< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Elemeztük a görögöket: veteránok és újoncok

| Mobile | RSS

Elemeztük a görögöket: veteránok és újoncok

2015. március 27. | hozzászólás | Sport

Elemeztük a görögöket: veteránok és újoncok

Erősnek tűnő védelem, hiányos csatársor a budapesti Eb-selejtezőre készülő görög labdarúgó-válogatottnál.
Deák Zsigmond

A tavalyi vb-n nyolcad-, a legutóbbi Eb-n negyeddöntőzött a görög futballválogatott, viszont jelenleg egyetlen árva pontocskával, tarsolyában a Feröer-szigetektől elszenvedett történelmi vereséggel az Európa-bajnoki selejtezők „magyaros” F csoportjának a végén szégyenkezik. Legutóbb barátságos mérkőzésen kapott ki 2–0-ra a szerbektől.

Nehéz tehát pozicionálni a vendégek erejét a vasárnapi budapesti találkozó előtt, de mi azért a kerettagok áttekintésével megpróbáljuk.
Komoly hiányzók

Sergio Markariánról, a görögök most debütáló hetvenéves uruguayi szövetségi kapitányáról és a hellén labdarúgás jelenlegi áldatlan állapotairól (többek között a bajnokság szüneteltetéséről) korábban aktuálisan már értekeztünk. Most érdemes megismernünk azokat a játékosokat, akik vasárnap este háromnegyed kilenctől a Groupama Arenában vélhetőleg meg akarják ragadni az utolsó alkalmat a továbbjutási esély kivívására. Pontosabban először a komolyabb hiányzókat soroljuk fel, hiszen az AS Roma védője, José Holebasz, az Olympiakosz csatára, Kosztasz Mitroglu és az egykori Celtic-ikon, manapság a szaúdi Al-Hilalban levezető Kosztasz Szamarasz kulcsembernek számít(ott), sérülésük komoly érvágás.
Részben római védelem

A kapuban bizonyára Oresztisz Karnezisz áll majd, mint az utóbbi időben általában, hiszen fix kezdő az Udinesében, míg poszttársai közül Sztefanosz Kapino a Mainz kispadját koptatja, Markosz Vellidisz pedig újonc. A védelem a Romára támaszkodhatott volna, ha nem dől ki Holebasz, de Konsztantinosz Manolasz és Vaszilisz Toroszidisz azért itt lesz az örök városból. Előbbi valamivel több szerepet kap a Farkasoknál, utóbbi helye érdekes módon a válogatottban biztosabb, mint a klubjában. A Bundesligából ismerhetjük jól a dortmundi Szokratisz Papasztathopuloszt és a leverkuseni Kirjakosz Papadopuloszt, rendszeresen játszanak. A fiatal Kosztasz Sztafilidisz kirobbanthatatlan az angol másodosztályú Fulhamből, a veterán, 34 éves Lukasz Vintra a spanyol Levante, a nála csak egy esztendővel fiatalabb Vangelisz Morasz a Verona biztos pontja.
Újonc, veterán, légiós

A védelem tehát a válogatott gyengélkedése ellenére kőkeménynek tűnik, a középpálya kevésbé, nem véletlen két otthon játszó újonc, Anasztasziosz Lagosz és Jannisz Janniotasz bevetése. S ide hívta vissza Markarián a tavalyi vb óta nemzeti mezt nem húzó Kosztasz Kacuraniszt, aki már 35 éves, Indiát is megjárta, jelenleg a kiscsapatnak számító Atromitosznál tesz-vesz. Itt is akadnak itáliai légiósok, Panajotisz Tahcidisz és Lazarosz Hrisztodulopulosz a Veronánál rendre szerepet kap, csakúgy mint Panajotisz Kone az Udinesében, Jannisz Fetfacidisz a Chievónál viszont csak peremember. Ne feledkezzünk meg Andreasz Szamariszról sem, aki a Benfica játékosa, általában kezdő, de elég sokszor lecserélik.
Otthon játszó csatárok

Mitroglu és Szamarasz nélkül az otthonról verbuvált hellén csatársor nem az igazi, bár a PAOK-ból Sztefanosz Athanasziadisz 23 bajnokin 11 gólt szerzett (no meg hét sárga és egy piros lapot, kemény legénynek tűnik). Nikosz Karelisz (Panathinaikosz) tíz, az újonc Aposztolosz Jannu (Panioniosz) kilenc találatnál jár. Utóbbi Görögországban született, de a családjával fiatalon Ausztráliába került, ott lett utánpótlás-válogatott, de a felnőttek között szülőhazája színeiben mutatkozhat be, talán épp most, ellenünk.

A görög keret

Kapino (Mainz), Karnezisz (Udinese), Vellidisz (PASZ Jannina) – kapusok; Bakakisz (AEK Athén), Manolasz (Roma), Morasz (Verona), Papadopulosz (Leverkusen), Papasztathopulosz (Dortmund), Sziovasz (Olympiakosz), Sztafilidisz (Fulham), Toroszidisz (Roma), Vintra (Levante) – védők; Fetfacidisz (Chievo), Fortunisz (Olympiakosz), Hrisztodulopulosz (Verona), Janniotasz (Aszterasz Tripolisz), Kacuranisz (Atromitosz), Kone (Udinese), Lagosz (Panathinaikosz), Szamarisz (Benfica), Tahcidisz (Verona) – középpályások; Athanasziadisz (PAOK), Jannu (Panioniosz), Karelisz (Panathinaikosz) – csatárok.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: