< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Vegyi fegyvert vetett be az Iszlám Állam?

| Mobile | RSS

Vegyi fegyvert vetett be az Iszlám Állam?

2015. március 15. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Vegyi fegyvert vetett be az Iszlám Állam?

Az IS kurd harcosok, más néven pesmergák ellen vegyifegyverként használt klórgázt vetett be az Irak északi részén található autonóm régió kormánya (KRG) közleménye szerint – írja a nol.hu.

Januárban egy dzsihádista Szíria határától nem messze robbantott fel egy autót, ahol épp a kurd harcosok állítottak fel védőállást. A merényletben végül nem sérült meg senki, mivel az autó még azelőtt robbant fel, hogy az elérte volna a pesmergákat – állítja a KRG közleménye. A szakértők az eset után mintát vettek a ruhafoszlányokból és a talajból, ebből állították meg, hogy az Iszlám Állam klórgázt vetett be a robbantás során.

Az információt a Reuters tudta meg az Iraki-Kurdisztán Biztonsági Tanácsától, bár annak hitelességét a hírügynökség még nem tudta ellenőrizni független hírforrásból. Ugyanakkor a kurdok tájékoztatása szerint a vizsgálatot az IS elleni koalíció egyik tagországában, az uniós szabványok által előírt laboratóriumi körülmények közt végezték el.

Bár a klórgázt nem mindenhol sorolják a vegyifegyverek közé, az ENSZ Bizottsági Tanácsa a fegyverként használt vegyi anyagokat – ahogy a klórgázt is – komoly fenyegetésnek sorolja, mely veszélyt jelent a nemzetközi békére. A gázok ezen fajtája fájdalmas sérüléseket tud okozni, ha nedves emberi testszövetekkel kerül érintkezésbe. Felmarhatja a tüdőt, a légutakat, köhögési rohamokat, légzési zavart okoz, valamint égető érzést az orrüregben és a torokban.

A klórgáz háborúkban való használatát 1997-ben tiltották be, a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény alapján.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |