< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán állami televíziójának Fox TV-ként még gyakorolnia kell

| Mobile | RSS

Orbán állami televíziójának Fox TV-ként még gyakorolnia kell

2015. március 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán állami televíziójának Fox TV-ként még gyakorolnia kell

Defektek sorozata Magyarország első tisztán hírcsatornaként működő TV-programjának indulásánál – így összegezi Gregor Mayer, a Der Standard tudósítója Budapestről az első napot.

Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök akarata szerint pontosan a vasárnapi nemzeti ünnephez igazodva kellett volna elindulnia az újjászervezett állami televíziónak: az M1 teljes programválasztékot sugárzó csatornából kizárólagos hír- tv, míg a kulturális Duna-TV teljes műsorra vált.

Csakhogy az M1 újraindulása katasztrofális kudarccá vált, a Fox TV vagy a BBC News paródiájává: néma mikrofonok, összefüggéstelenül megvágott snittek, megszakadt élőkapcsolatok, a kapkodástól dadogó riporter, tehetetlenül a kamerába néző moderátor: akaratlanul tiszta helyzetkomikum. A feliratokban Áder János államelnök neve többször is „Ádár János”- ként tűnt fel. Szinte már megváltásként hatott, amikor délután egy teljes percre megszűnt az M1 sugárzása. Aki még eddig nem kapcsolt máshova, az nézhette a fekete képernyőt.

Propagandaszócsövek

Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta a közszolgálati TV-k hírműsorai a kormányfő propagandaszócsövei lettek. Orbánnak azért támadt az az ötlete, hogy az egyik adóból kizárólagos hírcsatornát kell csinálni, mert egy évvel ezelőtt összeveszett régóta mellette álló harcostársával, Simicska Lajossal, az oligarchával és média-multival.

Simicska a 2000-es évek elején létrehozta a híreket sugárzó Hír-TV-t, amely nélkül aligha lehetett volna elképzelni Orbán visszatérését a 2002-es veresége után. Múlt hónapban azonban nyílt háborúvá eszkalálódott a hatalmat birtokló két ember közötti vita: Simicska „söpredéknek” nevezte Orbánt. A Hír TV Orbánhoz hű emberei felmondtak. Az Orbán-tábor most már „ellenségesnek” tekinti a Simicska-médiumokat.

A rést az állami adónak kell betömnie. Ennek az adónak, amelynek 80 milliárd forintos (260 millió euró) költségvetése van, sokkal több pénz áll rendelkezésére, mint a messze sikeresebb magán televízióknak összesen. Nézettsége azonban messze a tíz százalékos érték alatt marad.

A sikertelen vasárnapi premier után ez aligha változik majd meg olyan gyorsan. ( Der Standard, Gregor Mayer 2015. 03.17.)

Fordította: dr. Gonda László
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 236 megnézve, 1 alkalommal mai nap |