< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A történelmet is megsemmisítené az Iszlám Állam

| Mobile | RSS

A történelmet is megsemmisítené az Iszlám Állam

2015. március 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A történelmet is megsemmisítené az Iszlám Állam

Újabb és újabb sztorik derülnek ki arról, hogyan tüntetik el az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei az iraki Moszul környékén fekvő ősi romokat. Az iraki antikvitások minisztériuma kétségbeesetten próbál segítséget kapni a nemzetközi közösségtől, mert úgy látják, hogy a dzsihádista őrültek jó úton haladnak afelé, hogy megsemmisítsék az emberiség történelmének tárgyi bizonyítékait.

A közelmúltban írtunk arról, miként estek neki légkalapáccsal az ősi szobroknak az Iszlám Állam őrültjei Moszulban. Most újabb jelentések láttak napvilágot, melyek szerint az IÁ buldózerrel rombolta le Dur Sarrukin ősi város – mai nevén Horszabád – emlékeit. Az iraki antikvitások minisztériuma szerint ez nem egyedi eset, hanem egy tudatos kampány része. „A terrorcsoport ragaszkodik az emberiség történelmének eltörléséhez, a két folyó földje kulturális örökségének a megsemmisítéséhez” – mutat rá közleményében a minisztérium. “Már korábban is, és most is arra figyelmeztetünk, hogy, amíg nincs visszatartó erő és erős nemzetközi összefogás, addig ezek a bandák –  betegesen erőltetett ideológiájukkal – továbbra is pusztítják és rabolják majd a műkincseket” – folytatódik a minisztérium állásfoglalása.

A múlt héten az IÁ buldózerrel rombolta le a szintén Moszul közelében fekvő ókori Nimrúd városát, amelyet a militáns csoport egy villámtámadással foglalt el tavaly nyáron. Azelőtt a terrorcsoport egy videót tett közzé, amelyen fegyveresei a moszuli múzeumban feldöntik és szétzúzzák az ősi asszír szobrokat, és elpusztítják az ősi Ninive Nergál kapuja közelében álló szárnyas bikát.

Vasárnap Ádel Sirsáb – Irak turisztikai és antikvitásügyi minisztere – az ország örökségének megvédése érdekében légitámadásokra szólította fel az USA vezette koalíciót. „A légtér nem a mi, hanem az ő kezükben van” – mondta a Reuters beszámolója szerint Sirsáb az újságíróknak. „Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy hajtson végre a légicsapásokat, és vegye célba a terrorcsoportot, ahol csak tudja” – sürgette a politikus a beavatkozást.

Az ENSZ főtitkára a helyszínek megszentségtelenítését „háborús bűnnek” nevezte. Ban Ki Mun szóvivője útján elmondta: arra sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul vessen véget az ilyen szörnyű terrorista cselekményeknek.

ban ki munBan Ki Mun

Eleanor Robson, a Közel-Kelet ókori történelmének professzora – aki komoly régészeti munkát végzett Irakban – a Londoni Egyetemen elmondta: a légitámadásokkal valószínűleg nem lehet sikeresen megvédeni a műemlékeket, ehelyett Ninive tartomány visszafoglalására kellene a hangsúlyt helyezni.

Robson szerint az IÁ azért ragaszkodik a műkincsek elpusztításához, mert ez a „sikeres propagandafogás” erős reakciót vált ki.

Figyelmeztetett rá, hogy még nagyobb pusztításhoz is vezethet, ha a kérdést figyelmen kívül hagyjuk. Robson szerint a fegyveresek fenyegette másik nagyobb helyszín az UNESCO Világörökség része: a Moszultól nem messze található, a Tigris folyó partján fekvő Assúr névadója az asszírok főistene, lerombolása súlyos csapás lenne a történelem számára.

Az IÁ antikvitások elpusztításáért felelős szervezeti egységének a neve a „Bizottság az Erény Előmozdítását és Bűn Megelőzéséért”. Ennek semmi köze a történelmi kincsekhez, de a probléma abban rejlik, hogy a terrorszervezet elutasítja a vallási szentélyek bármilyen fajtáját, sőt még még a síita muzulmánokat is eretneknek ítéli, ráadásul fáj nekik, hogy volt kultúra az iszlám előtt is, ezért próbálják felszámolni Asszíria nyomait.

bámiján-völgyi buddha szoborBámiján-völgyi Buddha szobor

Az Irak ókori öröksége elleni támadás ahhoz hasonlít, mint amikor 2001-ben a tálibok megsemmisítették a Bámiján-völgyi Buddha-szobrokat. Az IÁ azonban nem csak az ókori műemlékeket, hanem a keresztény, jezidita, sőt még a rivális muszlim istentiszteleti helyeket is pusztítja.

A moszuli keresztények például 24 órás ultimátumot kaptak tavaly, hogy vagy áttérnek az iszlámra, vagy fizetik az embertelenül drága „vallási adót”, egyéb esetben kard általi halállal néznek szembe. Ha ez nem lett volna elég, folyamatosan merényleteket követtek el ellenük, kedden is felrobbantottak egy keresztény templomot Moszulban az Iszlám Állam fanatikusai. A Moszul nyugati részén lévő Szindzsár hegyen élő jezidita kisebbséget is célba vették, valamint megsemmisítették Jónás próféta sírját is.

Most kérdés, hogy mi lesz például a római romok sorsa Észak-Afrikában, ahol szintén egyre komolyabb félelmeket kelt az Iszlám Állam helyi szárnyának a megjelenése.

atv.hu / The Guardian

forrás:atv.hu

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |