< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Halállistán Putyin bírálói

| Mobile | RSS

Halállistán Putyin bírálói

2015. március 15. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Halállistán Putyin bírálói

Egyre több a kétely a Nyemcov gyilkosságot bevalló Zaur Dadajev bűnössége kapcsán. Az orosz Emberi Jogi Tanács képviselője szerint kínzás hatására vallott a csecsen férfi. A Novaja Gazeta ellenzéki orosz újság valóságos bombát robbantott, állítva, hogy létezik egy ellenzéki kilövési lista. Washington újabb szankciókat foganatosított és drónokat küld Ukrajnának.

A korábbi oroszországi politikai gyilkosságokhoz mérten meglepő gyorsasággal léptek az orosz hatóságok és a Nyemvcov gyilkosság után alig egy héttel máris előállították az állítólagos tettest. Az Ingusföldön elfogott Zaur Dadajevet, a csecsen belügy egykori alkalmazottját és két társát egy moszkvai börtönben tartják fogva. Hivatalos közlés szerint Dadajev önként bevallotta a gyilkosságot, amit azzal indokolt, hogy Borisz Nyemcov többször, legutóbb a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni párizsi merénylet után támadta és becsmérelte az iszlámot.
Első perctől többen kételkedtek az iszlám szál valódiságában, és azt valószínűsítették, hogy a háttérben Putyin áll. Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, aki mellett helyettesként dolgozott Nyemcov, az RPR-Parnasz ellenzéki párt társelnöke abszurdnak nevezte ezt a magyarázatot, mert mint mondta, “Nyemcov a vallásszabadság bajnoka és az oroszországi kisebbségek, különösen a muzulmán közösség jogainak védelmezője volt”.

Tegnap az oroszországi Emberi Jogi Tanács képviselője, Andrej Babuskin, aki kedden meglátogatta a vádlottat a moszkvai börtönben bejelentette, hogy Dadajev vélhetően kínzás hatására vállalta magára a gyilkosságot. Állította, hogy a férfi testén kínzásra utaló sebek láthatók, és a vádlott is erről mesélt. Dadajev elmondása szerint két napig vászonzsákkal a fején vallatták és azt ígérték, hogy ha beismeri a gyilkosságot, akkor társát elengedik és abban reménykedett, hogy majd a bíróságon tisztázza a helyzetet, de erre nem adtak neki lehetőséget.

Ugyancsak tegnap valóságos bombahírt közölt az ismert orosz ellenzéki lap, a Novaja Gazeta. A lap szerint létezik Oroszországban egy úgynevezett “kilövési lista”, amelyen ellenzéki politikusok szerepelnek, többek között a nemrég szabadlábra helyezett és külföldre távozott Mihail Hodorkovszkij, Alekszej Venyegyiktov, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztője és Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy független televízió műsorvezetője.

A lap viszont nem pontosítja, hogy ki a tervezett további politikai gyilkosságok megrendelője, azt viszont állítja, hogy Nyemcov gyilkosa nem Dadajev, hanem egy bizonyos Ruszlán őrnagy, akinek pontos identitását az ártatlanság vélelme miatt nem közlik. Csupán azt írja a lap, hogy a Nyemcov gyilkosságot levezénylő őrnagy szintén csecsen, akinek neve ismert az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) és az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) munkatársai körében.

Putyin gondjait súlyosbíthatja az is, hogy az ukrajnai konfliktus kapcsán sem csitulnak az Oroszország elleni bírálatok. Jens Stoltenberg NATO főtitkár tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Oroszország továbbra is katonai támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak, kiképzést nyújt nekik, és saját katonáival is jelen van Kelet-Ukrajnában.

Joe Biden amerikai alelnök pedig azt közölte Petro Porosenko ukrán államfővel, hogy Washington szerdán újabb szankciókat léptetett életbe nyolc ukrajnai szakadár vezető, valamint egy orosz bank ellen és növeli az Ukrajnának szóló támogatást is. Az amerikai csomagban ezúttal drónok és páncélozott járművek is lesznek. A kézből indítható drónok azonban nem lesznek felfegyverezve, ugyanis Washington továbbra is csak halált nem okozó harcászati eszközöket küld Ukrajnába, ezúttal 75 millió dollár értékben.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |