< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tarlós: tőlem Simicska cége is nyerhet

| Mobile | RSS

Tarlós: tőlem Simicska cége is nyerhet

2015. március 31. | hozzászólás | Közélet

Tarlós: tőlem Simicska cége is nyerhet

A dugódíjat Demszkyék ajánlották az Uniónak. A mostani városvezetés küzd ellene, ám ha mégis kötelezővé teszik, akkor az útdíjat kell megszüntetni, mondta az atv.hu-nak adott interjúban Tarlós István. A főpolgármester nem tartja szerencsésnek a vasárnapi boltbezárás időzítését, és a Hír TV-t sem bojkottálja. Sőt, a fővárosban tőle akár Simicska Lajos cége is nyerhet tendert, ha az a legjobb. A Budapest számára megítélt 350 milliárdos fejlesztési pénzt négy ember együttműködésének és a jól előkészített projektterveknek tudja be.

Hétfőn elnézést kért a budapestiektől a dugók miatt. Az elmúlt öt év hatalomgyakorlóitól ritkán tapasztalni ilyen gesztust.

Nem akarom senkivel összehasonlítani magam. Nem azért kértem elnézést, mert valami nagy szamárság történt, ilyen mértékű fejlesztési beruházásokat egy közel kétmilliós városban nagyon nehéz problémák és dugók nélkül lebonyolítani. Kétségtelen, hogy a budapestiek számára ez a két hónap nem lesz könnyű, ennyi emberi gesztust megérdemelnek.

A hatalom csúcsain inkább hárítani szoktak, ha probléma van, előkerül az elmúlt nyolc év, vagy megmagyarázzák, hogy nem is az a valóság, amit annak látunk.

A felelősség elől soha életemben nem menekültem, ha azt nekem illett viselni. Ezért a városért én vagyok a felelős. De annyit azért hadd hozzak fel a mentségünkre, hogy most történik is valami, ehhez kötődnek a dugók. Budán a fonódó villamos megvalósítása zajlik, a Széna téren és a Margit híd budai hídfőjénél vágánykapcsolatokat építenek. A pesti oldalon vágánycsere zajlik a Jászai Mari tér és az Aradi utca között.

Miért kell vágányokat cserélni 15 év után?

Ezt először én sem értettem, de aztán kiderült, hogy a 15 éve felújított szakaszoknál nem számoltak a Combinókkal: ezeknek a terhelését nem bírták a sínek.

A Margit-hídon is megy a munka, pedig azt néhány éve újították fel.

Ez azért most zajlik, mert ha már mindkét oldalon folyik a felújítás, célszerű összehangolni a munkákat. A hídon a hőtágulás miatt kell kicserélni bizonyos elemeket. Ezt az egykori kivitelező garanciális tevékenység keretében végzi, nem kerül pénzünkbe.

A Közgépről beszélünk?

Ez egy konzorcium volt, aminek az egyik tagja volt a Közgép, a Hídépítő és még egy cég mellett. Számomra az a lényeg, hogy a kivitelező eleget tesz a garanciális kötelezettségének.

Annak idején elég nagy feszültséget okozott, hogy jelentősen megnövekedett a Margit-híd felújításának a kezdeti költsége, a végszámla 21 milliárd+áfa lett, pedig 12 milliárdról indult.

Ez még a kettővel ezelőtti ciklusban történt. Rendőrség, ügyészség, mindenki vizsgálta évekig annak idején a kérdést, zavaros történetnek indult, de nem egészen az történt, amitől a sajtó hangos volt. Amennyire emlékszem, volt először egy 21 milliárdos költségbecslés, ezt lecsökkentették 12 milliárdra, nem tudni miért. Ott az akkori ellenzék nem szavazott. Aztán kiderült, hogy 12 milliárdból nem lehet megcsinálni, a híd pedig életveszélyes állapotban volt. Végül nettó 20,9 milliárd forintba került.

“a budapestiek megérdemelnek ennyi emberi gesztust””A budapestiek megérdemelnek ennyi emberi gesztust”

Mindenesetre, amikor 2010-ben idekerültünk, a BKK ellenőriztette a számlákat a Műegyetemmel, és csak az általuk reálisnak tartott összegek kerültek kifizetésre. Tudtommal nem történt olyan, hogy el nem végzett munkáért fizetett volna a főváros.

Beszéljük a dugódíjról! A napokban azt mondta, Brüsszel jóindulatától függ, hogy esetleg elengedik. Hol tart az ügy?

Ha egy kutyának beadnák, amit a dugódíjról összeolvastam a sajtóban, nyomban felfordulna tőle. Most volt kint a fejlesztésekkel foglalkozó helyettesem Brüsszelben, akinek azt vágták a fejéhez, hogy mit pitizünk itt, hiszen a korábbi városvezetés kezdeményezésére került be a dugódíj a megállapodásba. Előkerestük, valóban volt egy ilyen szavazás, az akkori ellenzék nem szavazta meg, az előző főpolgármester úr és holdudvara kezdeményezte, hogy a dugódíj kerüljön bele a csomagba.

Ez a vállalás nem ahhoz kellett, hogy megkapjuk a 4-es metróhoz az uniós támogatást?

Erről kérdezzék meg Demszky urat. Az egy dolog, hogy most én vagyok a főpolgármester, de előtte 18 évig azt hallgattam, hogy ez a világ legjobb beruházása, amit a gonosz jobboldal akadályoz. Most meg hirtelen tőlem kezdik kérdezni, hogy miért kellett Alstom szerelvényeket hozni? Hát, azért, mert 2005-ben arra szerződtek le. Mi ezt készen kaptuk, nem én választottam, nem is a jelenlegi közgyűlés. „Miért vállalták be a dugódíjat?” Biztos, hogy igazságosnak tartja, hogy ezt tőlem kérdezi most?

Nem igazságos, de az embereket valószínűleg nem elsősorban a felelősség érdekli, hanem az, hogy mennyi lesz a dugódíj, és hol lesz a zóna határa. Mi tudható erről, mekkora az önök mozgástere?

Próbáljuk kivédeni valahogy, hogy sikerül-e, az néhány hónapon belül kiderül. De jó lenne, ha a sajtó nem Tarlós-féle dugódíjról írna. Kell keresni egy megfelelő zónahatárt, esetleg kettőt. Dolgoznak rajta a BKK-ban. Ki kell kalkulálni egy méltányos díjat, de őszintén megmondom, hogy az útdíjjal ez nehezen harmonizálható.

Ha az Unió nem engedi el a dugódíjat, ami nem harmonizál az útdíjjal, akkor a kormánynak vissza kell lépnie az útdíjból?

Akkor valahogy meg kell egyeznünk majd a kormánnyal, mert ez kétségtelenül párhuzamos bevételszerzés, ami nem lenne túl szerencsés.

Hány zónahatár lesz, és hol lesznek?

Erről is olvastam mindenfélét. Valaki tudni vélte, hogy a Nagykörút lesz a zónahatár és én ezt teljes erővel támogatom. Ehhez képest a valaha felmerült alternatívák között a Nagykörút ott sem volt. Az eddig egyetlen mérlegelésre alkalmas elképzelés a Hungária körúti zónahatár. Ezt egyszer elmondtam, másnap azt olvastam, hogy a főpolgármester szerint a Hungária körút lesz a zónahatár. Nem ezt mondtam, bár ez is csak fogalmazástechnika kérdése. Ha kiderül, hogy elkerülhetetlen a dugódíj, akkor… nem is tudom, nem vagyok a híve az internetes szavazásnak, de a lényeg az, hogy meg kell találnunk a legkisebb rosszat.

Március közepén bejelentette, hogy Budapest 350 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut, ami kétségtelen siker, főleg az után, hogy tavaly elég keményen összeszólalkoztak Lázár Jánossal, aki azt ajánlotta önnek, hogy menjen lobbizni Brüsszelbe, ha több pénzt szeretne Budapestnek. Az csak egy színjáték volt?

Nézze, beszóltunk egymásnak Lázár Jánossal, ez kétségtelen. Mi nem vagyunk egymással függelmi kapcsolatban. De a sajtó ezt is jobban felfújta, mint amekkora valójában a feszültség volt. Viszont az sem igaz, hogy csak megjátszottuk a vitát. Ha őszintén akarják az igazságot hallani, végül a miniszterelnök közbelépett, hogy „ne csináljátok már ezt, Budapest főpolgármestere, meg az én miniszterem nem így kellene, hogy együttműködjenek”.

lázárral leültek megbeszélni a nézeteltéréstLázárral leültek megbeszélni a nézeteltérést

Leültünk Lázár Jánossal ebédelni, én soha nem haragudtam rá, hiszen a gyerekemmel egyidős, tisztáztuk a nézetkülönbségeket. Az, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem nulla forintot kap Budapest, hanem egy nagyon jelentős összeget, négy ember együttműködésének az eredménye: a miniszterelnöké, Lázár Jánosé, Seszták Miklósé és a főpolgármesteré. Sikerült épeszű módon leülnünk tárgyalni, és ez lett az eredménye.

Ha ilyen eredményekhez vezet egy megbeszélés, volna a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban olyan érve, ami visszalépésre késztetné a kormányt?

Gyakorló keresztény ember vagyok, ezért a vasárnap szerepét eredendően én is úgy értékelem, hogy az a pihenés napja kell, hogy legyen. Másodsorban azonban egy olyan időszakban, amikor amúgy is hangulati feszültségek vannak az országban, ha az én döntésem lett volna, lehet, hogy nem most tettem volna meg ezt a lépést.

A napokban interjút adott a Hír tv-ben. Ennek azért van jelentősége, mert a Fidesz állítólag bojkottot hirdetett a csatorna ellen. Ön különutas, vagy nem igaz a bojkottról szóló hír?

Nem tudom, hogy hirdettek-e bojkottot, mert pártrendezvényeken nagyon ritkán veszek részt, hiszen nem vagyok a Fidesz tagja, így a párt belső döntéseit nem tudom követni. De a főváros vezetése vonatkozásában elmondhatom, hogy a miniszterelnök és köztem van egy megbízható politikai szövetség már 2004 óta. És ebben az is benne van, hogy a miniszterelnök nem köti meg a kezemet. Azt vélhetőleg tudja, hogy sose lennék áruló, mint ahogy azt is tudja, hogy bizonyos szuverenitásra szükségem van. Ha visszaemlékszik, én bejártam a Napkeltébe is, amikor a fideszesek nem jártak be.

Hol húzódnak ennek a szuverenitásnak a határai? Simicska Lajos cégei például nyerhetnek tendert a fővárosban?

Nálam Simicska Lajos négy és fél év alatt egyetlen egyszer nem járt, nem küldött ide senkit és nem kért tőlem semmit. Ha visszaemlékszik, 2011 táján voltak is ebből cikkek, hogy milyen komoly feszültség alakult ki, mert ő így, én meg úgy. Nem volt egymással bajunk, nem veszekedtünk, de volt egy távolságtartás. Most azon igyekszem, hogy olyan kapukat ne csukjanak be, amiket nem szabad becsukni. Tehát ha Simicska cége a legjobb – egyébként nem tudom pontosan, milyen cégek tartoznak az érdekeltségébe, másrészt nem veszek részt közbeszerzési eljárásokban – szóval engem nem érdekel, ha Simicska cége nyer, ha ő a legjobb, akkor nyerjen. Nem kutatom, melyik cég nyer, melyik nem nyer. Most például legendák látnak napvilágot arról, hogy biztos le van zsírozva, hogy az oroszok nyerik majd a 3-as metró felújítást. Én meg azt mondom, hogy ne lepődjenek meg, ha az oroszok nyernek, de azon se lepődjenek meg, ha esetleg nem. Egyetlen tanácsot adtam azoknak, akiknek szerepük van ennek elbírálásában: hozzák meg lelkiismeretük szerint a legjobb döntést, lehetőleg olyat, ami egy másik politikai kontextusban is meg tudja állni a helyét.

Ez azt jelenti, hogy ha nem a Fidesz lesz kormányon és nem Ön lesz a főpolgármester, akkor is védhető legyen a beruházás?

Erről beszélek, igen. Ésszerű olyan döntéseket hozni, amíg az ember egy ilyen szobában ül, amiket nem az motivál, hogy abban a pillanatban mit tehet meg.

Bár nem párttag, a jobboldali közösség egyik emblematikus szereplőjeként nyilván foglalkoztatja az Orbán-Simicska háború. Mit gondol erről?

Hadd indítsak egy kicsit messzebbről, hogy megértessem a saját hozzáállásomat. Én a Fidesz mellé nem barátkozni jöttem, köztünk politikai szövetség van. Más környezetben, más időben szocializálódtam, a Fidesz vezetői nálam jóval fiatalabb emberek, egy-kettőt leszámítva. Megvannak a gyerekkori barátaim, az egyetemista barátaim és elsősorban a gimnazista barátaim. Ősbudapesti vagyok. Mindezt azért bocsátottam előre, mert az Ön által feltett kérdésre csak nagyon patetikus választ tudok adni, hiszen nem ismerem az ügy hátterét. Ez egy nagyon régi emberi kapcsolat lehet, ám távolról sem rendelkezem annyi információval, hogy pontosan meg tudnám ítélni akár a motivációt, akár azt, hogy mi történhetett a háttérben, ezért aztán azt sem tudom megítélni, hogy pacifikálható-e a helyzet vagy sem.

Az persze furcsa, ha két ilyen jó barát ilyen messzire megy, én a magam részéről a gimnáziumi barátaimmal el nem tudnám képzelni, de hát ez egy más szituáció. Mivel itt egy ország vezetéséről és egy nagyon jelentős gazdasági potentátról van szó, ezért butaság lenne tagadni, hogy a politikai közösség hangulatát nem jobbítja ez a történet. Egy ország miniszterelnöke sehol a világon nem veheti jó néven azokat a mondatokat, amik elhangzottak.

Az ügynökváddal kapcsolatos mondat nálam túllépte azt a határt, ami bármilyen veszekedés kapcsán elfogadható, hiszen túl azon, hogy személy szerint nem hiszem el ezt a vádat, de mintha az elérhető bizonyítékok is azt támasztanák alá, hogy ez nemigen lehet igaz. Tény, hogy a miniszterelnök nagyobb önmérsékletet tanúsít a megnyilvánulásaiban. Személy szerint sajnálom, ami történt, őszintén szólva annak örülök, hogy keveset tudok róla.

Visszatérve a fővárosra: a 350 milliárd forintot mikorra költik el, illetve mikor érzékelünk majd eredményeket a fejlesztésekből?

A mostani uniós ciklus 2020-ig tart, a mi ciklusunk 2019-ig. Ez hosszú idő. Azt remélem, és reálisnak is tartom, hogy a mi önkormányzati ciklusunk végéig, azaz 2019. októberig elköltésre kerül a pénz, megvalósulnak a beruházások. Annyit azért hadd tegyek hozzá bizonyítandó, hogy nem ültünk tétlenül az előző négy évben, hogy azért is volt lehetőség ezt a pénzt Budapestnek adni, mert többé- kevésbé előkészített projektjei a fővárosnak voltak.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 664 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: