< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Irány Dél

| Mobile | RSS

Irány Dél

2015. március 10. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Irány Dél

Melegebb éghajlatokra küldte Orbán Viktor a magyar külpolitikát. Nem szó szerint persze, hiszen a magyar nagykövetek előtt a keleti után meghirdette a déli nyitást. Mivel a keleti nyitás sikeres volt – már csak a számokban van némi vita -, Dél felé fordul a magyar diplomácia. A Dél jelen esetben Afrikát és Dél-Amerikát jelenti a miniszterelnök számára, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy komolyan beszél. Mint mondta, az idén még elsősorban Ázsiára koncentrál, vagyis a keleti nyitás utómunkálatait végzi el Szingapurban, Indonéziában, Malajziában, Vietnamban és Mongóliában, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015 második felében már megkezdi a déli nyitáshoz szükséges utakat, és 2016-ban a kormányfői látogatások is e térségeket érintik.

Magyarra fordítva, mivel a nyugati országok vezetői nem állnak szóba a magyar miniszterelnökkel, meg kell keresni azokat az országokat, amelyeknek kapóra jön egy uniós és NATO-tagállam vezetőjének látogatása. Ha Franciaországban elutasítják Orbánt, attól még Szenegálban, ne adjisten Kongóban még királynak járó tisztelettel fogadhatják. Chiléről nem is beszélve, ahol Torgyán József a magyar cseresznye-exporttal már egy jó évtizede előkészítette az új külpolitikai doktrína számára a talajt.

Ennek az új külpolitikának ráadásul nem is a déli nyitás a fő eleme. hanem a nemzeti érdek. Orbán meg is mondta: “nem romantikus álmokat kell kergetni, hanem a magyarságot képviselni”. Vagyis nem baj, ha rossz viszonyban van a magyar nagykövet az adott országgal, közölte Orbán, az a lényeg, hogy megmondja a véleményét, ami persze nem más, mint a magyar érdek. Egy példát is említett: nemrég Lengyelországban volt, “csak én eljövök, önök meg maradnak”, ezt kezelni kell tudni. Vagyis a magyar diplomácia feladata: Orbán után söprögetni. Rosszabb esetben feltörölni a padlót. Még rosszabb esetben letörölni a köpés nyomait a képünkről. A magyar érdek ugyanis ebben a kontextusban nem más, mint Orbán Viktor álláspontja. Ez kiderült például a kisebbségekre vonatkozó kérdésre adott válaszából. Fontos az autonómia, fontos a nyelvhasználat, de a legfontosabb a gazdasági kapcsolatok erősítése. A nagykövetnek pedig nem világpolgárnak kell lennie, akármit is jelentsen ez.

Még azt is mondta, hogy “gondolkodni a kis ökörnek is szabad”, de ez annyira őszinte mondatnak tűnik, hogy nem merem kommentálni. Még engem is elküld melegebb éghajlatokra.

szerző:Simon Zoltán
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |