< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kemény szavak! Durván nekiment a kormánynak a polgármester

| Mobile | RSS

Kemény szavak! Durván nekiment a kormánynak a polgármester

2015. március 25. | hozzászólás | Közélet

Kemény szavak! Durván nekiment a kormánynak a polgármester

Gémesi György Regőczy Krisztina mellett a MOB közgyűlésén egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava

Gémesi György gödöllői polgármester, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke bár sosem ápolt rossz viszonyt a kormánypárttal, március 15-i beszédében mégis nagyon komolyan nekiment Magyarország vezetőinek.

Az egykori MDF-es politikus ünnepi köszöntőjében a forradalom előtt tisztelgő szavai után hamar áttért a kormány éles bírálatára. Gémesi György így fogalmazott beszédében: “Felmerül a kérdés, hogy az emlékezésen túl lehet-e megfogalmazni mást is az ünnep kapcsán. Ahhoz, hogy méltóak lehessünk a 48-as hősök örökségére, azokra, akik életüket, egzisztenciájukat, családjukat nem kímélték azért, hogy kivívják ennek a nemzetnek a szabadságát és függetlenségét, nem csak lehet, hanem meg is kell fogalmazni az aktuális üzeneteket – kezdett bele bírálatába a politikus.

A polgármester a mai magyar vezetés legfontosabb hiányosságait és hibáit vette górcső alá, beszélt többek között a korrupcióról, a brókerbotrányról, az egészségügy és a közoktatás működéséről és a külpolitikáról is. “Az egyre mélyülő morális válság, az elképesztő méreteket öltő korrupció, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a brókerbotrány során eltűnt száz milliárdok, a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül és lassan, de biztosan csúszik lefele, az egyre nagyobb szociális feszültségeknek már a közbiztonságot veszélyeztető következményei vannak, az önkormányzatok pedig lassan a tanácsrendszerhez hasonló helyzetbe kerülnek és külpolitikánk pedig soha nem látott mélyrepülésben van.

Lassan nincs olyan európai ország, amely komolyan szóba állna velünk, miközben olyan szövetségest is elvesztettünk, mint a lengyelek, akikkel tradicionálisan jó kapcsolatot ápoltunk – folytatta Gémesi, majd áttért a sajtószabadság kérdésére: “A közmédiumok teljes politikai felügyelete a 48-as 12 pontban megfogalmazott sajtószabadságot tiporja sárba. És ne csodálkozzon senki, ha a gyermekeink nem Magyarországon képzelik, tervezik a jövőjüket, hiszen itthon nincs jövőképük.”

A polgármester szerint Magyarországnak egy mielőbbi újra építkezést kell megkezdenie elkötelezett hiteles politika mentén. A kérdés: Ráébrednek-e végre az illetékesek ennek szükségességére, illetve van-e, lesz-e ilyen régi, új, vagy régi-új, megújulni képes politikai erő – fogalmazott a polgármester beszédében.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 182 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: