< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Fordulat Izraelben: Netanjahu nagy győzelmet aratott

| Mobile | RSS

Fordulat Izraelben: Netanjahu nagy győzelmet aratott

2015. március 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Fordulat Izraelben: Netanjahu nagy győzelmet aratott

Drámai fordulatot vettek szerda hajnalra az izraeli választások, ugyanis az előrejelzésekkel szemben a Benjamin Netanjahu vezette Likud jelentős győzelmet aratott és, ha eddigi szövetségesei támogatják, többséggel létrehozhatja negyedik kabinetjét.

Bár az exit poll eredmények azt mutatták, hogy a Likud és az Iszak Hercog vezette Cionista Tábor fej-fej mellett áll és előbbinek 27-28, utóbbinak 27 mandátumot jósoltak, szerda reggelre az eredmény jelentőset változott. Az izraeli média beszámolói alapján, a szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után a kormányfő jobboldali pártjának 29, a baloldali Cionista Tábornak pedig 24 helye lehet a 120 fős kneszetben.

Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert.

Az egyesült Arab lista történelme során először tudott befutni a harmadik helyre, 14 képviselőt küldhetnek a kneszetbe, a Jair Lapid vezetése alatt álló Jes Atíd 11-et, a Kulánu (Mindannyian) 10-et.

A Merec vezetője lemondott

Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) 8 képviselővel, a keleti vallások Sász pártja és az askenázi vallások Egyesült Tóra pártja 7-7 képviselővel, a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) 6 képviselővel és a balliberális Merec 4 képviselővel jutott be. Utóbbi vezetője, Zahava Galon az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.

Jelen állás szerint az Eli Jishai által alapított szélsőjobboldali Jáhád mégsem tudta átlépni a bejutási küszöböt.

netanjahu, amikor megérkezett pártja tel-avivi főhadiszállására, hogy ünnepi beszédet tartsonNetanjahu, amikor megérkezett pártja tel-avivi főhadiszállására, hogy ünnepi beszédet tartson

A helyi törvények szerint a pártok ajánlása alapján az államfő jelöli ki az új miniszterelnököt. Ha eddigi szövetségesei, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt és a keleti vallásosok Sász pártja mellett az askenázi ultraortodoxok Egységes Tóra pártja és Kahlón Kulánu pártja is támogatja Netanjahut, akkor a mostani kormányfő többség birtokában létrehozhatja negyedik kabinetjét.

Magas részvételi arány

A választási részvétel egyébként 4 százalékkal magasabb volt, mint legutóbb. A választásra jogosult mintegy 5,9 millió izraeli állampolgár 71,8 százaléka járult az urnákhoz.

Nemzeti egységkormány?

Reuven Rivlin államelnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy azon fog dolgozni, hogy nemzeti egységkormány alakulhasson Izraelben. “Meggyőződésem, hogy csak egy nemzeti egységkormány tudja megelőzni az izraeli demokrácia bomlását és egy újabb választást a közeljövőben”- fogalmazott az államfő. Az elnökhöz közeli tisztviselők ezzel szemben azt közölték, hogy az államfő nem szeretne feltétlenül egységkormányt létrehozni, mindössze arra törekszik, hogy a lehető hamarabb megalakuljon az új izraeli kabinet.

Netanjahu egyeztet Bennettel

A Jerusalem Post beszámolója szerint az első exit poll eredmények megjelenése után Netanjahu felhívta Naftali Bennettet, a Zsidó Otthon vezetőjét, aki gratulált neki a győzelemhez. A két pártvezér megállapodott abban, hogy egyeztetéseket kezdeményeznek a koalícióról.

benjamin netanjahu és felesége, saraBenjamin Netanjahu és felesége, Sara

A kormányfő telefonon egyeztetett a Sasz vezetőjével, Arye Derivel és Móse Gafnival, az Egyesült Tóra Párt vezetőjével is.

Cionista Tábor: a Likud téved

A Cionista Tábor kedd este közleményben utasította vissza azokat a feltételezéseket, melyek szerint az exit poll eredmények azt jelentenék, hogy Netanjahu vezetheti majd az új kormánykoalíciót. “A Likud folyamatosan téved. A jobboldali blokk egyre kisebb. Mind nyitott még egészen addig, amíg a végeredmény nyilvánosságra kerül és megtudjuk, hogy melyik pártok érték el a válastási küszöböt és milyen kormány alakulhat. Minden más kommentár túl korai még”- közölte a párt, amely Iszak Hercog vezetésével képzeli el a következő koalíciót. Hozzátették: egy tárgyalódelegációt is felállítottak, amely a többi párttal egyeztet majd a lehetséges koalíciókötésekről.

Netanjahu: győzelem

Benjamin Netanjahu Facebook-oldalán ugyanakkor győzelemről értekezett az exit poll eredmények ismertetése után. “Minden várakozás ellenére ez egy nagy győzelem a Likudnak, a párt által vezetett nacionalista tábornak és az izraeli embereknek is”- fogalmazott a kormányfő.

Később, az ünneplő tömeg előtt elmondott győzelmi beszédében a kormányfő kijelentette, hogy minél hamarabb létre kívánja hozni kormánykoalícióját a “nemzeti tábor” pártjaiból, és meg kell alakítaniuk “egy erős, stabil kormányt, amely gondoskodik a biztonságról és Izrael polgárainak jólétéről”.

Hercog: visszatérhetünk a kormányzásba

Iszak Hercog a Cionista Tábor székházánál Tel-Avivban helyi idő szerint éjfél után tartott sajtótájékoztatót, melyen közölte, hogy kampányuk “rendkívül eredményes” volt és Jichak Rabin 1992-es győzelme óta nem értek el ilyen eredményt. Hercog hozzátette, hogy ez az eredmény nem születhetett volna meg “a bátor társ, Cipni Livni” nélkül. A Cionista Tábor vezetője szerint a válsztás eredménye képessé teszi pártjukat arra, hogy visszatérjenek a kormányzásba.

cipni livni és iszak hercogCipni Livni és Iszak Hercog

“Még minden nyitva áll. Beszéltem minden párt vezetőjével. Nem tudjuk még, mi lesz a végeredmény, ezért várunk, de mindent meg fogok tenni, amit csak tudok, hogy egy igazi, szociálisan érzékeny koalíciója legyen Izraelnek”- fogalmazott Hercog, aki felhívta a kisebb pártok vezetőit, hogy egyesüljenek a Cionista Tábor zászlaja alatt és csatlakozzanak a “nemzeti megbékélés kormányához”.

A Kulanu később dönt

Móse Kahlón, a Kulanu vezetője mind Benjamin Netanjahuval, mind Iszak Hercoggal beszélt telefonon a választások után. Elmondta a pártvezetőknek, hogy a végleges eredmények fügvényében dönt arról, melyik párt mögé sorakozik fel a Kulanu. Kahlón egyébként “óriás sikernek” nevezte Twitter-üzenetében a választási eredményeket. Azt is közölte, hogy olyan kormányban szeretne részt venni, amely egy néppé kovácsolja Izrael lakóit.

móse kahlónMóse Kahlón

A másik centrista pártot, a Jes Atídot vezető Jaír Lapid szerint a választások kimenetele bebizonyította, hogy ettől a párttól sem lehet eltekinteni Izrael politikai életében.

Merec: nem a Netanjahu vezette egységkormányra

A balliberális Merec nevű párt arra szólította fel Iszak Hercog Cionista Táborát kedd este, hogy mondjon nemet egy Netanjahu vezette egységkormányra.

Az exit pollok még azt mutatták, hogy bejutott a Jáhád

Az 1-es csatorna kedd esti közlése szerint az Eli Jishai által alapított Jáhéd is bejutott a kneszetbe, ugyanakkor a 2-es és a 10-es csatorna exit poll felmérése szerint a szélsőjobboldali párt nem érte el a bejutási küszöböt. Amennyiben a párt tényleg küldhetne képviselőket a kneszetbe, úgy a nacionalista tömböt erősítené, még valószínűbbé téve, hogy a következő kormánykoalíció vezetője Benjamin Netanjahu lesz- írta a Jerusalem Post.

Liberman csatlakozna Netanjahu koalíciójához

Az eredmények szerint 6 képviselőt küldhet a kneszetbe Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja. Az izraeli külügyminiszter arra a kérdésre, hogy csatlakozna-e egy Netanjahu vezette koalícióhoz, úgy felelt: “miért ne?… csatlakozhatunk olyn barátokhoz, akik keményen dolgoztak és megtettek mindent, amit csak tudtak. Nem beszélhetünk vereségről, ez egy nehéz út volt”- közölte Liberman. A Haaretz információi szerint Netanjahu még kedd este egyeztetett Libermannal is.

Az előrejelzések is pontatlanok voltak

A választások előtti utolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy az ellenzéki balközép Cionista Tábor három-négy mandátummal többet szerezhet, mint a Likud. A Jediót Ahronót című izraeli napilap felmérése szerint a Cionista Tábor 26, a Likud pedig 22 parlamenti helyet kapht a kneszetben.

A Maariv című lap 25, illetve 21 mandátumot jósolt a két pártnak, a közszolgálati televízió közvélemény-kutatása pedig 25:22 arányú mandátumfölényt jelzett előre a baloldali párt javára. Ahogy beszámoltunk róla, a számokat ugyanakkor érdemes óvatosan kezelni, mert közismert, hogy az izraeli közvélemény-kutatások viszonylag pontatlanok, a hibahatár akár +/- 4 százalékos is lehet.

atv.hu / YNet, Jpost

forrás:atv.hu

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |