< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Egyezkedés Iránnal: „Chamberlain jobb megállapodást kötött Hitlerrel”

| Mobile | RSS

Egyezkedés Iránnal: „Chamberlain jobb megállapodást kötött Hitlerrel”

2015. április 3. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Egyezkedés Iránnal: „Chamberlain jobb megállapodást kötött Hitlerrel”

Olyan történelmi egyetértés jött létre az iráni nukleáris programról, amely – ha maradéktalanul végrehajtják – megakadályozza, hogy Teherán nukleáris fegyvert fejleszthessen ki és biztonságosabbá teszi a világot – hangsúlyozta csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök. Republikánus vezetők ugyanakkor közölték, hogy megvédenék Amerikát a “nagyon veszélyes” megállapodástól.

Az elnök jónak nevezte a kidolgozott keretmegállapodást, amellyel szerinte elérték az Egyesült Államok fő célkitűzéseit. Megszűnik minden olyan lehetőség, amelynek segítségével Irán nukleáris fegyvert fejleszthetne ki, valamint minden korábbinál szigorúbb és behatóbb ellenőrzési és áttekinthetőségi rendszerre épül. “Ha Irán csal, a világ tudni fogja” – mondta az Obama, aki a lausanne-i megállapodás miatt a korábban tervezettnél később indult el egy, Kentucky és Utah államot érintő látogatásra.

Rámutatott, hogy az iráni atomprogramra vonatkozóan legalább egy évtizeden át szigorú korlátozások lesznek érvényben, ezen felül az iszlám köztársaság 15 évig nem építhet új nukleáris létesítményeket, nem halmozhat fel nukleáris anyagokat, az ellenőrzési intézkedések pedig 20 évig vagy tovább, több közülük pedig állandóan érvényben marad.

obama washingtonban tartott sajtótájékoztatót a megállapodásrólObama Washingtonban tartott sajtótájékoztatót a megállapodásról

Az elnök kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a svájci Lausanne-ban elért alku elvezet majd a június végi végleges, átfogó megállapodáshoz.

Barack Obama amerikai elnök megismételte: eltökélt abban, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezek közül “messze legjobb” a diplomácia, különösen a katonai fellépés lehetőségével összevetve.

Az elnök leszögezte, hogy az egyezség nem szüntette meg a bizalmatlanságot Washington és Teherán között. Ám ha Irán betartja vállalt kötelezettségeit, akkor teljes mértékben visszatérhet majd a nemzetközi közösségbe, ha viszont nem, akkor a korábbi szankciók ismét érvénybe lépnek.

A szaúdi királyt már felhívta, Netanjahut még nem

Közölte, hogy a megállapodásról a nap folyamán beszélni fog Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. Mint mondta, Szalmán szaúdi királlyal már tanácskozott és ígéretet tett rá, hogy tájékoztatni fogja a kongresszus vezetőit is.

A Fehér Ház szerint Obama külön-külön telefonon beszélt Francois Hollande francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit miniszterelnökkel. Köszönetet mondott nekik azért a fontos szerepért, amelyet országuk játszott a történelmi lépés megtételében.

“A vezetők megerősítették, hogy noha addig semmiről sincs megállapodás, amíg mindenről meg nem állapodtak a felek, a keretmegállapodás jelentős haladást jelent egy olyan tartós és átfogó megoldás felé, amely elvágja Irán minden útját a bomba felé és ellenőrizhetően biztosítja, hogy Irán nukleáris programja békés természetű lesz” – hangzott az elnöki hivatal közleménye.

Tízezrek ünnepeltek Teheránban

Tömegek ünnepelték Teherán utcáin péntekre virradóra, hogy előző nap megállapodás született Irán és a nagyhatalmak között az iszlám köztársaság régóta vitatott atomprogramjáról. A spontán ünneplésben tízezrek, főként fiatalok vettek részt. A város autók dudálásától volt hangos, hangszórókból Pharrell Williams amerikai zenész slágere, a Happy szólt, az emberek Haszan Róháni elnököt és Mohamed Dzsavad Zarif külügyminisztert éltették, és a szigorú erkölcsrendészetre fittyet hányva az utcán táncoltak – nők és férfiak egyaránt.

További munkák

John Kerry amerikai külügyminiszter Lausanne-ban kijelentette, hogy a konkrét részleteket is tartalmazó politikai egyetértés “szilárd alapot” jelent a későbbi végleges megállapodáshoz. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy több technikai részlet és más kérdés megoldása még további munkát igényel.

Ezek között említette az ENSZ fegyverszállítási embargójának feloldását, az araki nehézvizes reaktor korszerűsítését és a fordói föld alatti létesítmény ügyét. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat továbbra is nyugtalanítja Iránnak a közel-keleti térséget destabilizáló tevékenysége.

“Riasztó eltávolodás” az eredeti céloktól

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerint ugyanakkor az előzetes megállapodás “riasztó eltávolodást” jelent a Fehér Ház eredeti céljaitól.

Boehner aggodalmát fejezte ki a lausanne-i megállapodás miatt és hangsúlyozta, hogy az Irán ellen bevezetett szankciók feloldása előtt a kongresszusnak tanulmányoznia kell a nukleáris alku részleteit. A házelnök közleményében rámutatott: az eheti közel-keleti útja során azt tapasztalta, hogy Irán a terrorizmus terjesztésére törekszik. Szavai szerint naivitás lenne azt gondolni, hogy Teherán a nukleáris programját és a szankciók feloldását ne használná fel a térség destabilizálására.

john boehnerJohn Boehner

Boehner szóvivője, Kevin Smith közölte, hogy a politikus a megállapodásról eszmecserét folytatott Barack Obama elnökkel, de nem bocsátkozott részletekbe.

Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke kijelentette, hogy az irányítása alatt álló testület még a hónap folyamán dönteni fog egy olyan törvénytervezetről, amely feljogosítaná a kongresszust arra, hogy szavazzon a végső megállapodásról.

“Nagyon veszélyes” kezdeményezés

Tom Cotton republikánus szenátor úgy nyilatkozott: azon fog dolgozni, hogy “megvédje” Amerikát a “nagyon veszélyes” kezdeményezéstől. Cotton volt a szerzője annak a 47 szenátor által aláírt márciusi levélnek, amelyben a honatyák arra figyelmeztették Teheránt, hogy bármely nukleáris megállapodás, amelyet Barack Obama köt Iránnal, csupán addig marad érvényben, amíg Obama áll az ország élén.

“Kolosszális hiba”

Marco Rubio republikánus szenátor, potenciális republikánus elnökjelölt-aspiráns “kolosszális hibának nevezte” a megállapodást, különösen annak azt a részét, amelynek értelmében Irán továbbra is több ezer centrifugát üzemeltethet. “Neville Chamberlain jobb megállapodást kötött Adolf Hitlerrel” – állította az 1938-as müncheni paktumra célozva Mark Kirk republikánus szenátor, több Irán elleni szankciótörvény társszerzője.

Obama elnök a lausanne-i egyezségről elmondott csütörtöki beszédében arra figyelmeztetett, hogy ha a republikánus többségű kongresszus nem fogadja el a megállapodást, akkor “az Egyesült Államokat fogják okolni a diplomácia kudarca miatt”.

Izrael: rossz megállapodás

Izraeli kormánykörök szerint is rossz keretmegállapodás született a nagyhatalmak és Irán között az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról, és történelmi hibához vezethet, ha a létrejött alku alapján születik meg a végleges egyezség.

A zsidó állam szerint a megállapodás csak fokozza a veszélyeket és legitimálja az iráni atomprogramot, noha a cél egyszer és mindenkorra az lenne, hogy Teherán ne tudjon atombombát építeni. Bírálatában az izraeli kabinet külön rámutatott, hogy az iráni atomlétesítmények közül egyet sem zárnak be.

A hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagja és Németország – és Irán abban állapodott meg, hogy egyharmadára csökkentik Irán urándúsító kapacitását, és tíz évre nemzetközi ellenőrzés alá helyezik, közölték nyugati diplomáciai források. A megállapodás része az is, hogy a már meglévő dúsított uránkészlet legnagyobb részét, 95 százalékát felhígítják vagy külföldre szállítják. Iránnak 19 ezer dúsító centrifugája van, ebből 6 ezer maradhat működésben.

atv.hu / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |