< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Belföld Bosszút állna a NAV

| Mobile | RSS

Belföld Bosszút állna a NAV

2015. március 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nem nyilatkozatok, hanem az adóhatóság vezetőit is érintő amerikai kitiltási botrány vitte utcára a civileket ősszel FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Jó hírneve megsértése miatt perel és milliós kártérítést követel Vágó Gábortól az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett, s magát az alól máig nem tisztázó vezetője. Noha Vida Ildikó az amerikai kitiltási botrány ügyében maga nyilatkozott személyes érintettségéről, sőt, a NAV – mint közfeladatot ellátó szerv – vezetőjeként egy rakás médiaszereplést is vállalt, most mégis állítja: nem közszereplő, Vágó pedig kritikus nyilatkozataival szándékosan rontja az adómorált. Nem a korrupcióellenes aktivista azonban az egyetlen, akit jogi úton igyekszik ellehetetleníteni a Vida-NAV tengely.

Nyílt levélben tette közzé Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, hogy kézhez vette a keresetet, amely szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke beperelte őt korábbi nyilatkozataiért. Az adóhatóság ősszel korrupcióba keveredett, az Egyesült Államokban nem szívesen látott vezetője azt sérelmezi, hogy Vágó – mint azt a korrupcióellenes aktivista lapunknak idézte – “az adómorál rontásának szándékával” korruptnak nevezte Vidát, aki ráadásul – noha közfeladatot ellátó szerv nyilvános szerepléseket is vállaló vezetője – nem tekinti magát közszereplőnek, így szerinte a kritikát sem kell tűrnie.

Vágótól éppen ezért 3 és fél millió forintot követel, keresete alátámasztására pedig öt nyilatkozatot, illetve cikket csatolt, melyek közül az egyik tudósítás, melyet a PestiSrácok.hu nevű kormányközeli blog tett közzé. A tárgyalás április 8-án lesz, ám nem Vágó az egyetlen, akit hamarosan bíróság elé citál az adóhatóság, vagy annak valamely vezetője. Soha nem kért sajtóhelyreigazítást és sokszori megkeresésre sem nyilatkozott az áfabotrányról és egykori munkatársai állításairól a NAV sem az Átlátszó.hu-nak, sem más médiumoknak, januárban mégis a jó hírneve megsértése miatt perelte be a tényfeltáró portált. Ugyanaznap kiderült: a Vida által vezetett NAV beperelte Horváth Andrást is, jó hírnév megsértéséért és becsületsértésért. A milliárdos áfacsalásokat feltáró volt adóhatósági alkalmazotton szintén nyilatkozatokat kért számon az adóhatóság, melyekkel szerintük a volt adóellenőr rongálta az intézménybe vetett közbizalmat, ráadásul több NAV-vezető személyiségi jogait megsértette.

A kereset pikantériája volt, hogy még január 10-én a bíróság hiányosnak látta és visszautasította azt, épp a “sértettek” beazonosíthatatlansága miatt – hiszen az amerikai kitiltási botrányban érintett adóhatósági vezetők közül egyedül Vida ismerte el, hogy szerepel a listán. Ugyanakkor januárban jött a hír arról is, a NAV pert indított Jávor István ellen, amiért az egyetemi tanár és korrupciókutató több műsorban is beszélt a NAV-ot átitató korrupcióról. Az adóhatóság szerint sértő a teljes szervezet korruptnak bélyegzése, emiatt 3 millió forintot szeretett volna kapni Jávortól, valamit azt is szerették volna elérni, hogy Jávor saját költségén közölje az MTI-n keresztül egy bocsánatkérő szöveget, ám a bíróság elutasította a NAV keresetét, hiszen Jávor szavainak szintén nem volt konkrét “sértettje”. Horváth és Jávor ügyében ugyanakkor a NAV még fellebbezhetett, s eközben a szociológus egy kijelentése miatt a Klubrádiót is beperelte az adóhatóság, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyeknél ez afféle gyakorlat lehet, hiszen a NAV, pontosabban Dávida Marianna, az adóhatóság ellenőrzési főosztályának vezetője is pert indított, méghozzá a Népszabadság és társa, azaz a Népszava ellen. Arról nincs tudomásunk – noha a Horváth András és Vágó Gábor közreműködésével alapított Korrupcióellenes Szövetség korábban ezt lebegtette -, hogy több más, az adóhatóságot érintő korrupciós gyanúkkal, illetve visszásságokkal foglalkozó, s erről nyilatkozó személyt, illetve médiumot érintett-e a NAV bosszú-per kampánya.

Figyelemreméltó azonban, hogy a korrupciós ügyek elkövetői ellen mindeközben továbbra sem indult vizsgálat. Emlékezetes: Horváth András még 2013. november 8-án jelentette be, hogy ezermilliárdos áfacsalás zajlik Magyarországon, ezután a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyészség adatai alapján eljárás indított, és még a legfőbb ügyész szerint is adócsalás és hivatali visszaélés történhetett, ám ebben az ügyben azóta is húzódik a nyomozás. Ám közben a NAV még 2013. november 28-án rágalmazásért feljelentette Horváth-ot, ami miatt 2013. december 19-én a rendőrség személyes adattal való visszaélés gyanújával házkutatást tartott nála.

Eközben a NAV – hosszú pereskedés után – végül nyilvánosságra hozta a Horváth-ügyben “összedobott”, úgynevezett hétvégi jelentését, mely szerint minden rendben van. De az amerikai kitiltási – azaz a több NAV-vezető konkrét korrupciós tevékenységben való részvételét is felvető – botrány nyomán indított, Vida által felügyelt belső vizsgálat is mindent rendben talált az adóhatóságnál, a kormány pedig el is fogadta ezt a sikerjelentést. Nem úgy az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mely a napokban súlyos hiányosságokat tárt fel a NAV-nál, mely megállapításaik szerint nemcsak szervezetileg hanyag és kaotikus, de éveken át gyakorlatilag ellenőrzés nélkül engedett el 3800 milliárd forintnyi tartozást. A vizsgált időszakban ráadásul a felügyeleti szerv, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sem tartotta fontosnak, hogy ellenőrizze az adóhivatalt, ahogyan Vida Ildikót sem kérte számon a kabinet – sem az áfacsalási, sem a személyét érintő, súlyos korrupciógyanút jelentő kitiltási botrány ügyében.
Ez csak az orbáni lecke?
Noha a civileket, s a médiát nem – vagy legalábbis nem közvetlenül – a kormányfő felszólítására perelte be Vida Ildikó, illetve az általa irányított NAV, ismert, hogy Orbán Viktor lényegében megzsarolta az adóhatóság vezetőjét azzal: vagy rágalmazási pert indít André Goodfriend, az Egyesült Államok azóta távozott ideiglenes ügyvivőjét, vagy meneszti. Noha a miniszterelnök a Vidát – saját közlése szerint – személyesen is érintő amerikai korrupciós gyanú árnyéka miatt nem látta indokoltnak a NAV-elnök menesztését, de legalább felfüggesztését, azzal lezártnak tekintette a botrányt, hogy Vida be is perelte Goodfriendet. Persze az amerikai diplomata mentességet élvez mindenféle polgári- vagy büntetőeljárás alól, így – mint az előre tudni lehetett – végül meg sem indulhatott az eljárás. Az pedig a mai napig kérdés, Vida Ildikó miért nem kért vízumot az Egyesült Államokba, hogy az ottani illetékesek előálljanak a magyarázattal: miért, s mire hivatkozva nem engedik meg Vidát az országukba.

szerző:Biró Marianna

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 170 megnézve, 2 alkalommal mai nap |