< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Csao Ce-jangra, a kegyvesztett reformer pártfőtitkárra emlékeztek Pekingben

| Mobile | RSS

Csao Ce-jangra, a kegyvesztett reformer pártfőtitkárra emlékeztek Pekingben

2015. április 3. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Csao Ce-jangra, a kegyvesztett reformer pártfőtitkárra emlékeztek Pekingben

Peking – Csendes megemlékezés volt az 1989-ben leváltott, majd haláláig házi őrizetben tartott Csao Ce-jang egykori pártfőtitkár lakóhelyénél.
0 Küldés e-mailben Nyomtatás Szövegméret növeléseSzövegméret csökkentése

Több száz ember kereste fel a főváros Tungcseng kerületi udvarházát halálának tizedik évfordulóján a Fucsiang hutungban (sikátor), ahol a hamvait is őrzik. Az emlékezők virágokat, koszorúkat hoztak magukkal, Csao portréja előtt többen meghajoltak, a bejáratnál vendégkönyv várta őket. Az eseményre több, évtizedekkel ezelőtti magas rangú tisztségviselő is eljött és néhány külföldi újságírót is odaengedtek.
Szabad volt megemlékezni a leváltott főtitkárról

Szabad volt megemlékezni a leváltott főtitkárról

Csao Ce-jangot a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága váltotta le posztjáról, a Tienanmen téri diákmegmozdulás leverését követően, 1989 júniusában. A lépést hivatalosan azzal indokolták, hogy “támogatta a zavargásokat és megosztotta a pártot egy kritikus pillanatban”. Mindazonáltal méltatták “pozitív szerepét az ország gazdasági fejlesztésében, a reformban és a nyitásban”. Az akkor kiadott közlemény Csao Ce-jang elvtársként emlegette a pártvezetőt.

Csao 2005 januárjában halt meg 85 éves korában, s akkor a Hszinhua állami hírügynökség megemlékezésében utalt rá, “súlyos hibákat követett el 1989 nyarának kezdetén, a politikai zavargások idején”. A kegyvesztett pártfőtitkár 1989-ben mindvégig a diákokkal való tárgyalások híve volt, nem értett egyet a tüntetések erőszakos leverésével. E véleményével szembe került Teng Hsziao-pinggel az ország tényleges irányítójával is, akivel együtt vitték véghez a gazdasági reformokat.

A kínai média nem tett említést az évfordulóról és a hozzá kapcsolódó megemlékezésről, egyedül a Global Times közölt szerkesztőségi cikket a témában szombaton kínai és angol nyelvű kiadásában. A címe az volt: A vezetőség hallgatása is lehet egyfajta gesztus. Ezzel arra utalt, hogy a pártvezetés mellőzi a vitákat Csao szellemi örökségével kapcsolatban, még, ha – vélhetően belpolitikai hatása miatt – tartózkodik is attól, hogy átértékelje a korábbi minősítést.

Megfigyelők szerint azzal, hogy a jelenlegi pártvezetés hagyta, hogy egy ilyen, a korábbiaknál nyíltabb megemlékezésre sor kerülhessen, nagyobb toleranciát mutatott azok irányába, akik az egykori közleményben foglaltaktól eltérően ítélik meg Csao egykori tetteit. A megemlékezők közül többen kifejezték, bíznak benne, hogy Hszi Csin-ping pártfőtitkár a politikai reformok útjára tereli az országot.

forrás:dehír.hu

Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |