< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Korrupció: Románia lesújt a simlis politikusaira/// La corruption en Roumanie frappe les politiciens de Simlis

| Mobile | RSS

Korrupció: Románia lesújt a simlis politikusaira/// La corruption en Roumanie frappe les politiciens de Simlis

2015. március 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Korrupció: Románia lesújt a simlis politikusaira

Romániában a korrupció olyan súlyossá vált, hogy elemzők szerint megfojtotta a közéletet. Románia a 69., Magyarország a 47. a Transparency International korrupciós listáján.

Románia, amely a világviszonylatban a legkorruptabb országok közé tartozik, egyre keményebben lesújt a korrupt politikusokra. 2014-ben a 69. helyet foglalta el a Transpareny International 177 országot elemző listáján (a kevésbé korrupt Magyarország a 47.).

Ugyan 2015-ös jelentés még nem érkezett, de az biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához képest Románia nagyon határozottan fellép a korrupcióval szemben. Miközben 2002 és 2009 között nem került bíróság elé sem parlamenti képviselő, sem kormánytag, néhány éve fordulat állt be, tavaly óta pedig szinte folyamatosan hallani, hogy minisztereket/volt minisztereket, Adrian Nastase volt kormányfőt, képviselőket és egyéb politikai potentátokat állítanak bíróság elé és ítélnek el.

Néhány kirívóan durva ügy:

2014 szeptemberében például kilenc volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA), azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. A Romániában is példátlan méretű korrupciós ügy az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetőjét érinti, akik állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

2015 januárjában jött a hír, hogy korrupcióval gyanúsítja és harminc napra bírósági felügyelet alá helyezte Tudor Chiuariu liberális (PNL) szenátort, Románia egyik korábbi igazságügyi miniszterét a DNA. Chiuariut befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják az ügyészek ugyanabban az államnak 300 millió eurós kárt jelentő erdő-visszaszolgáltatási ügyben, amelyben már előzetes letartóztatásba helyezték Viorel Hrebenciucot, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb politikusát, a képviselőház volt alelnökét és Ördög András Lórándot, a Kovászna megyei törvényszék egyik bíróját. A DNA szerint Chiuariu két és fél millió eurós – ügyvédi honoráriumnak, illetve sikerdíjnak álcázott – csúszópénzt alkudott ki magának a bűnszövetkezet tagjaként annak fejében, hogy a Bákó (Bacau) megyei restitúciós bizottságnál „egyengesse” a 43 ezer hektárnyi erdő tulajdonjogának átjátszását az ügy másik vádlottjának, Gheorghe Paltin Sturdzának.

A közelmúltban volt hír az is, hogy benyújtotta lemondását Darius Valcov román pénzügyminiszter, akit a DNA vesztegetési pénz elfogadásával gyanúsít. Az ügyről maga Victor Ponta román miniszterelnök számolt be azt követően, hogy Klaus Iohannis államelnök felszólította: váltsa le a korrupcióval gyanúsított minisztert. Valcovot pénteken este hallgatta ki az ügyészség, és azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró (610,4 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól.

Március 16-án pedig egy román korrupcióellenes hatóság vezetőjére is lecsapott a DSA. Horia Georgescut, a román Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőjét többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Az ANI maga is egy korrupcióellenes hatóság, amely a tisztségviselők vagyonosodását, összeférhetetlenségi eseteit vizsgálja. Georgescut azonban nem az ANI elnökeként, hanem az Ingatlanvagyon Visszaszolgáltatási Ügynökség (ANRP) keretében működő központi kártérítési bizottság volt tagjaként gyanúsítják korrupcióval. Georgescut azzal gyanúsítják, hogy – a testület tagjaként – tudatosan a piaci értéknél nagyobb kárpótlást ítélt meg a kommunizmus idején államosított olyan ingatlanokért, amelyeket nem lehetett természetben visszaszolgáltatni és így kárt okozott az államnak.

Kiskirályok, politikai szempontok

2013 év végén a romániai Econtext felmérése alapján közölt cikket a romániai korrupcióról a Maszol.ro. A lap szerint az országot voltaképpen a kiskirályok tartják hatalmukban. A leggazdagabb 65 kiskirály zsebében vannak a politikai pártok, a gazdaság – ennek a csoportnak pedig a legnagyobb része egykori és jelenlegi városatya, parlamenti képviselő.

Politikai elemzők véleménye szerint a korrupció képlete nagyrészt a következő: a kormány tisztségviselőit, a kormányügynökségek és intézmények vezetőit a központban jelölik ki, mégpedig nem a szakértelem szerint, hanem politikai kritériumok alapján – írja korábbi cikkében a Maszol.ro. Az így kialakult politikai kliensek nem hagynak teret a konkurenciának, a szakértelemnek, a tisztességnek. Ily módon semmi esély nincs arra, hogy a közélet hatékonnyá váljék. A pénzügyi alapokat szigorúan politikai szempontok szerint osztják szét, a megyei tanácselnökök, a polgármesterek politikai hovatartozásától függően. Mindezzel megjutalmazzák saját klienseiket, és gyakorlatilag lehetetlenné teszik az ellenzéket.

atv.hu / ML / MTI
forrás:propeller.hu

La corruption en Roumanie frappe les politiciens de Simlis

En Roumanie, la corruption est devenue si grave que les analystes disent étranglés dans la vie publique. 69 Roumanie, la Hongrie sur le 47e sur la liste de Transparency International sur la corruption.

Roumanie, qui est l’un des pays les plus corrompus du monde qui sévir plus difficile de politiciens corrompus. 2014 a occupé la 69e place dans la liste de Transparency International sur 177 pays analyste (la Hongrie moins corrompu 47).

Bien que le rapport 2015 n’a pas encore arrivé, mais ce est sûr est comparée à la pratique des années précédentes, la Roumanie agir très fermement contre la corruption. Alors qu’il n’a pas été entre 2002 et 2009 devant le tribunal soit députés ou des membres du Cabinet, il ya quelques années redressement depuis l’année dernière est presque constamment entendre que les ministres / anciens ministres, Adrian Nastase a été Premier ministre, les députés et autres potentátokat politique traduits en justice et condamnés a.

Certains cas Flagrant:

Par exemple, en Septembre 2014 engagé des poursuites pénales contre neuf l’ancien ministre de la Direction nationale roumaine anticorruption (DNA) avec soupçonné d’avoir bénéficié de-vin en échange de certaines des entreprises qu’ils courent ministères informatiques approvisionnement autres. En Roumanie, l’ampleur sans précédent de l’affaire de corruption de l’éducation, l’information et plus ancien chef de la direction financière affecte qui auraient des pots de vin compris entre € dizaines de milliers et des millions seront vendus au prix de 30 à 40 pour cent des licences de logiciels plus chers du marché et jusqu’à 50 pour cent plus cher d’approuver les contrats de l’Etat pour l’achat d’ordinateurs.

En Janvier 2015 sont arrivées les nouvelles qu’il est soupçonné de corruption et placé sous contrôle judiciaire pour 30 jours M. Tudor CHIUARIU libéral (PNL) Le sénateur, l’un des ex-ministre de la Roumanie de la Justice de l’ADN. Avec Chiuariut influence üzérkedéssel, blanchiment d’argent et la participation de l’organisation criminelle est soupçonnée par les procureurs dans le même état dans le coût € 300 000 000 cas forêt-retour, qui a été placé en garde placé Viorel Hrebenciucot, le Parti social-démocrate (PSD) est l’un des politiciens les plus influents de la Chambre des représentants a été président et juges de un diable Andrew Lorand à Covasna County Courthouse. L’ADN selon euros CHIUARIU pour deux millions et demi – les honoraires d’avocat et frais de succès déguisés – pots de vin négociées pour lui-même en tant que membre de la conspiration, en échange de la commission de restitution Bacau (Bacau) Comté “redresser” la forêt 43 000 hectares de la propriété de passage à un autre accusé de l’affaire Gheorghe Paltin Sturdzának.

Récemment, les nouvelles ont été également présenté sa démission au Darius Valcov ministre roumain des Finances, qui soudoyer l’adoption de l’ADN suspect. A signalé l’affaire à son Premier ministre roumain Victor Ponta, après avoir appelé le président à Klaus Johannis: soulager le ministre soupçonné de corruption. Valcov vendredi soir en écoutant le bureau du procureur, et est soupçonné que entre 2010 et 2013, le maire de Slatina a reçu un total de € 2.000.000 (610,4 millions de HUF) en pots de vin d’un entrepreneur.

Le 16 Mars, le chef d’une autorité roumaine anti-corruption a également frappé la DSA. Horia Georgescu, chef de l’Agence roumaine pour l’intégrité (ANI) plusieurs chefs d’abus de pouvoir est suspectée. ANI est elle-même une autorité anti-corruption, qui examine les agents de la richesse, en cas de conflit d’intérêt. Cependant, Georgescu a été membre du comité central, fonctionnant sous aucune compensation ANI en tant que président, mais l’Agence rendement de l’actif immobiliers (ANRP) soupçonné de corruption. Georgescu soupçonne que – en tant que membre du corps – marché consciente de plus de l’indemnité accordée sous le communisme, un bien immobilier nationalisée, qui ne pouvait être renvoyé en nature et donc causé des dommages à l’Etat.

Little Kings, des considérations politiques

Publié à la fin de l’année 2013 selon l’article d’enquête roumaine ECONTEXT sur la corruption en Roumanie Maszol.ro. Retour au pays car ils étaient tout petits rois conservé leur pouvoir. Le 65 plus riche roi dans sa poche sont les partis politiques, l’économie – ce est le plus grand groupe de conseiller municipal actuel et ancien, député.

Les analystes politiques estime que la corruption fait partie de la formule est la suivante: les représentants du gouvernement, des chefs d’agences et institutions gouvernementales dans le centre, et non selon l’expertise, mais aussi sur la base de critères politiques – entrent dans l’ancien article Maszol.ro. Les clients politiques qui en résultent laissent pas de place pour un concurrent, l’expertise et l’honnêteté. De cette façon, aucune chance que la sphère publique devient efficace. Les fonds financiers alloués considérations strictement politiques à part, les présidents des conseils de comté, les maires, en fonction de l’appartenance politique. Dans le même récompenser leurs clients existants, et de le rendre pratiquement impossible pour l’opposition.

atv.hu / ML / MTI
Source: propeller.hu

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |