< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Megint üzentek Izraelnek Obamáék

| Mobile | RSS

Megint üzentek Izraelnek Obamáék

2015. március 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Megint üzentek Izraelnek Obamáék

Amióta Benjamin Netanjahu kijelentette a kampányfinisben, hogy miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam, Izrael egyre másra kapja az üzeneteket az Egyesült Államokból. Obama és a kabinetfőnöke is megszólalt.

„Véget kell vetni a palesztin területek közel öt évtizede tartó izraeli megszállásának” – mondta hétfőn Denis McDonough, a Fehér Ház kabinetfőnöke a balra hajló J Street nevű amerikai zsidó lobbicsoport rendezvényén tartott beszédében. „Izrael nem tud a végtelenségig fenntartani egy másik nép feletti katonai ellenőrzést. Véget kell vetni a közel 50 éve tartó megszállásnak, és a palesztin embereknek biztosítani kell a jogot, hogy saját szuverén államukban éljenek, és önmagukat kormányozzák” – üzente az amerikai tisztviselő olyan határozott hangnemben, amire ritkán került eddig sor.

A 67-es határok

McDonough aláhúzta, hogy az Egyesült Államok régóta támogatja az izraeliek és palesztinok közötti, mára holtpontra jutott kétállam megoldást, de szerinte ennek az 1967-es határokon kell alapulnia. Obama kabinetfőnöke ugyanakkor úgy véli, Netanjahu megjegyzései kétségessé teszik Izrael elkötelezettségét egy ilyen megállapodás iránt, annak ellenére hogy az izraeli miniszterelnök a váasztásokat követően megkísérelt megjegyzéseitől visszalépni. Netanjahu szerint szavait félreértelmezték, mert ő arról beszélt, hogy az iszlamista fenyegetés miatt, a jelenlegi helyzetben tartja elképzelhetetlennek egy palesztin állam létrehozását.

„Egyszerűen nem tehetünk úgy, mintha ezek a megjegyzések soha nem hangzottak volna el és nem vetnének fel kérdéseket Netanjahu béke iránti elkötelezettségét illetően” – idézte a brit Guardian McDonough a tömegnek mondott szavait.

A Háárec című izraeli lap szerint McDonough – aki Obama közvetlen tanácsadóinak egyike – nem részletezte, hogy az amerikai politika az elkövetkező hónapokban miben fog változni. Azt viszont cáfolta, hogy a Netanjahu megjegyzésére adott amerikai reakció alapja személyes harag lenne. Az ugyanakkor tény, hogy Netanjahu kapcsolata Barack Obama elnökkel már hivatalba lépése óta feszült volt, és sokak szerint a Fehér Ház jobban örült volna annak, ha Izraelben egy új vezető veszi át a gyeplőt.

Az USA kihátrál?

McDonough leszögezte: az Egyesült Államok Izrael biztonsága és katonai támogatása iránti elkötelezettsége továbbra is megmarad. Az elmúlt héten ugyanakkor több jel is arra utalt, hogy az Egyesült Államok kilép Izrael mögül az ENSZ-ben. Ez pedig komoly problémát okozhat Jeruzsálemnek, főleg az ENSZ azon határozatai esetén, amelyek igyekeznek a palesztin államot elismertetni vagy a kétállam megállapodás paramétereit megszabni. Erről az atv.hu bővebben is beszámolt, cikkünk erre a linkre kattintva érhető el.

Dan Shapiro, az USA izraeli nagykövete az izraeli katonai rádiónak adott interjújában szintén úgy vélekedett, hogy az izraeli kormányfő nyilatkozata miatt „át lesz értékelve” az Egyesült Államok Izrael-politikája. „E megjegyzésekig nem ez volt Izrael álláspontja. Érthetetlen, és kétségeket vet fel Izrael igazi álláspontjával kapcsolatban” – idézte Shapirót az izraeli sajtó. „A kérdés még mindig az, hogy a két nép hogyan haladjon a kétállam megoldás irányába” – tette hozzá. „Nem tagadhatom, hogy némely – a kampány során tett – kijelentés súlyos aggodalmat kelt. Ezek közül az egyik a palesztin állam kérdésének a kezelése. Szerintünk ugyanis ez az egyetlen megoldás, amellyel a zsidó és demokratikus Izrael fennállása biztosítható” – vélte Shapiro.

Netanjahu múlt heti győzelme óta már több megjegyzését igyekezett megmagyarázni. Mint mondta, a palesztin államisággal kapcsolatos álláspontja nem változott, amit a választások hajrájában mondott, azzal valójában csak arra utalt, hogy nem hisz abban, hogy a palesztin állam a jelenlegi politikai légkörben létrejöhet. Ron Dermer, Izrael amerikai nagykövete szintén úgy vélekedett, hogy félreértelmezték Netanjahu megjegyzéseit.

Obama is megszólalt

Az Egyesült Államok ugyanakkor úgy tűnik, hogy elkötelezett a váltás mellett. Barack Obama elnök a The Huffington Postnak adott interjújában maga jelentette ki, hogy az Egyesült Államok az izraeli miniszterelnök nyilatkozatai alapján „újraértékeli” politikáját. „Komolyan vesszük azt a mondását, hogy a palesztin állam létrehozása a miniszterelnöksége alatt nem történhet meg. Éppen ezért meg kell vizsgálnunk, hogy milyen más opciók állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy a térségben ne alakuljon ki kaotikus helyzet” – fogalmazott Obama. „Egyszerűen nem tartható fenn örökre a jelenlegi állapot, azaz a telepek bővítése. Nem ez a térség stabilitásának a receptje” – vélekedett a washingtoni vezető.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 174 megnézve, 1 alkalommal mai nap |