< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Burány: kormánytagok is nyakig benne lehetnek a Quaestor-ügyben

| Mobile | RSS

Burány: kormánytagok is nyakig benne lehetnek a Quaestor-ügyben

2015. március 25. | hozzászólás | Közélet

Burány: kormánytagok is nyakig benne lehetnek a Quaestor-ügyben

Könnyen lehet, hogy a Külügyminisztérium közvetlenül is közreműködött a Quaestor-cégcsoport bedőlésében, állítja az MSZP országgyűlési képviselője. A Külügyminisztérium állítja, hogy semmilyen törvénytelen információhoz nem jutottak hozzá az ügyben. Kiderült ugyanakkor, hogy a külügy cége aznap vette ki a pénzét, amikor a Quaestor bejelentette az öncsődöt.

Burány Sándor az ATV Startban azt mondta, a Quaestor működésében nyilvánvaló kormányzati szálak is kimutathatók, olyannyira, hogy maga a Külügyminisztérium is tartott ott pénzeket.

A Költségvetési Bizottság elnöke szerint az a tény, hogy a Külügyminisztérium “nyilvánvalóan bennfentes információk alapján” az utolsó pillanatban, nagy tételben ki tudta vonni a Quaestornál tartott pénzét, arra utal, hogy egyrészt komoly információi lehettek arról, hogy baj lesz, másrészt a pénzkivonásnak nagy szerepe lehetett a cégcsoport bedőlésében.

Aznap vették ki a pénzt, amikor öncsődöt jelentett a cég
Az Index információi szerint március 9-én történt meg az a tranzakció, mely során a külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház kivette vagyonát a Quaestorból. Mint ismeretes, a Quaestor Financial Hrurira Kft. pont aznap jelentett öncsődöt. A lap szerint aznap már az MNB munkatársai is vizsgálódtak a cégnél. A külügy nem cáfolta az Index értesüléseit, azt közölték, hogy a pénz kivételének döntését március 5-én hozták meg, de “egy ilyen folyamat átfutása, lebonyolítása igénybe vehet néhány napot”.

Burány szerint, míg más ügyekben a hatóságok akár órákon belül eredményre jutnak, ha a politikai érdek úgy kívánja, addig a Quaestor-ügy felelőseit törvényjavaslatnak álcázva próbálja keresni a kormány, csak épp nem ott ahol kellene, a saját soraiban.

tarsoly csaba és szijjártó péter megnyitják a magyar kereskedőházat moszkvában 2013-banTarsoly Csaba és Szijjártó Péter megnyitják a magyar kereskedőházat Moszkvában 2013-ban

Ráadásul most elsősorban nem a felelősöket kellene keresni, hanem a befektetők pénzét kellene menteni – tette hozzá az MSZP-s képviselő, aki szerint, miután horribilis összegek tűntek el egy olyan cégnél, amelynek vezetője mindvégig jó kapcsolatot ápolt fideszes politikusokkal, nem túlzás azt feltételezni, hogy egyes politikusok magánemberként is együttműködtek azzal a céggel, „amelyiknek a vezetőjével együtt fotózkodnak”.

KKM: nem láttuk előre a csődöt
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és háttérintézményei a Quaestor anyagi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információnak nem voltak birtokában, semmilyen információt nem titkoltak el. A tárca kedden közleményben reagált Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottsága szocialista tagjának nyílt levelére, amelyben a politikus azt kérte: a KKM haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat a döntés-előkészítő elemzéseket, amelyek szorgalmazták a tárca háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Quaestornál lévő befektetéseinek kivonását, illetve a számla megszüntetését. A tárca azt közölte: a minisztérium a Quaestor csődjét nem látta előre. Megismételték: a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetői azt látták, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek bizalma megingott a brókercégekkel kapcsolatban, a Quaestor ügyfeleinek jelentős része kivette a pénzét a cégtől. A kereskedőház vezetői látva ezt a folyamatot, döntöttek úgy, hogy az a biztos megoldás, ha ők is kiveszik a tőkét a Quaestortól.

Burány szerint, ha egy egyszerű állampolgár körültekintően eljár, és azt látja, hogy egy olyan brókerházról van szó, ahol a kormány egyes minisztériumai is benntartják a pénzüket, akkor nem csoda, hogy megbízik a befektetéseiben.

atv.hu / J. I

forrás:atv.hu

Leave a Reply 166 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: