< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Atomcsapással fenyegetett az orosz nagykövet

| Mobile | RSS

Atomcsapással fenyegetett az orosz nagykövet

2015. március 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Atomcsapással fenyegetett az orosz nagykövet

Dánia hadihajói orosz atomrakéták célpontjaivá válhatnak, ha a skandináv ország csatlakozik a NATO tervezett európai rakétavédelmi rendszeréhez – figyelmeztetett Oroszország koppenhágai nagykövete. A dán külügyminiszter tiltakozott a nyilatkozat miatt.

“Nem hiszem, hogy a dánok teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha Dánia csatlakozik az Egyesült Államok vezette rakétavédelmi rendszerhez. Ha ez megtörténik, a dán hadihajók orosz atomrakéták célpontjaivá válnak” – idézte Mihail Vanyin nagykövetet a Jyllands-Posten című lap szombati száma.

Fenyegetést jelentenének Oroszországnak

A nagykövet rámutatott, hogy a rendszerhez való csatlakozással Dánia részévé válna az Oroszország elleni fenyegetésnek, bár azt is megjegyezte, hogy az orosz rakéták képesek lennének áthatolni bármilyen európai rakétapajzson.

A dán hadihajók egyike, amely orosz célpont lehet
Forrás: AFP/Henning Bagger

Martin Lidegaard dán külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a nagykövet szavait. Vanyin átlépett egy határt azzal, hogy a rakétapajzs minden jövőbeli résztvevőjét orosz rakéták célpontjának nevezte – mondta, hozzátéve, fontos, hogy a két ország közti vita hangneme ne durvuljon el.
Rekétavédelmi rendszer

A dán diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy a rakétapajzsnak “semmi köze Oroszországhoz”, azzal a latorállamok és terroristák jelentette fenyegetés ellen akarnak védekezni. Dánia augusztusban közölte, hogy legalább egy fejlett radarrendszerrel felszerelt fregattal járul hozzá a tervezett rakétavédelmi rendszer működtetéséhez. Oroszország élesen ellenzi a rendszer kialakítását, amelynek fő komponenseit Lengyelországba és Romániába tervezik telepíteni.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |