< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Újabb felszámolt cégtemető

| Mobile | RSS

Újabb felszámolt cégtemető

2015. március 20. | hozzászólás | Nav

Újabb felszámolt cégtemető

A cégmentő szolgálat után egy újabb cégtemető ügyében javasolnak vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi pénzügyi nyomozói. A kezdeti négyhez képest harmincötre bővült a gyanúsítottak száma. A közokirat-hamisítás mellett adócsalás és sikkasztás is szerepel a terhükre rótt bűncselekmények között.

A pénzügyi nyomozók a 2013. márciusi akcióban több mint negyven helyszínen foglalták le a cégek fiktív átruházásával és vagyonkimentésével kapcsolatos iratokat. A cégátírásokban közreműködő ügyvédet és három társát őrizetbe vették.

A gyanú szerint rövid idő alatt, anyagi ellenszolgáltatás fejében több mint harminc gazdasági társaságot írattak egy kiskunfélegyházi, igen szerény körülmények között élő család nevére. Az átírást egy kiskunfélegyházi ügyvéd intézte. A strómanok a cégeket működtetni nem akarták. Új székhelyként jellemzően egy Heves megyei, félkész, lakatlan, gazdasági tevékenység folytatására alkalmatlan ingatlant jelöltek meg, de néhány esetben egy kiskunfélegyházi tanyára jegyeztették be a cégeket.

A pénzügyi nyomozók egyenként vizsgálták az átírt társaságokat. Több esetben szakértő bevonásával megállapították, hogy a volt tulajdonosok nem csak a cégeket kívánták elpasszolni, hanem az azokban lévő vagyont is kimentették. Ezzel az adótartozások behajtását, illetve a szállítói tartozások kifizetését is meghiúsították.

A pénzügyi nyomozók bizonyítékokat találtak arra is, hogy az ügyvéd több gazdasági társaság vagyonkimentéséről tudott.

A cégek között volt építőiparral, személyszállítással, vendéglátással, kereskedelemmel foglalkozó cég is, de horgászboltot és pékséget is „eltüntettek”.

A nyomozás kezdetén közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki az ügyvédet és három társát, végül harmincötre bővült a gyanúsítottak köre. Az ügyvéd, a vagyonkimentő volt ügyvezetők, a cégüket elpasszolók és az átvevők is gyanúsítottként lettek kihallgatva.
A közokirat-hamisítás mellett a vagyont eltüntetők esetében adócsalás, illetve sikkasztás is a terhükre lett róva.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens

Leave a Reply 791 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: