< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A Fidesz le akarja vakarni magáról a dagadó Quaestor-ügyet

| Mobile | RSS

A Fidesz le akarja vakarni magáról a dagadó Quaestor-ügyet

2015. március 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A Fidesz le akarja vakarni magáról a dagadó Quaestor-ügyet

Sorjáznak az újabb meglepetések a Quaestor-botrányban: Orbán furcsa választ adott Tarsoly levelére, Orgován Béla terjeszkedik a Quaestor-birodalomban, Polt Péter pedig elárulta, miért nem hallgatták ki korábban a Quaestor-vezért.

A Quaestor-botrány nagyon kínossá kezd válni a Fideszre nézve, a párt pedig megpróbálja eltolni magától az ügyet. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a VS.hu információi szerint hétfőn zárt ülésen arról tartott fejtágítást a képviselőknek, hogy mit mondjanak és hogyan viselkedjenek a kormánypárti politikusok. A cél az lenne, hogy nehogy a Fideszre „ragadjon a Quaestor bedőlése, és a kormánypárthoz kössék Tarsoly Csabát”, írja a portál.

Nem lesz egyszerű dolga a kormánypártnak. Mint azt a hvg.hu kiderítette, közös ügyek és régi barátok kötik össze Tarsoly Csabát, a Quaestor-csoport vezérét fideszes politikusokkal, illetve olyanokkal, akik az Orbán-kormányok alatt kerültek vezető pozícióba.

A VS tudomása szerint Rogán azt mondta a frakcióülésen, hogy a Fidesznek semmi köze Tarsolyhoz, és azt ajánlotta a képviselők figyelmébe, Lázár János miniszter szavait használják. Lázár az Indexnek adott hétvégi interjúban azt mondta, hogy „a Tarsoly Csaba-féle pénzemberek világszerte sündörögnek és nyalakodnak”. A szocialistákra is megpróbálják – a Buda-Cash-botrányhoz hasonlóan – rátolni a felelősséget, amikor azt kell hangsúlyozniuk a politikusoknak, hogy a szocialista kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank adott 17 milliárd forintnyi hitelt a Quaestor-csoportnak.

A Quaestor-botrány kifejezés is kerülendő, tanácsosabb, ha a fideszesek brókerbotrányból beszélnek, adott instrukciót Rogán a VS információi szerint. És az is fontos lenne, ha a kormánypártiak azt kommunikálnák, a Quaestor ügyeskedése a pénzügyi felügyelet (most jegybank) alatt derült ki, amelyet az Orbán-kormány alatt megerősítettek.

Orbán Viktor kétértelmű levele

Rogán Antal a Népszabadságnak elismerte: Orbán Viktor válaszolt Tarsoly Csaba március 9-i levelére. A Fidesz frakcióvezetője azt nem árulta el, hogy Orbán mit írt, csak hogy „dodonai kétmondatos” válasz volt, magyarán kétértelmű, homályos üzenetet küldött a Quaestor-vezér segélykérő levelére.

Tarsoly Csaba rendőrautóban

Fotó: Túry Gergely

A Figyelőből derült ki múlt héten, hogy Tarsoly Csaba a Quaestor első öncsődjét megelőző napon (március 8-án) válságstábot hívott össze, ott pedig azt ígérte, elmegy Szijjártó Péterhez, akinek bízott a segítségében. Állítólag azt is mondta, hogy a külügyminiszter segítségével levelet juttat el Orbánnak. Lázár János elismerte, hogy a miniszterelnök valóban kapott levelet Tarsolytól, és azt is elárulta, hogy az volt benne, amit a Quaestor-vezér az MNB-nek feltárt. Eszerint a levélben benne kellett lennie annak, hogy a Quaestornál 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátottak ki és adtak el az ügyfeleknek. Innentől kezdve az is egy kérdés, miért érezte szükségét a miniszterelnök, hogy ne foglaljon állást egyértelműen a csalási ügyben.

Szijjártó diplomata-útlevélhez segítette Tarsolyt

Maga Szijjártó Péter külügyminiszter (akivel több képen is együtt látható Tarsoly Csaba) adott engedélyt arra, hogy diplomata-útlevele legyen Tarsoly Csabának. Azzal indokolta a lépését, hogy Tarsoly sokat tárgyalt külföldön, és amúgy is sok, több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon. Tarsoly amúgy a moszkvai vízumközpont létrehozásáról tárgyalt.

Szijjártó a 444.hu cikke szerint pedig nem azonnal vonta vissza Tarsoly diplomata-útlevelét. Március 9-én jött az első hivatalos nyilvános hír, hogy baj van a Quaestor-csoport egyik cégénél. Szijjártó csaknem 20 napot várt az útlevél visszavonásával a portál szerint, múlt szombaton, március 28-án tette meg ezt a lépést.

Kiderült, miért nem hallgatták ki Tarsolyt

Polt Péter csattanós választ adott az országot hetek óta foglalkoztató kérdésre: mivel magyarázható az, hogy Tarsoly Csabát több mint két hétig ki sem hallgatta a rendőrség? Hát az emberi jogai miatt, legalábbis ez szűrhető le abból, amit a főügyész hétfőn képviselői kérdésre mondott a parlamentben. Polt Péter a 444.hu tudósítása szerint azt mondta, „aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki előzőleg tanúként, ez minden emberi jognak ellent mond”. Ez azért érdekes, mert a Hungária Értékpapír két tulajdonos-vezetőjét és két munkatársát azonnal elvitte a rendőrség, miután lecsapott a brókercégre, és három nap múlva már előzetesben voltak. Még a Buda-Cashnél is előállítottak tíz embert két hét után, és hárman (köztük a cég vezére, Tölgyesi Péter) előzetesbe is kerültek.

A legfőbb ügyész olyasmit is mondott, hogy nem egyszerű ügyről van szó, a csalást nagyon nehéz megállapítani, s nagyon gyorsan és ütemezetten halad a nyomozás. Arra nem tért ki Polt, hogy elmagyarázza: miért hagyták, hogy Tarsolyék egy nyolc osztályt végzett büntetett előéletű tápiósági volt közmunkásnak játsszák át a milliárdos cégeket.

A hvg.hu múlt héten megírta, hogy március 16-án Tarsoly Csaba, a felesége és az apja lemondott a vezetésről és a tápiósági Orgován Bélát nevezték ki a Quaestor központi cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójává. Orgovánról másnap kiderült, hogy nem egy tipikus vezérigazgató: büntetett előéletű, alacsony képzettségű ember, aki korábban részt vett a közmunkaprogramban is.
Erre jött hétfőn a napi.hu híre: kiderült, hogy a központi Quaestor-cégen kívül Orgován Béla lett a vezetője a Quaestor-csoport ingatlanait kezelő társaságnak, a Quaestor Invest Kft.-nek is.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 964 megnézve, 1 alkalommal mai nap |