< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A HVG szerint a katonai elhárításnak jelentett Orbán

| Mobile | RSS

A HVG szerint a katonai elhárításnak jelentett Orbán

2015. március 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A HVG szerint a katonai elhárításnak jelentett Orbán

A hetilap megnevezte azt az elhárítótisztet, aki 1981-82-ben kapcsolatban volt a jelenlegi miniszterelnökkel, ám semmilyen dokumentumot nem mutatott be. A lap szerint Orbán társadalmi kapcsolat volt.

Az eddig nyilvánosságra került dokumentumokból kitűnik, hogy Orbán Viktort nem sikerült ügynöknek beszervezni, erre utaló nyom nincsen. Megvan viszont a miniszterelnöknek a katonai elhárításnál az állambiztonsággal együttműködő társadalmi kapcsolatokról vezetett „A” kartonja, amelyet Major Mihály elhárítótiszt töltött ki. E szerint 1981. október 20-án lett Orbán társadalmi kapcsolat, s ez 1982. augusztusi leszereléséig tartott- írja a csütörtökön megjelent HVG.

 https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qvn6vtNEBPc

A lap szerint Major őrnagy azt is rávezette a kartonra, hogy a társadalmi kapcsolatát nem kötötte rezidenshez, vagyis közvetlenül vele állt kapcsolatban. A HVG dokumentumot nem közöl, és arról sem ír, hogy a birtokában van ilyen dokumentum.

Az állambiztonsági hálózatokban megkülönböztetett szerepül volt az úgynevezett társadalmi kapcsolatoknak. Ezek általában olyan emberek voltak, akik önként segítették a szervezetet, jó információforrásnak számítottak, de nem volt érdemes ügynökként használni őket- írja a lap. A cikk írója hozzáteszi: a katonai elhárításnál kicsit más volt a szerep, amit a hálózat foglalkoztatásának szabályzata részletesen is rögzített. Azt, hogy milyen fontosak voltak, mutatja, hogy a katonai elhárítás 1989. június 30-ai állapota szerint többen voltak, mint a beszervezett ügynökök.

orbán viktor katonaként (fotó: nol.hu)Orbán Viktor katonaként (fotó: nol.hu)

A HVG beszámol róla, hogy a társadalmi kapcsolat a III/IV-esnél nem beszervezés, hanem megbízás alapján működött, együttműködési nyilatkozat aláírására az ügynökökkel szemben őket nem kötelezték, nem vettek fel róluk úgynevezett „B”, azaz beszervezési és „M”, azaz munkadossziét, s nem szerepelnek a BM állambiztonsági nyilvántartásában, így 6-os kartonjuk sincs.

Az „A” kartonon (és annak két másolatán, amelyet a leszerelés után meg kellett semmisíteni) kívül más írásos nyoma nem maradt a társadalmi kapcsolat együttműködésének, legfeljebb a tartótiszt úgynevezett találkozási füzete, feltéve, hogy archiválta.

A társadalmi kapcsolatok általában szóban jelentettek, s a tiszt jegyezte le és jelentette feletteseinek, mit tudott meg tőlük. A lap szerint Major Mihály ma is él Zalaegerszegen, de nem nyilatkozik újságíróknak.

Ahogy beszámoltunk róla, Simicska Lajos vasárnap a Mandinernek adott interjúban vádolta meg a miniszterelnököt. A vállalkozó a portálnak arról beszélt, hogy már a középiskolában is jelentettek róla, amikor elvitték katonának, már egy tíz centi vastag akta volt róla.

Elmesélte, hogy volt, akit ő buktatott le – az illető később félrenyelte a töltött káposztát és megfulladt -, és volt, aki saját maga vallotta be, hogy jelent róla. „Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad. Azt mondtam az illetőnek: nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitaláljuk együtt, miket írjon. Azt hiszem, maguktól is rájöttek már, ő ki volt” – nyilatkozta a vállalkozó.

Orbán Viktor? – tette fel a kérdést a Mandiner munkatársa. „Igen. Amikor aztán leszereltünk, az étteremben várakoztunk, már civilben, őt kiemelték közülünk. Úgy mentünk haza a leszerelő vonattal is, hogy Viktor nem volt velünk. Minden katona elmegy bulizni, ha leszerelt, így tettünk mi is, aztán ott egyszer csak megjelent. Azt mondta, alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott. Harminc éven át elhittem neki, hogy így történt” – mondta, és hozzátette: ma már nem tudja mit gondoljon.

Simicska az ATV Szabad szemmel című műsorában megerősítette a Mandinernek elmondottakat.

Mint mondta, a rendszerváltás után azt a felvilágosítást kapta, hogy az állambiztonsági levéltárban nem létezik róla akta, de a katonaság alatt a saját szemével látta a róla szóló iratcsomót. Simicskának nincs konkrét információja arról, hogy Moszkvában létezne Orbán állítólagos beszervezését bizonyító irat, de lehetségesnek tartja, hogy létezik.

Harminc éven keresztül elhittem, amit Orbán mondott, hogy nem írta alá a beszervezését, de most elbizonytalanodtam – tette hozzá Simicska Lajos. Arra a kérdésre, hogy mitől bizonytalanodott el, a Fidesz egykori pénztárnoka azt válaszolta: az Orbán-kormány és Moszkva utóbbi évekbeli kapcsolata bizonytalanította el.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet szerinte az általa megfogalmazott állítás utóélete, Simicska Lajos csak annyit mondott: „nem tudom, majd meglátjuk.”

A Miniszterelnökség még vasárnap este reagált a vádakra, egy 2012-es Orbán-nyilatkozattal. Akkor Vadai Ágnes kérdezte a miniszterelnököt hasonló témában, Orbán Viktor pedig többek között azt válaszolta: „Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet – amint az a mellékletből kiderül – sikertelenül végződött.”
Orbán arról is beszélt, hogy annak idején arra tették föl az életüket, hogy Magyarországon egyetlen becsületes embernek se kelljen soha többé abban a tudatban élnie, hogy megfigyelhetik, vájkálhatnak a magánéletében, akár az otthonában is lehallgathatják.

Másnap Orbán Viktor a Hír24 riporterének személyesen is kommentálta a vádakat. Azt mondta, hogy a sértettség beszél Simicska Lajosból. A miniszterelnök szerint a tények magukért beszélnek, minden információ elérhető. Sajnálatosnak nevezte, hogy “személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit”. Hozzátette: nem látja értelmét “ilyen csinn-bumm cirkuszokat csinálni a magyar politikában”, ezért ezekben a vitákban való részvételnek – a tények világossá tételén túl – nem látja értelmét.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 152 megnézve, 1 alkalommal mai nap |