< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kulcsszerepet kér Magyarország az EU bővítésében

| Mobile | RSS

Kulcsszerepet kér Magyarország az EU bővítésében

2015. március 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kulcsszerepet kér Magyarország az EU bővítésében

Kulcsszerepet kér Magyarország az EU bővítésében
Szijjártó Péter és Laurent Fabius francia külügyminiszter megbeszélést folytat az Európai Unió külügyminiszterei informális találkozóján Rigában 2015. március 6-án
Kovács Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium

A keleti partnerség és az Európai Unió bővítésének felgyorsítását szorgalmazta szombaton Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek informális találkozóján Rigában.

A külgazdasági és külügyminiszter a távirati irodával közölte, a tanácskozáson részt vettek a tagjelölt országok külügyminiszterei, így a bővítés volt az ülés meghatározó témája. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Európa tovább veszítene versenyképességéből, ha bezárkózna, a legjelentősebb gazdasági folyamatok ugyanis a regionális integrációk szintjén zajlanak. Mint mondta, szükség van a nyugat-balkáni országok csatlakozásának felgyorsítására. Kiemelte, hogy az uniónak elemi érdeke szorosabbra fűzni az együttműködést Törökországgal, amely a világ tíz legerősebb gazdasága közé törekszik. „Emellett előrelépést kell elérni a keleti partnerség tekintetében, hiszen az Azerbajdzsánból származó gáz lehet az egyik megoldás Közép-Európa energiabiztonságára.”

Arra a kérdésre, hogy az ukrán válság milyen hatással van a keleti partnerségre, a külügyminiszter azt válaszolta, hogy a válság éppen annak fontosságára mutat rá, hogy a kezdeményezést fel kell gyorsítani, illetve át kell alakítani úgy, hogy nem általános, hanem specifikus programot kell összeállítani a hat érintett országnak. „Ez jelentheti a sikert az elkövetkező időszakban. Minél inkább együttműködnek ezek az országok az Európai Unióval, annál inkább nő a stabilitásuk” – hangsúlyozta.
A keleti csúcs lesz a csúcs

A lett EU-elnökség tetőpontját szakértők szerint a május 21–22-én Rigában rendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozó jelenti, amelynek során az unió várhatóan megerősíti kapcsolatait a programba bekapcsolódott országokkal, vagyis Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával, Örményországgal és Ukrajnával. Szijjártó Péter azt mondta: „mindenkiben egyértelmű a szándék”, hogy szülessenek kézzelfogható eredmények a tanácskozáson, „de még nem látjuk világosan, hogy sikerül-e konszenzust elérni”.

Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalást folytatott görög kollégájával, Nikosz Kociasszal: a megbeszélés témája szintén a közép-európai energiaellátás volt. „Görögország kulcsszerepbe került a déli gázfolyosó tekintetében. Magyarország közösen dolgozik Szerbiával, Macedóniával és Görögországgal azon a terven, hogy ezen az útvonalon juttassuk el Magyarországra, illetve Közép-Európába a Törökországba szállítandó orosz gázt” – mondta, és közölte, hogy a négy ország külügyminisztere április elején Budapesten tárgyal majd ez ügyben.
Hadba mennek a magyar katonák az Iszlám Állam ellen

Megbeszélést folytatott Paolo Gentiloni olasz, illetve Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel Magyarországnak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban való részvételéről. A külügyminiszter emlékeztetett arra, ez a két ország tölti be a vezetői tisztséget az IÁ ellen harcoló nyugati koalíció kötelékében, a két ország júliusban váltja a parancsnokságot. Mint mondta, mindkét ország elismerését fejezte ki, hogy Magyarország konzultációt kezdett katonai hozzájárulásáról.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta, technikailag májusi kezdést is lehetségesnek tart a 100-150 tagú magyar missziónak. A magyar katonák biztosítási feladatot kapnának. Közölte, hogy keddre egyeztetésre meghívta a parlamenti pártok képviselőit az ügyben. Tájékoztatása szerint van olyan, a parlamentben frakcióval nem, de képviselettel rendelkező párt, amely jelezte, hogy kész támogatni a missziót, így lehetséges a kétharmad elérése, ezáltal pedig az, hogy „Magyarország katonai jelenléttel is harcolhasson az Iszlám Állam ellen”.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |