< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Netanjahu most nem akar palesztin államot, az USA kihátrálhat Izrael mögül

| Mobile | RSS

Netanjahu most nem akar palesztin államot, az USA kihátrálhat Izrael mögül

2015. március 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Netanjahu most nem akar palesztin államot, az USA kihátrálhat Izrael mögül

Miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a választások hajrájában arról beszélt, hogy elveti a palesztin állam lehetőségét, a Fehér Ház mérlegelés tárgyává tette az Egyesült Államok Izrael-politikáját. Amerikai tisztviselők nem zárták ki, hogy az USA kihátrálhat Izrael mögül az ENSZ-ben, ami a palesztin diplomáciai offenzívában komoly csapást jelenthet Izraelre.

Az Obama adminisztráció újraértékeli a nemzetközi diplomácia területén az Izraelt védelmező álláspontját, amiért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az előrehozott választások hajrájában elvetette a palesztin állam lehetőségét – írta a Politico csütörtökön.

„Az izraeli miniszterelnök álláspontja a kampány utolsó napjaiban nagyon komoly kérdéseket vetett fel, amelyek messze vezetnek” – kommentálta a lapnak az Obama-adminisztráció egyik vezető tisztségviselője Netanjahu szavait. Mint ismert, Netanjahu, aki komoly győzelmet aratott az izraeli előrehozott választásokon, a kampány végén egyértelművé tette: az ő miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam. Ezzel pedig változtatott korábbi álláspontján, 2009-ben ugyanis még támogatta a két állam megoldást.

barack obamaBarack Obama

Netanjahu kijelentése újabb feszültséget okozott Jeruzsálem és Washington között, Barack Obama amerikai elnök ugyanis szintén a két állam megoldás mellett kötelezte el magát. Az elmúlt hónapokban többek között az is fokozta a feszültséget a két vezető között, hogy az amerikai törvényhozás republikánus vezetése a Fehér Ház megkerülésével hívta meg Netanjahut a kongresszusba, s az izraeli miniszterelnök ezt a demokraták ellenkezése ellenére elfogadta.

Obama felhívta Netanjahut

Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek ahhoz, hogy a pártjának a kneszetben sikerült viszonylagos többséget elnyerni, és egyúttal megerősítette az Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét a két állam létén alapuló izraeli-palesztin rendezés mellett – derült ki a Fehér Ház csütörtöki közleményéből. Ennek a rendezésnek az eredménye a kommüniké szerint egy biztonságos Izrael és egy szuverén és életképes Palesztina kell, hogy legyen. A két vezető megállapodott abban, hogy folytatja az együttműködést egy sor regionális kérdésben, “beleértve az izraeli-palesztin konfliktus megoldása felé vezető nehéz utat”. Obama elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok fontosnak tartja az Izraellel folytatott szoros katonai, hírszerzési és biztonsági együttműködést, amely a két ország “mély és maradandó partnerségét” tükrözi.

Álláspontjának megváltoztatását Netanjahu többek között a militáns iszlám megerősödésével indokolta. „Aki palesztin államot akar létrehozni, vagy a területekről való visszavonulást sürgeti az egész egyszerűen az Izraelt támadó iszlamista terroristák malmára hajtja a vizet” – idézte az izraeli miniszterelnök szavait a helyi NRG hírportál.

A Politicónak nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az Obama-adminisztráció jelzéseket küldött Jeruzsálemnek, hogy ha az izraeli kormány nem támogatja a palesztin állam létrehozását, akkor az USA szélesítheti a béketárgyalásokkal kapcsolatos lehetőségeinek a körét.

benjámin netanjahuBenjámin Netanjahu

Egy ilyen lehetőség lehet az – amiről csütörtökön a Foreign Policy is beszámolt – hogy az Egyesült Államok hátrébblép a nemzetközi diplomáciai arénában, különösen az ENSZ-ben, ahol időnként egyedüliként képviselte a zsidó állam érdekeit. Az is felmerült, hogy az Egyesült Államok támogat egy ENSZ-határozatot, amely arra szólítaná fel Izraelt és a palesztinokat, hogy állapodjanak meg. Az Egyesült Államok eddig következetesen ellenállt annak, hogy az ENSZ diktálja a közel-keleti béketárgyalások menetét.

Netanjahu: nem változtattam a politikámon

Benjámin Netanjahu csütörtökön az NBC amerikai televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy “Amerikának nincs jobb szövetségese Izraelnél és Izraelnek nincs jobb szövetségese az Egyesült Államoknál”. Az izraeli kormányfő azt is kifejtette, hogy nem adta fel a palesztin állam létrehozása iránti elkötelezettségét, de szerinte a jelenlegi politikai körülmények között az egy távoli lehetőség. Emiatt egyébként a palesztin vezetésre hárította a felelősséget. “Nem akarok egyállami megoldást. Egy fenntartható, békés, két állam létére épülő megoldást akarok. Ehhez azonban meg kell változniuk a körülményeknek” – állította Netanjahu. Hozzátette: “nem változtattam a politikámon”. “Büszke vagyok arra, hogy az összes izraeli állampolgár miniszterelnöke vagyok” – fogalmazott Netanjahu, mintegy reagálva a megosztónak ítélt kampánykijelentését érő bírálatokra. Mint mondta, elnyerte jó néhány arab szavazó támogatását, és azt hangoztatta, hogy Izraelben szabad és igazságos választásokat tartottak, ami a Közel-Kelet többi részén nem jellemző.

Szerdán ugyanakkor már Jen Psaki, az amerikai külügy szóvivője sem zárta ki azt, hogy az Egyesült Államok támogathat egy ENSZ határozatot az izraeli-palesztin kérdésről.

A Politico egyébként hozzátette: bár az Egyesült Államok keményíthet az álláspontján, főleg a nemzetközi diplomáciában, ez egyelőre nem érinti az USA gazdasági és katonai támogatását Izrael felé.

„Úgy vélem, hogy az Obama-adminisztráció nagyon közelről megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy támogatja, vagy legalábbis nem akadályozza meg, hogy az ENSZ újraszabja a palesztin-izraeli konfliktus rendezésének paramétereit” – vélekedett Jeremy Ben-Ami az amerikai-izraeli balos J Street lobbicsoport elnöke.

rijád manszúrRijád Manszúr

Az amerikai vétó hiánya ugyanakkor nem kis súlyú fenyegetés Obamáéktól. Például, ha az Egyesült Államok nem vétózza meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában, átmehet a palesztinok azon követelése, hogy az BT vessen véget Izrael katonai jelenlétének Ciszjordániában. Izrael következetesen ragaszkodik ehhez a területhez, biztonsági okokból.

A palesztinok a Nemzetközi Büntetőbíróságon is fokozott diplomáciai offenzívában vannak: április elsején csatlakoznak a szervezethez és az a tervük, hogy háborús bűnökkel vádoljanak meg izraeli tisztviselőket. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló az izraeli választásokat követően a francia AFP hírügynökségnek azt mondta, meg sem állnak a Hágai Törvényszékig és tovább fokozzák diplomáciai erőfeszítéseiket Izrael ellen.

Rijád Manszúr, a Palesztin Nemzeti Hatóság ENSZ-képviselője a The New York Times-nak nyilatkozva szerdán úgy vélekedett, hogy Benjámin Netanjahu a színeváltozásával a szövetségeseivel való ütközést és Izrael elszigetelődését kockáztatja. Manszúr szerint a két államra épülő megoldás ügyében “globális konszenzus” jött létre.

atv.hu / YNet / Politico / Foreign Policy / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |