< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Reklámadó: Luxemburgig is elment Orbán

| Mobile | RSS

Reklámadó: Luxemburgig is elment Orbán

2015. március 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Reklámadó: Luxemburgig is elment Orbán

A hivatalos cáfolatok ellenére egyre valószínűbb, hogy háttéralku született a reklámadóról a kormány és a különadóval eddig legsúlyosabban érintett piaci szereplők között: információink szerint ugyanis nem csak az RTL Klub német tulajdonosával, a Bertelsmann-csoporttal, hanem a luxemburgi miniszterelnökkel is tárgyalt Orbán Viktor a reklámadóról. A fordulat újra ráirányítja a figyelmet azokra a híresztelésekre, amelyek szerint valamilyen formában Angela Merkel német kancellár is részese lehetett a tárgyalásoknak.

Nem csak az RTL Klub német tulajdonosával, a Bertelsmann-csoporttal, hanem személyesen a luxemburgi miniszterelnökkel is tárgyalt a reklámadó módosításának lehetőségéről Orbán Viktor – értesült lapunk. Xavier Bettel szerepe azért is kulcsfontosságú az ügyben, mert az anyacég RTL Csoport székhelye Luxemburgban van. A tárgyalás pontos részleteiről és időpontjáról lapunkhoz nem jutottak el információk, de forrásaink az egyeztetés tényét annak ellenére állították, hogy a megegyezés tényét az érintett felek hivatalosan nem ismerték el.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter először a parlament gazdasági bizottságának március 3.-i ülésén ismerte el, hogy folytak tárgyalások az RTL-tulajdonos Bertelsmannal a reklámadóról. Addigra lapunk azonban már többször is megírta: Thomas Rabe, a cég elnöke február 24-én udvariassági látogatást tett a magyar miniszterelnöknél, miután előző nap Lázár és Andreas Rudas, az RTL Csoport régiós alelnöke kompromisszumokat értek el a reklámadó ügyében. Bár az RTL magyar Híradójának „puhítása” szóba sem kerülhetett, több forrás szerint is felmerült az RTL Klub vezérigazgatójának, Dirk Gerkensnek a menesztése, és a lehetséges megállapodást erősíti, hogy a csatornát 2001 óta irányító tévés szerződése lejárta előtti távozását azóta – két hete – be is jelentette az RTL. Maga Gerkens azt mondta az Origónak, a szerződése 2017-ig szól, és bár Rudas azzal is magyarázta nemrég a távozást a hvg.hu-nak, hogy Gerkens „14 éve vezette a céget, ami sok idő”, utóbb Gerkens azzal cáfolt: „Nicolas de Tavernost 15 éve irányítja az RTL Grouphoz tartozó francia M6 médiacéget. Tudomásom szerint nincs olyan írott vagy íratlan szabály a csoportnál, hogy egy bizonyos időn túl le kell váltani a vezérigazgatót”. Gerkensnek meggyőződése, hogy az ő személye alku tárgya lehetett, a Fideszben információink szerint nem nézték jó szemmel, hogy jó viszonyt ápol Simicska Lajossal és üzleti köreivel.

Rudas szerint – aki maga sem beszélt megállapodásról – egyébként sem került szóba politika a tárgyalások során, szerinte Lázár kifejezetten gazdasági értelemben beszélt a reklámadóról. „Soha nem voltak tárgyalások a reklámadóról az RTL és a kormány között” – jelentette ki a hvg.hu-nak, hozzátéve, legalább is az adó mértékéről nem voltak, noha elismerte, hogy annyi szóba került, Ausztriában jelenleg 5 százalék a Magyarországon 50 százalékra emelt különadó. Rudas szerint azt jelezte, hogy nem fest jó képet Magyarországról, ha így bánik a külföldi befektetőkkel, de bármelyik cég tönkremenne ilyen magas adókulcs mellett. Egyébként az RTL Klubot jelenleg Rudas vezeti ideiglenes vezérigazgatóként, de elmondása szerint két hónapon belül kinevezhetik az új, reményei szerint magyar vezérigazgatót.

A luexmburgi miniszterelnök „képbe kerülése” újra ráirányítja a figyelmet azokra a korábbi híresztelésekre, amelyek szerint valamilyen formában Angela Merkel német kancellár is részese lehetett a tárgyalásoknak, miután a Bertelsmann „első számú tulajdonosa”, Lis Mohn közismerten jó kapcsolatot ápol vele.

Ismert, tavaly júliusban, a 40 százalékos reklámadó miatt komoly aggályait fejezte ki Luxemburgból az RTL anyacége: figyelmeztetést adtak ki üzleti partnereiknek, ami szerint a reklámadó jelentősen csökkenteni majd az eredményüket, egyúttal veszélyezteti a sajtószabadságot. (A figyelmeztetés be is jött, idén március elején közölt jelentésük szerint magyarországi érdekeltségük értékéből 77 millió eurót kellett leírni, amit a reklámadó „közvetlen következményének” neveztek. Ráadásul novemberben az a luxemburgi székhelyű cég azt is bejelentette, hogy „a magyarországi kedvezőtlen gazdasági helyzetet átértékelve” úgy döntöttek, költséghatékonyabbá teszik kábelportfóliójuk működését, és Luxemburgba költöztetik az RTL Klub kábelcsatornáit is (Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+, Reflektor TV, Muzsika TV), ott ugyanis „megfelelő infrastruktúrával és stábbal” rendelkeznek. Ez a lépés a reklámadó fizetését nem befolyásolta, a kábelcsatornák pedig a Muzsika TV kivételével eddig is a román médiahatóság ellenőrzése alatt álltak.
forrás:népszava onlinbe.hu

Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |