< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szabó Palócz Attila:Kanadai ulti

| Mobile | RSS

Szabó Palócz Attila:Kanadai ulti

2015. március 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szabó Palócz Attila:Kanadai ulti

Sokat beszélnek mostanában az elvándorlásról, s ne gondoljuk, hogy ez csak Magyarországra jellemző jelenség.

szerző:Szabó Palócz Attila

Tegnap olvastam egy viccet, amelyik megtetszett, íme:
– Mondja, pincér, a zenekartól lehet kérni?
– Persze. Mit szeretne az úr, mit játsszanak?
– Amíg én itt vagyok, lehetőleg ultit.

Kellene ide most egy sor szmájli, hiszen amúgy is népszerűek a világhálón az ilyen hangulatjelek. S kellene bizony közéjük egy szomorkás is, mert nem fogom most itt helyben szó szerint lefordítani azt a szerb mondást, amely időről időre feltűnik a legnépszerűbb internetes közösségi portálon, s mindig jót nevet rajta az, aki először olvassa/hallja.

Mert sokat beszélnek mostanában az elvándorlásról, s ne gondoljuk, hogy ez csak Magyarországra jellemző jelenség. Mert nem az. Távolról sem. S persze nem is azonos a menekültáradattal, amely mostanság az Európai Unió déli határait ostromolja. Aki Magyarországról elmegy Angliába vagy Németországba dolgozni, az nem menekült, hanem legális munkavállaló. S ez a jelenség, az elvándorlás, szinte az egész keletinek mondott Európára jellemző,még ha a természetes égtájak néha egy kicsit talán felül is bírálják a politikai földrajz fogalomtárát.

A 2004-ben csatlakozott tíz országnak ez mindenképp a sajátja. De ugyanakkor a tagjelölteknek is.
A szerb szólás tehát azt mondja, hogy sem a fejszét, sem a nyelét nem nagyon érdemes már egy olyan országban keresni, amelyben „…az a legnagyobb siker, ha el tudsz menni belőle”. Rögtönzött nyelvleckeként leírom eredetiben is: „Jebes ti zemlju, u kojoj je najveci uspeh, da odes iz nje!” És ugyancsak mostanság olvastam, hogy Nebojsa Dugalic, az egyik legismertebb szerb színész bejelentette, hogy elhagyja Szerbiát, és családjával Kanadába költözik, mert otthon már képtelen eltartani őket. De fújhatja, mert a színművészet szigorúan nyelvhez kötött hivatás. S hogy mihez kezd majd ő Kanadában, ahol alig ismerik? Kimerítő ultipartikat játszhat majd más munkavállalókkal, ha azok egyáltalán tudnak játszani. Mert ultizni csak szeretni lehet.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |