek, amiket az állam garantál, de vannak emberek, akik ezen felül is szeretnének segélyt, erről viszont már az önkormányzatoknak kell dönteni, nem a kormánynak”. Véleménye szerinte többen vannak, akik korábban segélyből, most pedig már munkából élnek, és ez fejlődés a korábbiakhoz képest. Az évértékelő beszédében említett keményen dolgozó emberekről szólva a kormányfő hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy azok, akik a saját munkájukkal akarják eltartani magukat és a családjukat, kapjanak minél több lehetőséget. Kiemelte azt is, “munkából jobb élni, mint segélyből, ehhez nem kell tudomány”.

Forrásaink szerint Orbán mostantól folyamatosan arról fog beszélni, hogy a “mindennapi keményen dolgozó” emberek százezreit be kell engedni a polgári társadalomba. Abban bízik, hogy ezzel 2018-ig sikerül a Fidesztől elpártolt egymillió választót visszaszerezni. A tapolcai vereséget ennek ellenére úgy tudjuk, már beárazta a Fidesz. Ebben a választókerületben kemény csatára számít a kormánypárt, mert Ajkán, a körzet legnagyobb városában a szocialisták, Tapolcán és környékén a Jobbik, Sümegen viszont a Fidesz erős. Kormányzati körből úgy értesültünk, hogy Tapolcán erősebb lesz a negatív kampány, mint a Veszprémben volt, a Jobbikot országos szinten akarják támadni, helyben pedig Pad Ferencet, az MSZP és a DK jelöltjét igyekeznek majd lejáratni.

A miniszterelnök már a múlt heti évértékelőjében harcra szólította híveit és arról panaszkodott, hogy folyamatos, kíméletlen támadások érik őket, amit nem szabad alábecsülni. Azt érzékeltette, hogy kívülről támadják a Fideszt, a belülről érkező bírálatokra viszont nem reagált. Navracsics Tibor uniós biztos néhány hete a Heti Válasznak adott interjújában a kormánypártról azt mondta, a lelki integrációnak ugyan még nincs vége, “de a törésvonalak immár a külső falon is megjelentek”. Korábban a pártban “nem fúrták egymást a politikusok, némelyek ezt ma előszeretettel megteszik”, a közös ügyről, a polgári Magyarországról pedig kevesebbet beszélnek és annak szellemében kevesebbet is cselekszenek.

Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár az ATV Startban élesen bírálta a Fidesz prominenseit. Kormányátalakítást sürgetett, hogy az érdekek helyett végre az értékek érvényesülhessenek Magyarországon. “Nem erre szövetkeztünk. Sem a kezdet kezdetén, sem 2010-ben” – fogalmazott a politikus, aki szerint a tavalyi parlamenti választások óta az érdekek mindent “lesöpörtek” és csak a pénz számít, az emberek ezért fordultak el a kormánypárttól. A volt államtitkár arról is beszélt, hogy Paks 2 nagy állami beruházás, sok pénz. A bővítés egyfajta “pénzügyi tehén, amelyet fejni lehet”. Mint mondta, a paksi építkezés lehet “a Fidesz Bős-Nagymarosa”, minderre azért van szükség, hogy “néhány ember bebetonozza magát, és irdatlan pénzt szerezzen”. Illés szerint Tapolcán is meg fog bukni a Fidesz. Ez a Népszavának adott hétfői interjújában mondta a volt államtitkár, akit megszólalásai miatt tegnap Deutsch Tamás, a Fidesz twitteres trágárkodásairól is ismert EP-képviselője támadott meg a közösségi oldalon. Azt írta: “Hol marad a mai Illés Politikailag Rettenetesen Megvilágosodott Jófideszes Zoltán interjú?”

Bencsik János, aki már korábban is többször szembe ment a frakció álláspontjával, kedden a paksi beruházás adatainak 30 éves titkosítása ellen szavazott. A veszprémi bukás után Facebook-oldalán jelezte pártjának: már januárban szólt, hogy ha így folytatják a kormányzást, vagyis nem lesz “tartalmi, stílusbeli és személyi korrekció”, annak rossz vége lesz.

szerző:Fazekas Ágnes

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 167 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: