< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egyházak-ünnep A virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

| Mobile | RSS

Egyházak-ünnep A virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

2015. március 27. | hozzászólás | Közélet

Egyházak-ünnep
A virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Virágvasárnapon, az idén március 29-én megkezdődik a nagyhét, amely a kereszténység legnagyobb ünnepéig, húsvétig tart.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap 10.30-kor az esztergomi bazilikában mutat be ünnepi szentmisét – közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.
A Magyarországi Református Egyház tájékoztatása szerint Bogárdi Szabó István püspök, a zsinat lelkészi elnöke vasárnap 15 órakor a Bács-Kiskun megyei Dunapataj református templomában hirdet igét.
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vasárnap 18 órakor Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet.
Az MKPK összegzése szerint az ünnep arra emlékeztet, hogy Jézus a szenvedése előtt, pészah közeledtével felment Jeruzsálembe tanítványaival. A katolikus egyházban a virágvasárnapi szentmise körmenettel kezdődik, amelynek során a hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt. A liturgia része, hogy a pap megáldja a hívek által hozott barkákat. Ez a nap az Úr szenvedésének vasárnapja néven is ismert, a szentmisén ugyanis a hívek meghallgatják Jézus szenvedéstörténetét, a passiót – írták.

MTI

Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: