< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ferenc pápa: tűnjön el a korrupció bűze!

| Mobile | RSS

Ferenc pápa: tűnjön el a korrupció bűze!

2015. március 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ferenc pápa: tűnjön el a korrupció bűze!


Eddigi legkeményebb bűzözés- és korrupcióellenes beszédét mondta el az egyházfő. Ferenc pápa szombaton arra szólította fel a lakókat Nápoly hírhedt negyedében, Scampiában, amely az egymilliós délolasz város legsúlyosabb társadalmi problémáinak jelképe: ne hagyják, hogy a szervezett bűnözés és a korrupt politikusok megfosszák őket a reménytől.

A katolikus egyházfő egynapos látogatást tesz a munkanélküliséggel és bűnözéssel küzdő Nápolyban.

A II. János Pál pápáról elnevezett téren nápolyiak tízezrei hallgatták a pápát, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy harcoljanak a gonosz ellen, legyen elég bátorságuk és elszántságuk a jóság és az igazság útján haladni.

„A korrupció bűzlik, a korrupt társadalom bűzlik. Bűzlik, nem keresztény az, aki hagyja magát megvesztegetni” – jelentette ki eddigi egyik legkeményebb hangvételű beszédében Ferenc pápa, aki ugyanakkor nem beszélt közvetlenül a maffiáról.

Scampia a nápolyi maffia, a Camorra fellegvára, így nagy várakozás előzte meg az egyházfő szavait. Tavaly júniusban, a délolasz Reggio Calabriában Ferenc pápa kiközösítette az egyházból a ‘ndrangheta bűnszervezetének tagjait, idén februárban pedig arra szólította fel a maffiózókat, hogy térjenek meg. Az egyházfő szombaton arra is figyelmeztetett, hogy bárkit megkörnyékezhet a korrupció, mindenki a bűnözés útjára tévedhet.

„Aki rossz útra tér, ellopja a remény egy darabkáját önmagától, a társadalomtól, a becsületes emberektől, a város jó hírnevétől és gazdaságától” – hangoztatta Ferenc pápa, arra kérve hallgatóságát, hogy legyen bátorságuk a „jó útján haladni”, tisztítsák meg lelküket, a város és a társadalom lelkét, hogy eltűnjön „a korrupció bűze”. A pápa beszélt arról is, hogy Nápoly bonyolult és drámai kihívásokkal néz szembe, nap mint nap nehézségek és kemény próbák várnak rá.

Úgy fogalmazott, olyan életszemléletet kell kialakítani, amely segít talpra állni, ha elbukik az ember, segít elérni, hogy „ne a gonoszé legyen az utolsó szó”.

Nápolyban rendkívüli biztonsági készültséget léptettek életbe: az utcákon 3000 rendőr és csendőr, a tetőkön mesterlövészek, a Nápolyi-öbölben hadihajók biztosítják Ferenc pápa és a Nápoly utcáin, terein őt váró, több mint egymilliósra becsült tömeg védelmét.

Az utóbbi két évben Ferenc pápa itáliai látogatásainak többsége az ország déli, elmaradottabb részeire vezetett (Lampedusa, Reggio Calabria, Cosenza). Nápoly is Olaszország perifériájának számít.
forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |