< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Brüsszel nem titkosít

| Mobile | RSS

Brüsszel nem titkosít

2015. március 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Brüsszel nem titkosít

Aszódi Attila, Paks II. kormánybiztosa tegnap Brüsszelben is megjelent és a beruházás mellett érvelt FOTÓ: MTI/UJVÁRI SÁNDOR

Az Európai Parlament tegnapi nyilvános meghallgatásán egyetlen téma volt: a paksi atomerőmű bővítés ügye. Feketén-fehéren kiderült: Európai Bizottság támogatta az ellátási ügynökség döntését, hogy nem hagyja jóvá ebben a formájában a paksi szerződést.

Brüsszel legitimnek tart minden atomerőmű építést, de csak akkor, ha a kötelező szabályokat betartják a fűtőanyag beszerzésnél és a közbeszerzésnél is – így fogalmazott Massimo Garriba az Európai Bizottság energetikai igazgatóságának vezetője a meghallgatáson, amelyet a hazai zöld szervezetek ajánlására hívtak össze. Az uniós főtisztviselő hivatalosan most először fogalmazta meg nyilvánosság előtt: az Európai Bizottság támogatta az ellátási ügynökség döntését, hogy nem hagyja jóvá ebben a formájában a paksi szerződést, ennek nyomán a magyar hatóságok egy újabb párbeszédet kezdtek, hogy teljesítsék az előírásokat. Az Európai Bizottság felkérte a magyar kormányt, hogy oldja fel a bizottság által hozott döntés titkosítását, amire pozitív választ kaptuk, és most a nyilvánosságra hozatal részletein dolgozunk – mondotta Garriba.

Az tanácskozáson szakpolitikusok vizsgálták Paks II hatását az unió közös energetikai törekvésére, kitértek az átláthatatlan állami beruházások korrupciós kockázataira és nukleáris biztonsági következményeire, valamint a várható piactorzító hatásokra is. Az ülésről lapunknak beszámoló Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért uniós parlamenti képviselője szavaiból kiderült, hogy a tervezett atomerőmű-bővítés nem elsősorban energetikai kérdés. A felszólaló Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója erről kifejtette, hogy a téma az orosz függőség és nyomásgyakorlás miatt is fontos.

Közismert tény, hogy a zöldek nem támogatják az atomerőmű-építést. Uniós frakciótárselnökük Rebecca Harms, német zöld politikus is kifejtette: a téma azért is fontos, mert már egy ideje szó van Európában egy közös energiastratégiáról, 12 éve pedig volt egy komoly baleset Pakson, amit fukusimai tragédiáig a legdurvábbnak tartottak a zöldek, akik semmiképpen nem azt akarják megmondani Magyarországnak, hogy mit építsen, mit nem, és hogy akarjon-e atomenergiát az ország, vagy sem. Itt arról van szó, hogy Paks bővítése nem csak kiszolgáltatja az országot, de a fenntartható fejlődést is akadályozza. Ráadásul még azt se tudjuk, hogy a mostani gazdasági helyzetben Ororszország tudja-e teljesíteni a szerződésben foglaltakat. Ehhez Jávor Benedek hozzáfűzte: A meghallgatás célja, hogy hangsúlyozza, hogy komoly gazdasági problémák is vannak Paks II-vel, és nem tudjuk, ezek pontosan mik, hiszen a szerződés titkos. Például 0,7 milliárd euró bevétel lesz évente az erőműből, miközben a kamatok miatt akár 1,3 milliárd eurót is kellhet majd fizetnünk évente. Nem vizsgálták, mennyibe fog kerülni X év múlva ez az energia. Erről azért is beszélni kell, mert ezek a problémák nem a Fidesz kormányt fogják terhelni, hanem a következő kormányokat. Ehhez kapcsolódott Stephen Thomas, a brit University of Greenwhich tanára is, aki összehasonlítja Paksot hazája tapasztalataival, a Hinkley Point erőművel. Orbánék ugyanis azt mondták korábban, hogy szeretnének a brit példából tanulni. Azonban a szigetországban az a helyzet, hogy simán el lehet vetni a terveket, és azt lehet mondani, hogy nem kell az erőmű. Ez talán nem ugyanaz Paksnál – jegyezte meg a tudós.

A meghallgatáson váratlanul megjelenő Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa így fogalmazott: sem a korrupciós, sem az energetikai, sem a pénzügyi veszélyeket nem látja. Szerinte a magyar természeti adottságok miatt nem lehet a megújuló energiaforrásokra építeni. “Gondoljunk is bármit Oroszország szerepéről a térségben energetikai szempontból, fontos szerepe van és lesz is az energiaellátásban – fejtette ki ugyancsak tegnap Budapesten Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy régiós tanácskozást követően.

szerző:Bonta Miklós

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |