< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Luxembourgi főtanácsnoki indítvány magyar vonatkozású védjegyügyben

| Mobile | RSS

Luxembourgi főtanácsnoki indítvány magyar vonatkozású védjegyügyben

2015. március 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

EU-Magyarország-jog
Luxembourgi főtanácsnoki indítvány magyar vonatkozású védjegyügyben

Az a körülmény, hogy az unióban már létezik egy bizonyos, jó hírnévnek örvendő névjegy, önmagában nem zárja ki automatikusan hasonló nemzeti védjegy későbbi lajstromoztatását más termékek tekintetében – foglalt állást egy magyar vonatkozású jogvitában kedden az Európai Bíróság főtanácsnoka.

Az Iron & Smith Kft. a “be impulsive” színes ábrás megjelölés védjegyként történő lajstromozását kérte Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától. Az Unilever NV nevű holland cég azonban tiltakozott ez ellen, arra hivatkozva, hogy a bejegyzés sértené a számára már korábban bejegyzett “Impulse” uniós szóvédjegyhez kapcsolódó jogokat.
Az ügy irataiból az ugyan nem derül ki, hogy a magyar cég által kért védjegybejegyzés, illetve a holland vállalkozás korábbi uniós védjegye pontosan milyen termékekre vagy szolgáltatásokra vonatkozik, az azonban igen, hogy nem azonos termékekről vagy szolgáltatásokról van szó.
A holland cég által hivatkozott “Impulse” védjegyről kiderült, hogy a hozzá kapcsolódó értékesítési és reklámtevékenység nyomán az Egyesült Királyságban és Olaszországban jó hírnévnek örvend, bár Magyarországon a fogyasztók nem ismerik. A magyar hivatal elutasította a védjegybejegyzési kérelmet azzal az indokkal, hogy a bejegyzés sérthetné a holland cég uniós védjegyének az unió területén meglévő jó hírnevét. E hivatali határozat bírósági felülvizsgálata során a Fővárosi Törvényszék azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy ilyen esetekben a védjegybejegyzés iránti kérelmet el kell-e utasítani annak ellenére is, hogy a korábbi védjegy a kérelem benyújtásának helye szerinti tagállamban – jelen esetben Magyarországon – nem közismert, “nem rendelkezik jó hírnévvel”.
Indítványában a svéd Nils Wahl, az ügy kijelölt főtanácsnoka – akinek az álláspontja egyébként nem köti a bíróságot a későbbi ítélethozatal során – úgy vélekedett: a holland cégnek bizonyítania kell, hogy az érintett magyar vásárlóközönség kereskedelmi jelentőségű hányada kapcsolatot észlel a magyar és a holland cég védjegye között. E kapcsolat meglétéhez elengedhetetlen, hogy a magyar vásárlóközönség ismerje a korábbi védjegyet.

MTI

Előző

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |