< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán az energiaunió ellen

| Mobile | RSS

Orbán az energiaunió ellen

2015. március 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán az energiaunió ellen

Orbán az energiaunió ellen Pad Ferenccel az új munkatörvénykönyvért!

A magyar kormánynak az előzetes tájékoztatás ellen nem lenne kifogása, viszont elfogadhatatlannak tartaná, ha előzetes jóváhagyáshoz kötnék a harmadik országokkal tárgyalt gázszállítási megállapodások jóváhagyását – jelentette ki Orbán Viktor az Európai Tanács ülését követően.

Az Európai Bizottság előzetes tájékoztatásával szemben nincs kifogása, a harmadik országokkal tárgyalt gázszállítási megállapodások előzetes jóváhagyáshoz kötését ugyanakkor elfogadhatatlannak tartaná – jelentette ki a pénteken véget ért EU-csúcstalálkozót követően a BruxInfo kérdésére válaszolva a magyar miniszterelnök. A külső országokkal és cégeikkel kötött gázszállítási szerződések átláthatóságának növelése az egyik pontja volt az állam- és kormányfők által a csúcson elfogadott nyilatkozatnak, ami lefektette az Energia Unió általános kereteit, megadva ezzel a jelet az Európai Bizottságnak a konkrét jogszabályi javaslatok előterjesztésére.
A magyar kormányfő másfélnapos összejövetel után elképzelhetőnek nevezte az Energia Unió olyan formában történő létrehozását, amit Magyarország is támogatni tud. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy miközben a konkrét jogszabályi javaslatok kidolgozásáért a Bizottság a felelős, addig a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács nem engedi ki a kezéből a marsallbotot az energia uniós projekt megvalósítása során.

Orbán két magyar prioritást emelt ki, amelyek véleménye szerint tükröződnek az állam- és kormányfők által elfogadott szövegben. Az egyik, hogy az energia árak kérdése kellő súllyal jelen van az Energia Unió tervében. A másik pedig annak az egyébként az EU-szerződés által rögzített elvnek a megerősítése, hogy minden ország maga dönti el, milyen forrásokból biztosítja energiaellátását.

Orbán pozitív lépésnek nevezte az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók összekötését a minszki békemegállapodás végrehajtásával. “Végre jogi szintre emelkednek és nem elvont ideológiai vita tárgyát képezik majd a szankciók” – szögezte le a kormányfő, aki szerint ez a megoldás a kelet-ukrajnai helyzet eszkalációja esetén lehetővé teszi a korlátozó intézkedések szigorítását, de javulás esetén azok könnyítését is.

Megjegyezte, hogy ugyanakkor egy kérdést nem tisztáztak az EU vezetői. Jelesül azt, hogy mi történik akkor, ha Ukrajnának nem sikerül teljesítenie a minszki megállapodásból rá háruló teendőket. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Kijevnek az év második felében kifejezetten bonyolult kérdésekkel kell megbirkóznia, mint amilyen például az ország decentralizálása, ráadásul mindezzel rendkívül nagy politikai polarizáció és félháborús helyzet mellett. Hozzátette, hogy Magyarország kész az erőfeszítésekben minden segítséget megadni Ukrajnának.

Érzékeltette, hogy hazánk számára is fontos kérdés, hogy sikerül-e gazdaságilag stabilizálni a szomszédos országot. Orbán szerint ugyanis “a kegyetlen IMF-program felveti a szociális ellehetetlenülés problémáját”, aminek folyományaként – feltéve, hogy kudarcot vallanak a stabilizációs erőfeszítések -, jelentős migrációs hullám indulhat el nyugati irányba, amire Magyarországnak is fel kell készülnie.

A kormányfő igyekezett relativizálni a Görögország körüli bizonytalanságból a magyar gazdaságra háruló esetleges negatív hatásokat, amikor emlékeztetett rá, hogy a német növekedési kilátásokról szóló kedvező hírek és általában a német gazdasági fejlemények sokkal relevánsabbak Magyarország számára. Hozzátette, hogy Budapest is a görög megoldásában érdekelt, de “kellő körültekintéssel vesz részt ebben a vitában”.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |