< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Paks II: Kegyet vásárolt Budapesten Moszkva?

| Mobile | RSS

Paks II: Kegyet vásárolt Budapesten Moszkva?

2015. március 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Paks II: Kegyet vásárolt Budapesten Moszkva?

A válság ellenére Oroszország Magyarországnak – mint a Moszkvával leginkább szimpatizáló EU-tagállamnak – folyósítani fogja a paksi bővítésre szánt 10 milliárd eurós hitelt. Budapest már idén lehívhatja az első részletet – idézte Aszódi Attila kormánybiztos szavait a Reuters nyomán a Napi.hu.

A Reuters a beruházásról készített összeállításában írja, hogy bár a hivatalos kommunikáció szerint az orosz hitel a paksi atomerőmű bővítését szolgálja, a kritikusok szerint más okok is állhatnak mögötte. Oroszország megvásárolhatja a kölcsönnel egy uniós tagállam kormányának kegyeit. A paksi megállapodás csak egy álca – fogalmazott Illés Zoltán, aki 2014-ig környezetvédelmi államtitkár volt. A fideszes politikus szerint egy pénzügyi tranzakcióról van szó, amellyel az oroszok befolyást vásárolnak. A volt államtitkár szerint az ügy egésze sokkal inkább a 2018-as választások előtti pénzszórásról szól, mint az áramellátásról.

Kovács Zoltán kormányszóvivő visszautasította a feltételezéseket a Reutersnek adott válaszában. A paksi beruházás oka nem a választási kampány, hanem ország hosszú távú energiabiztonságának biztosítása – mondta

Magyarország eredetileg tendert akart kiírni a bővítésre – a Roszatom mellett francia és amerikai cégek is érdeklődtek -, de később ettől elállt, sőt, a fejlesztési minisztérium szakértőit, akik Paks II bővítésének tervén dolgoztak, a partvonalra állították – tudta meg a Reuters. Helyettük a miniszterelnök körüli szűk csoport választotta ki a Roszatomot. Oroszország pedig az egyezség részeként ajánlotta fel a hitelt.

Az ügyet ismerő források a Reutersnek azt mondták, hogy még Kovács Pált, a paksi tender előkészítésével akkor megbízott energiaügyi államtitkárt sem értesítették a változásról.

A tender megszüntetése az amerikai pályázó Westinghouse szerint “hirtelen” jött, a francia cég, az Areva nem kommentálta az értesülést.

Érdekes oldalvágással támadják a paksi beruházást az osztrákok. Úgy vélik Uniós versenyjogot sért London, ha Nagy-Britanniában a tervek szerint épül meg a Hinkley Point C atomerőmű. Az angol atomerőmű 24 milliárd eurónyi állami támogatásban részesül és a magyar “kistestvére” hiteleinek törlesztése is feltételez állami támogatást. Így Ausztria aggódik amiatt, hogy ha nem kaszálják el a briteket, a magyar kormány majd rájuk hivatkozhat a paksi építkezésekor. Az is kifogásolják a beadványukban az osztrákok, hogy a támogatással London megengedhetetlen piaci előnyhöz juttatja a nukleáris áramot – írja a napi.hu.
forrás:népszava online.eu

Leave a Reply 859 megnézve, 1 alkalommal mai nap |