< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Ki nem találná, mire oszt szét százmilliárdot a kormány

| Mobile | RSS

Ki nem találná, mire oszt szét százmilliárdot a kormány

2015. március 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Ki nem találná, mire oszt szét százmilliárdot a kormány

Az állami sportfejlesztések a közbeszerzési piacot is megmozgatják, idén csak a központi költségvetésből csaknem százmilliárd forint mehet ezek megvalósítására. A tenderek a második-harmadik negyedéveb pöröghetnek fel.

A sportlétesítmény-fejlesztések az idén is munkát adnak a mérnök- és építőipari vállalkozásoknak. A 2015-ös központi költségvetésben mintegy 100 milliárd forintot különített el a parlament ilyen beruházások finanszírozására.
Közbeszerzés

Háromszereplős közbeszerzéssel gyorsítana a Fidesz
Egymilliárdért nyert el állami munkákat a volt miniszter cége
Elosztotta a gazdaságfejlesztési kereteket a kormány

A legnagyobb összeg (41 milliárd forint) a Nemzeti Olimpiai Központ, azaz a Puskás stadion (képünkön) és környezete fejlesztésére mehet, a nemzeti stadionfejlesztési program keretében 26 focipálya újulhat meg (7,4 milliárd forintért), de e mellett külön nevesítve van a szombathelyi, a székesfehérvári és a diósgyőri stadion fejlesztéseinek támogatása is (összesen 12 milliárdért), valamint többek között a nemzeti kézilabda és kosárlabda akadémiák beruházásai, a 15 kiemelt sportág sportlétesítményeinek és a kiemelt sportegyesületek létesítményfejlesztéseinek támogatása (lásd alább táblázatunkat).

A kormány bejelentése szerint folytatódik a tornatermek és tanuszodák építése is (a korábban tervezett 900-900 millió helyett 3-3 milliárd forint keretösszegben).

Ismerje meg a közbeszerzéseket, keressen a kiírásokban, legyen a nyertesek között!

A közbeszerzési hirdetményekből kiderül, hogy 2014-ben növekedett a sport témájú közbeszerzések volumene, és a 2014-es első negyedévhez képest 2015 első negyedévében is nőttek ezek a beruházások – mondta lapunknak Földes Péter, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) vezetője. A tanuszodák építése még nem pörgött fel, ezek megvalósítására később várhatók közbeszerzések. Ahogy az építési projektek nagy része is a második és harmadik negyedévben szokott megvalósulni a statisztika szerint. A beszerzések több mint fele EU-támogatásból tud megvalósulni, ez alól a labdarúgó stadionokhoz kapcsolódó beruházások kivételt jelentenek.

Tornatermek építésére és bővítésére az elmúlt két évben hozzávetőleg 250 közbeszerzést írtak ki, illetve zárult már le eljárás. A KHF.hu adatai azt mutatják, hogy ha a tornaterem létesítéséhez energiakorszerűsítés és akadálymentesítés, esetenként étkező vagy új szaktantermek építése is társul, akkor főként uniós támogatással valósulnak meg a beruházások (hozzávetőleg a 250 tenderből 150-nél használnak fel EU-támogatást). Például az Egri Főegyházmegye tavaly novemberben három – tornaterem fejlesztést is tartalmazó, uniós támogatással megvalósuló – tenderén is eredményt hirdetett, s mindegyiken (4-6 pályázó közül) a miskolci FK-Raszter Építő Zrt.-t hirdette ki győztesnek összesen nettó 920 millió forint értékben. A cég a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola részleges felújítását és akadálymentesítését nettó 297,4 millióért, az ózdi II. János Pál Katolikus Általános Iskola tornaterem rekonstrukcióját, bővítését és akadálymentesítését 298,4 millióért, míg a miskolci Vörösmarty Mihály Általános Iskola fejlesztését és korszerűsítését 324,3 millió forintért vállalta.

A kis volumenű tornaterem-fejlesztések központi költségvetési támogatásból valósulnak meg, mint például Őrhalom község általános iskolájának tornaterem felújítása – a márciusban zárult közbeszerzést a Trend Építő Zrt. nyerte meg nettó 14,1 millió forintért.
Költségvetési sportfejlesztések (millió Ft)
Nemzeti Stadionfejlesztési Program (26 létesítmény, köztük a Bozsik stadion) 7 420
Nemzeti Olimpiai Központ 41 272
Szombathelyi Haladás Stadion fejlesztésének támogatása
4 974
Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésének támogatása
4 500
Diósgyőri Stadion fejlesztésének támogatása
2 750
Tornaterem építési program 3 000
Tanuszoda-fejlesztési program 3 000
Tüskecsarnok bef. és új uszoda építése 1 451
Nemzeti Kézilabda Akadémia 1 496
A 16 kiemelt sportág sportlétesítményeinek fejlesztése 4 020
Vizes vb (2021 helyett 2017-ben lesz, így ez a keret várhatóan bővül) 6 146
Nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum beruházása 2 436
Dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum beruházása 2 185
Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia 1 722
Gödöllői uszoda építése 3 475
Tatabányai multifunkcionális csarnok 300
Kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény-fejlesztései 3 997
Csepeli Birkózó Club csarnokának felújítása 400
Állami, önkorm-i, egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása 661
XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcs. fejlesztések 1 624
Összesen 96 829
Forrás: 2015-os költségvetés, Napi.hu-gyűjtés

Sportlétesítmények fejlesztéséhez kapcsolódóan két év alatt mintegy 230 közbeszerzés jelent meg, ezek között uszoda- és sportcsarnok építésétől jégcsarnok bővítésig változatos beruházások vannak – derül ki a KHF.hu összesítéséből. Például a központi költségvetés finanszírozta a lágymányosi Tüskecsarnok befejezését és egy új uszodakomplexum megvalósítását – a Nemzeti Sportközpontok (NSK) közbeszerzésén 2013 októberében a Swietelsky Magyarország Kft., a West Hungária Bau Kft. és Pannon Nívó Építő Zrt. alkotta konzorciumot hirdették ki nyertesnek, nettó 8,596 milliárd forintos ajánlattal.

A Market Építő Zrt. nyerte meg az NSK közbeszerzését a Mátraházai Edzőtábor épületeinek felújítására nettó 798,9 millióért, mint ahogy ez a – közelmúltban tulajdonost váltott – cég győzött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportközpontja, uszodája és hallgatói központjának megvalósítására kiírt tenderen is, nettó 5,289 milliárd forintért.

Mindezek mellett legalább száz olyan közbeszerezést is lebonyolítottak az elmúlt két évben, amelyek a nemzeti stadionfejlesztési program és más kiemelt program keretében valósultak, illetve valósulnak meg. Ezek zömmel a helyi labdarúgó stadionokhoz kapcsolódó tervezési, építési, világítási korszerűsítési, füvesítési pályázatok, de ide sorolható például a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság kiemelt fejlesztése is egy új fedett lovarda és rendezvénycsarnok, valamint külső lovas pályák és gyakorlópályák építésére. (Ezen a kétszakaszos eljáráson még nem hirdettek eredményt, a részvételi jelentkezési határidő január végén járt le.)

A debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójára 2013 januárjában írták alá a szerződést, a munkát nettó 11,445 millió forintért a debreceni Hunép Universal Zrt. és az Épkerservice Zrt. végezte el. Folyamatban van például a hódmezővásárhelyi és a balmazújvárosi városi stadion rekonstrukciója is, az előbbi nettó 164 millió forintért (a nyertes kivitelezők: K-Bauwerk Kft. és Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.), az utóbbi pedig 333 millió forint értékben (kivitelező a Pharos 95 Kft. és Temen-Trade Kft. alkotta konzorcium).
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 182 megnézve, 2 alkalommal mai nap |