< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Jobbikosok után nyomoz a csalás elleni hivatal

| Mobile | RSS

Jobbikosok után nyomoz a csalás elleni hivatal

2015. április 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Jobbikosok után nyomoz a csalás elleni hivatal

Vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala a kémkedéssel is vádolt Kovács Béla jobbikos képviselő és egykori párttársa, Szegedi Csanád ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy fantomalkalmazottakat vettek fel. Brüsszeli munkájáról megkérdeztük Kovács Béla egyik volt gyakornokát és megszereztük a gyakornoki program hivatalos dokumentumát is.

Tanúként hallgatta meg Molnár Balázst, az Európai Parlament volt szerződéses tisztviselőjét az EU csalásellenes hivatala, az OLAF, amely az Origo birtokába került dokumentum szerint két magyar EP-képviselő ellen, csalás gyanújával indított nyomozást.
hirdetés

Molnár Balázs kérdésünkre elmondta, még 2013-ban tett feljelentést a Jobbik két EP-képviselője, Kovács Béla és Szegedi Csanád ellen, többekkel együtt. Molnár Balázs azt mondta, brüsszeli munkája során számos korrupció-gyanús ügyre volt rálátása, amelyekkel kapcsolatban februárban tett vallomást az OLAF-nál. Úgy tudjuk, rajta kívül más tanúk meghallgatása is folyamatban van.
Több feljelentés

Megkeresésünkre Kovács Béla azt válaszolta, nem kapott értesítést arról, hogy indult volna ilyen vizsgálat. A Jobbik sajtóosztálya szintén azt mondta, „nem tud semmilyen OLAF-vizsgálatról, amely bármely EP-képviselője ellen indult volna” (A párt elnöksége tavaly ősszel bejelentette, „alaposan kivizsgálják Kovács Béla ügyeit”.)

Kovács Béla nem kapott értesítést
Fotó: Pályi Zsófia – Origo

Lenhardt Balázs, a Jobbik volt országgyűlési képviselője viszont megerősítette: nyomoznak Kovács Béla ellen. A volt politikus eredetileg csak Szegedi Csanád ellen tett feljelentést. Ebben az ügyben a napokban, Budapesten tett tanúvallomást az OLAF-nál. Kihallgatása során a nyomozók Kovács Béla ügyeire is rákérdeztek, mint mondták, ellene is vizsgálat indult, amiről Kovács Bélát is biztosan értesítették.
Szegedi tud a vizsgálatról

Szegedi Csanád elismerte, az OLAF közölte, hogy vizsgálat folyik vele szemben, a vádakat azonban ő is légből kapottnak nevezte. Megkerestük az OLAF-ot is, de tőlük csak azt a választ kaptuk, hogy adatvédelmi okokból nincs módjuk információkat közölni „esetlegesen folyamatban lévő vizsgálatokról.”
Kovács és Szegedi

Kovács Béla 2010 óta a Jobbik képviselője az Európa Parlamentben. Már képviselővé választása előtt komoly összegekkel támogatta a Jobbikot, belépése után a párt hangsúlyosan oroszbarát álláspontra helyezkedett. Kapcsolatai miatt többen gyanították, hogy valamilyen orosz állami szervezet megbízásából cselekszik, emiatt a pártban sokan KGBélaként emlegették. 2014-ben az Index olyan dokumentumokat közölt, amelyek arra utalnak, hogy Kovács Béla (és/vagy felesége) az orosz titkosszolgálatok számára kémkedett. Kémkedés gyanújával a politikus ellen magyar szervek és az Európai Parlament is vizsgálatot indított ellene.

Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke és EP-képviselője volt. Utóbbi minőségében több jobbikos politikust asszisztensként alkalmazott az EP pénzén, köztük a Jobbik gyűlésén EU-zászlót égető Novák Elődöt is. Szegedi 2012-ban viharos körülmények között távozott a pártból, miután nyilvánosságra került zsidó származása.
Havi több ezer euró

A csalásellenes szerv egyebek között a képviselők gyakornoki, asszisztensi keretei miatt vizsgálódhat. A gyakornokok, beosztottak alkalmazására a képviselőknek maximum 21 ezer eurós keret áll rendelkezésükre (egy brüsszeli akkreditált asszisztens ebből maximum hétezer eurót kaphat havonta, vagyis három fő 21 ezret).

Hogy ezt a keretet hogyan osztja fel, hány fő között, az jórészt a képviselőre van bízva. Az egyetlen kikötés, hogy a pénzt mindenképpen az alkalmazottra kell költeni – így csalásnak számít például, ha a képviselő ezt a pénzt egy csak papíron foglalkoztatott beosztott nevében felveszi és zsebre teszi.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |