< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Külföldön is megemlékeztek március 15-éről

| Mobile | RSS

Külföldön is megemlékeztek március 15-éről

2015. március 15. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Külföldön is megemlékeztek március 15-éről

A magyarok szabadsága befogadó szabadság – mondta Martonyi János volt külügyminiszter Bécsben

Romániában, Horvátországban, Olaszországban, Csehországban, Franciaországban és Ausztriában is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról.

Németh Zsolt azt mondta: kevés helyen érdekesebb dolog ma március 15-ét köszönteni, mint a Felvidéken, mert 2015-ben a felvidéki magyarság egy sikeres országban és háta mögött egy sikeres anyaországgal ünnepelhet.
Magyarországnak és Szlovákiának össze kell fognia egymással és Közép-Európa többi népével “sikertörténetük tartóssá tételéért, közös sikertörténetre van szükségünk, amelyben a szlovákiai magyarságnak meghatározó helyet kell elfoglalnia” – tette hozzá.

Horvátország több településén is megemlékezéseket szerveztek a magyar kisebbségi szervezetek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alakalmából szombaton.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Csúzán tartotta központi ünnepségét, ahol megkoszorúzták Ács Gedeonnak, Kossuth tábori lelkészének síremlékét a csúzai református temetőben, valamint a kultúrotthon falán lévő Kossuth-domborművet. Ezt követően alkalmi műsorra került sor a művelődési ház nagytermében.
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ünnepi beszédében elmondta: ő hozta a biztató szót, hogy a magyar kormány nem feledkezett meg nemzettársairól.
Hozzátette: a dél-baranyai magyarság a honfoglalás óta itt él ezen a vidéken, és habár a legkisebb nemzetrészről beszélhetünk, amely az elmúlt évtizedek alatt sokat küzdött, mégis kitartott és meg tudta tartani magyarságát. Ezért március 15-ének az egyik üzenete az is lehet, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy megtartsuk és büszkén vállaljuk magyarságunkat az egész Kárpát-medencében – mondta az államtitkár.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint az erdélyi magyarságnak egyaránt szüksége van a magyar pártok versenye által megvalósuló szelekcióra, és a közösség összezárására.
A pártelnök a nemzeti ünnep alkalmából szervezett szombat esti marosvásárhelyi gálaműsor előtt tartott beszédében szólt az erdélyi magyarság rendszerváltás óta eltelt 25 évéről, és a közösség előtt álló kihívásokról. Biró Zsolt szerint az eltelt negyed évszázad legfájóbb adata, hogy mára elfogyott a közösség csaknem harmadrésze, félmillióval kevesebb magyar él Erdélyben, mint 25 évvel ezelőtt.
Az MPP elnöke úgy vélte, az erdélyi magyar pártoknak nem egymást kell legyőzniük, hanem azzal a „sötét erővel” kell szembenézniük, amely „félelemből vagy bűntudatból táplálkozva” el akarja vitatni a közösség jogát a szülőföldjéhez, az anyanyelvéhez.

Közösen emlékeztek meg az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról szombaton Prágában a csehországi magyar szervezetek.
A nemzeti ünnep alkalmából a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) és a többi magyar szervezet tagjai, illetve a prágai magyar nagykövetség diplomatái koszorúkat és virágcsokrokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem Kisoldali téren lévő emléktáblájánál, amely az 1989-es rendszerváltás után a csehországi központi márciusi megemlékezés színhelye.
Az ünnepségen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz intézett üzenetét.

Az Ady Endre Diákkör az idén is többnapos “márciusi bulira” hívta meg Prágába több kárpát-medencei magyar egyetem és főiskola diákszervezeteinek képviselőit, akik szintén szép számmal vettek részt a megemlékezésen.
A magyar himnusz közös eléneklése után az ünnepség résztvevői átvonultak az Óvárosban lévő Görgey Artúr emléktáblához.
A megemlékezést Dráfi Mátyás, szlovákiai magyar színművész ünnepi műsora zárta a prágai Balassi Intézetben.

Kokárdás magyarok tömege vett részt Milánóban szombaton a Petőfi Sándor szobránál rendezett megemlékezésen.
Az Ambrosiana-könyvtár udvarán levő Petőfi-szobornál Timaffy Judit milánói főkonzul és Tommaso Kemény költő mondott beszédet. Március 15-ét Kossuth-nótával ünnepelték meg a milánói Expo Gate-n, ahol ezen a hétvégén a májusban kezdődő világkiállítás magyar pavilonját bemutató programok zajlanak.

Ünnepi műsorral emlékeztek meg szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójáról Párizsban a Magyar Katolikus Misszióban.
A megemlékezésen a párizsi magyar nagykövetség is képviseltette magát. Varga Tamás, a Magyarok Világszövetsége képviselőjének rövid ünnepi beszédét követően Beregszászi Olga előadóművésznek XX. századi dalokból összeállított Magyarok szép hazája című koncertjét hallgatták meg az ünneplők.

Ünnepséget rendeztek a bécsi Collegium Hungaricumban is, ahol beszédet mondott Martonyi János volt külügyminiszter. Elmondta: az egész magyar nemzetstratégia a szabadság és magyarság üzenetére épül, nem állhat politikai termékek és taktikai túlzások egyvelegéből. Hangsúlyozta: a magyar nemzetstratégia azt üzeni, hogy fogadjuk be egymást, értsük meg a világot és annak értékeit. Beszédében kiemelte: a magyarok szabadsága sosem volt önző vagy öncélú, sosem célzott elszigetelődést és bezárkózást, a magyarok szabadsága befogadó szabadság. Hozzátette: nincsen igazi egyéni szabadság és egyéni jog közösségi jogok nélkül.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |