< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megszólal Orbán főideológusa

| Mobile | RSS

Megszólal Orbán főideológusa

2015. március 25. | hozzászólás | Közélet

Megszólal Orbán főideológusa

Hogy jutottunk el a polgártól a keményen dolgozó kisemberig? Mennyiben működik, és hol szenved csorbát a Fidesz ideológiai alapvetése a gyakorlatban? A kapkodó döntéshozatal, az urizálás és a Jobbik megerősödése mennyit árt a kormánynak? Nagyinterjú a miniszterelnök friss Széchenyi-díjas főtanácsadójával, Tellér Gyula szociológussal a csütörtöki Heti Válaszban.

Ő a polgár kifejezés szellemi atyja; egy éve a Nagyvilág című folyóiratban írta le az orbáni rendszer alapjait; tavaly nyáron az ő gondolataira támaszkodva mondta el a miniszterelnök „illiberális” tusnádfürdői beszédét; most március 15-én pedig Széchenyi-díjat kapott. Minden okunk megvolt tehát arra, hogy interjút kérjünk Tellér Gyula szociológustól, a miniszterelnök főtanácsadójától. Néhány tételmondat a beszélgetésből:

„Polgár az, aki a munkaerején kívül valamilyen anyagi vagy szellemi tulajdonnal – földdel, ingatlannal, termelőeszközzel, tőkével, tudással, kapcsolatrendszerrel, műveltséggel – is szerzi a kenyerét.”

„G. Fodor Gábor szerintem téved. Igaz, azoknak, akiknek a hatalomra jutás mellett nincsenek távlati terveik, ez lehet egyszerű politikai termék. Most például Gyurcsány Ferenc számára.”

„A többség a szocializmusból eredő felfogást vallja, miszerint mindenkinek minél többet kell kapnia, függetlenül a teljesítményétől. Orbán ennek a gondolkodásnak üzen hadat.”

„A Fidesz a médiaügyekben nem teljesen szuverén. Vannak erők, amelyek sarokba tudják szorítani.”

„A Fideszben is vannak csoportütközések, amelyek az utóbbi időkben felszínre is kerültek. Illetve ott a vagyonosodás kérdése, s a választók, no meg az ellenzéki lapok fölvetik: miből telik némelyeknek ekkora házra, miért maradtak ki egyes tételek a vagyonnyilatkozatból?”

„A Fidesz szétzúzta a szocialistákat, és átvette az uralmat a hatalomgyakorlás összes fontos helye fölött.”

„Felteszem: Orbán Viktor 2018 utánra már nem okvetlenül gondolkodik kétharmadban, hanem egyszerű többségben.”

forrás:heti válasz híelevél

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: