Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett – jelentette be csütörtök este, az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk. A döntés után hajnalba nyúló különmegbeszélést tartottak Görögország pénzügyi helyzetéről Angela Merkel, Francois Hollande, továbbá uniós intézmények vezetői, valamint Aléxisz Cíprasz görög kormányfő részvételével.

A gazdaságnál maradva: pénteken felminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s, egy fokozattal, BB+-ra emelve az eddigi BB-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A nemzetközi hitelminősítő a döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években.

Még több üzlet lesz zárva vasárnaponként

Tovább szigorodtak a kötelező vasárnapi pihenőnap szabályai a kereskedelemben. Az Országgyűlésben elfogadott módosítások értelmében nem működhetnek a hét utolsó napján a benzinkutakon lévő szupermarketek, illetve azok az áruházak sem, amelyek a nagykereskedelmi tevékenységgel egy időben végfelhasználókat is kiszolgálnak. A csupán az év öt vasárnapján kinyitó áruházak dolgozóinak bérpótléka 100 százalékra emelkedett.

A leggyengébbek kapják a pofont

A nagyobb boltoknál valószínűleg lesz leépítés a vasárnapi zárva tartás miatt, amit a leggyengébbek sínylenek meg legjobban – tudhattuk meg a Réti, Antall és Társai PwC Legal csütörtöki sajtóbeszélgetésén. Az is elhangzott, hogy a törvényt alapvető ellentmondások feszítik, és jogilag nem definiált fogalmakkal operál.

Egy, az elmúlt héten megjelent kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni a zárva tartás alóli mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározzák.

Életfogytiglan Biszkunak

Szerdán életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Ítélőtáblán tartott másodfokú tárgyaláson.

Tiltakoztak a taxisok

Erre a hétvégére ingyenes fuvarozást hirdetett az Uber közösségi utazásmegosztó, ami végképp kiverte a biztosítékot a budapesti taxisoknál. Sofőrjeik csütörtök este spontán akcióba kezdtek, autóikkal a Hősök teréről a Várkert Bazárig vonultak. Fájlalják, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak, addig az Uber kocsijaiban szabad a vásár. A taxisok azt ígérik: ha nem orvosolják panaszaikat, jövő pénteken már a csúcsforgalomban térnek vissza.

Befejeződött az 1-es és a 3-as villamosvonal felújítása, valamint az 1-es vonal meghosszabbítása, amelyen a szerelvények péntek déltől a Rákóczi hídon keresztül a Fehérvári út és Etele út kereszteződésénél található új végállomásig járnak.

Döntés születik Magyarország iraki fellépéséről

A magyar kormány szerdán dönt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben tervezett magyar szerepvállalásról, amelynek keretében magyar katonák a kiképzők védelmét látják el az észak-iraki kurd területeken – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

Elszabadult a pokol Frankfurtban

Összecsaptak a rendőrökkel szerdán Frankfurtban az Európai Központi Bank elleni tüntetések résztvevői. Az intézmény új székházának átadására szervezett demonstrációkon több száz embert őrizetbe vettek.

Fotó: MTI / EPA

A Blockupy szerint a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével lépett fel a tüntetőkkel szemben, és az egyenruhások gumibottal ütlegelték a demonstrálókat, akiknek soraiban sokan megsebesültek.

A Blockupy szóvivője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy azért tüntetnek az EKB ellen, mert az intézmény a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója.

Turistákat öltek meg egy tuniszi múzeumban

Szerdán terroristák támadták meg a tuniszi Bardo Múzeumot, ahol több száz turista tartózkodott. A lövöldözésben huszonhárom ember vesztette életét, legalább negyvenheten megsebesültek. A biztonsági erők a túszszabadító akció során lelőttek két merénylőt. Másnap az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését.

Részleges napfogyatkozás volt pénteken

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődött és 11.59-ig tartott, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következett be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarta a Napot.