< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Öt éve tart a szíriai pokol

| Mobile | RSS

Öt éve tart a szíriai pokol

2015. március 14. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Öt éve tart a szíriai pokol

Ötödik éve tart a szíriai polgárháború. Az ország 80 százaléka nyomorog, a várható élettartam 55 évre csökkent. A gyerekek nagy része nem tud iskolába járni, a kórházakat folyamatosan lövik, az ENSZ pedig úgy saccolja, hogy legalább 200 milliárd dolláros gazdasági kár keletkezett eddig a konfliktusból. Egyre másra jönnek ki a durva jelentések, de semmi sem történik.

A szíriai Politikai Kutatóközpont (PKK) szerdán lesújtó jelentést tett közzé a közel-keleti országról. Szíria gazdasági alapjai úgy leépültek, hogy gyakorlatilag összeomlásról lehet beszélni. A lakosság nyomorog, több milliós menekültáradat lepte el a környzeő országokat, a kormány szuverenitása csökkenőben van, sőt helyenként már rég meg is szűnt, az infláció rendkívül magas, és tömeges méreteket ölt a munkanélküliség.

25 évet zuhant a várható élettartam

A katasztrófát csak tetézi, hogy Szíria társadalma darabokra esett, a várható élettartam durván csökken, több mint egymillió gyermek iskolába sem tud járni.

Szíriában a várható élettartam 2010-ben, a polgárháború kitörése előtt majdnem 80 év volt. Ez a PKK jelentése szerint csaknem 55 évre lecsökkent.

A konfliktus akkor kezdett radikalizálódni, amikor Basár el-Asszad elnök erőszakos eszközökkel próbálta meg megtörni a kezdetben békés tüntetőket. A konfliktus tucatnyi lázadó milíciát hozott létre – beleértve az Iszlám Államot is – és nagy szíriai városoknak, valamint az ország nagy részének káoszba zuhanásához vezetett.

A szegény emberek országa

A jelentés szerint a legtöbb szíriai számára maga a túlélés is problémát jelent. A gazdaság vergődik, a munkanélküliség a felkelés 2011-es kezdete óta 15 százalékról 57,7 százalékra ugrott.

A jelentés szerint ötből négy szíriai nyomorog, a lakosság kétharmada nem tudja megszerezni az alapvető élelmiszereket és a mindennapi élethez szükséges ellátást sem. Szíria a „szegény emberek országává vált” – figyelmeztet a jelentés.

„A fegyveres konfliktus felélte a főváros és az ország javait” – foglalták össze a kutatók, akik szerint a gazdasági veszteség 2011 óta meghaladja a 200 milliárd dollárt. „A vállalkozások folyamatos bezárása a legtöbb gazdasági ágazat súlyos legyengüléséhez vezetett” – részletezi a jelentés.

Heves összecsapások zajlottak le az elmúlt napokban a szíriai Latakia tartományban a kormányerők és a rezsim ellen lázadó fegyveresek között, s a harcok legalább ötven emberéletet követeltek. A térségben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szoros kapcsolatban álló ellenzéki csoportok tevékenykednek.

Részben a nemzetközi közösség a felelős a szíriai polgárháború „legsötétebb évéért”, mivel nem tudta megfelelően kezelni a közel-keleti országban kibontakozó humanitárius katasztrófát – olvasható egy emberi jogi szervezetek által jegyzett friss jelentésben. A jogvédők amiatt bírálták a világ államait, hogy nem tudták betartatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szíriai belháború által sújtott civilek védelméről szóló határozatait. A dokumentum szerint közel 8 millió szíriai él olyan területen, ahová nehéz segélyszállítmányokat eljuttatni. Ez a 2013-as adatok duplája.

Meggyilkolt orvosok

Szerdán az Amerikai székhelyű Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) amerikai jogvédő csoport is felemelte a szavát a kórházak és egészségügyi dolgozók ellen elkövetett támadások ellen. Ezek többségéért a szervezet szerint szíriai kormányerők a felelősök. A PHR hozzátette azt is, hogy a Szíria és Irak területének nagy részét ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam fegyveresei az elmúlt 17 hónapban szintén számos támadást hajtottak végre egészségügyi létesítmények ellen.

A szíriai konfliktusnak már több mint 210 ezer halálos áldozata van. Az ENSZ szerint mintegy 12,2 millió szíriai szorul azonnali támogatásra. Az országból 3,8 millió ember menekült el, és eddig mintegy 7,6 millióan kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket.

atv.hu / Ynet / MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 145 megnézve, 1 alkalommal mai nap |