< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Gondolná, hogy hány tonna műanyag kerül a Dunába az osztrákoknál?

| Mobile | RSS

Gondolná, hogy hány tonna műanyag kerül a Dunába az osztrákoknál?

2015. március 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Gondolná, hogy hány tonna műanyag kerül a Dunába az osztrákoknál?

Ha azt gondolta, hogy az osztrákok pedáns, rendszerető nép, akkor kissé csalódnia kell, mert egy friss kutatás szerint csaknem 40 tonna műanyag kerül a Dunába évente már Ausztriában.

A vizsgálatot a felső-ausztriai Aschach és az alsó-ausztriai Hainburg közötti részen végezték csaknem háromszáz mintavétellel. A bécsi Környezetvédelmi Hivatal most először vizsgálta, hogy mennyi műanyag hulladék került a Dunába, holott, aki már sétált vagy ült a Duna partján láthatja, hogy tömegével úsznak a flakonok, gallonok a vízen.

Karl Kienzl, a bécsi hivatal illetékese sajnálatát fejezte ki, hogy az osztrákok is hozzájárulnak a Duna szennyezettségéhez, ugyanakkor elmondta azt is, hogy a halakban nem találtak műanyaghulladék-maradványokat.

És hogy honnan jutnak a hulladékok a folyóba? 13 százalékuk ipari nyersanyag, 87 százalékuk pedig különféle helyekről származik: széthagyott háztartási cikkekből, fóliákból és szintetikus anyagszálakból.

Egy másik, a Bécsi Egyetem kutatói által 2014-ben publikált tanulmány szerint azonban a hulladékok 80 százaléka az ipari termelésből való. Az eltérésnek az lehet az oka, hogy más-más Duna-szakaszt vizsgáltak.

Andrä Rupprechter osztrák agrárminisztert sem örvendeztette meg a tanulmány eredménye, ezért egy tízpontos javaslatot ismertetett a helyzet javítására, valamint szorgalmazta az uniós szintű határérték meghatározását és a mérési módszerek egységesítését.

A most elkészült felmérés része egy Duna teljes egészére kiterjedő nemzetközi vizsgálatnak, amelyben 2400 kilométeres szakaszon, 14 országban, 68 állomáshelyen vizsgálták a folyót.

Azonban a rossz hír mellett érdekességekre is fény derült: a 800 különböző jellemző alapján elvégzett kutatásban vizsgálták ugyanis a folyó biológiai sokszínűségét, így 1300 féle élőlényt, köztük 67 halfajtát regisztráltak.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |