< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Durva beszólás: Moszkvának több joga van a Krímre, mint Londonnak a Falkland-szigetekre

| Mobile | RSS

Durva beszólás: Moszkvának több joga van a Krímre, mint Londonnak a Falkland-szigetekre

2015. március 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Epés megjegyzés
Durva beszólás: Moszkvának több joga van a Krímre, mint Londonnak a Falkland-szigetekre

“London figyelmébe ajánlom: jelentősen több jogalapja van annak, hogy a Krím Oroszországhoz tartozik, mint annak, hogy a Falkland-szigetek Nagy-Britanniához” – írta a Twitteren Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma külügyi bizottságának vezetője.

Az epés megjegyzéseiről ismert politikus a brit külügyminiszter szavaira reagált, aki nem sokkal korábban elítélte a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget “törvénytelen és alaptalan” bekebelezését. “A Falkland-szigetek mindig is Argentínához tartoztak, mint ahogy a Krím is a Szovjetunió része volt” – hangsúlyozta Puskov.

Március 16-án volt egy éve, hogy Kijev és a Nyugat megítélése szerint illegitim népszavazást rendeztek orosz fegyveres katonák jelenlétében a Krím Ukrajnától való elszakadásáról. Maga a referendum kiírása az ukrán alkotmányba ütközött, a megszervezése és lebonyolítása alatt ráadásul tömérdek szabálysértés történt. Moszkvában két nappal ezután aláírták a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásáról szóló szerződést.

Az argentin kormány szerint a spanyolul Malvin-szigetekként emlegetett szigetcsoportot, amely mintegy 180 éve brit uralom alatt áll, elorozták a dél-amerikai országtól. Buenos Airesnek a szigeteket az 1982-es falklandi háború során sem sikerült megszereznie Londontól. A Falkland-szigetek lakosai egy 2013-as népszavazáson elsöprő, 99,8 százalékos többséggel úgy döntöttek, hogy a terület továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |