< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Hunyadi Mátyás magyar király 525 éve, 1490. április 6-án halt meg

| Mobile | RSS

Hunyadi Mátyás magyar király 525 éve, 1490. április 6-án halt meg

2015. április 4. | hozzászólás | Kultúra

Hunyadi Mátyás magyar király a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 15. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600
hunyadimatyas 

Hunyadi Mátyás portréja, Bú József erdélyi fafaragó alkotása.
Budapest, 2007. augusztus 31.
MTI Fotó: reprodukció

Hunyadi Mátyás magyar király 525 éve, 1490. április 6-án halt meg.

1443. február 23-án Kolozsváron jött a világra Magyarország első kormányzója, a törökverő Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fiaként. Humanista szellemiségű nevelést kapott, több nyelven beszélt, eredetiben olvasott Nagy Sándor bátorságáról, Hannibál találékonyságáról szóló elbeszéléseket. Élete a legerősebb magyar családok véres összecsapásain, külhoni raboskodáson, pestisben elhunyt uralkodókon és házassági ígéreteken át vezetett a trónig.
Tizenöt éves, amikor László bátyjának kivégzése és V. László király halála után, 1458. január 24-én a pesti (rákosi) királyválasztó országgyűlésen a főpapok és a főurak megegyeztek királlyá választásában. (Podjebrád György cseh kormányzó – akit 1458-ben királlyá választottak – Mátyást csak azzal a feltétellel engedte haza prágai fogságából, hogy feleségül veszi lányát, Podjebrád Katalint.) Ezután híveinek támogatásával királlyá tették, de még csak tizenöt éves volt, ezért az országgyűlés öt évre édesanyja testvére, Szilágyi Mihály személyében kormányzót állított mellé. Február 14-én Mátyás bevonult Budára, ahol a Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban trónra ültették. A Szent Korona azonban nem volt Magyarországon, III. Frigyes német-római császár csak 1463-ban adta vissza, súlyos váltság fejében. Mátyás Bécsújhelyen megállapodást kötött a császárral a török elleni küzdelemről és a trónutódlásról, amennyiben fiú örökös nélkül halna meg, a magyar trónt Frigyes fia, Miksa örökli.
Hunyadi Mátyást így csak uralkodása hatodik évében, 1464. március 29-én koronázta királlyá az esztergomi érsek Székesfehérváron, a középkori királyi bazilikában. Ezzel lezárult uralkodásának első szakasza, amelyben a királyi hatalom külső megszilárdítására törekedett.
Ezt követően megfékezte a bárókat, a fontosabb tisztségekbe saját köznemesi és polgári származású híveit ültette, majd kiépítette a központi hatalmat. Megreformálta az államháztartást, tovább fejlesztette az államszervezetet, a hatalmas adóbevételekből zsoldos hadsereget (Fekete sereg) verbuvált. Fontos törekvései közé tartozott a gazdaság felvirágoztatása és értékálló, külföldön is megbecsült pénz kibocsátása. Külpolitikai téren megosztotta figyelmét a török veszély és nyugati törekvései között. Uralkodása alatt élte a középkori magyar állam fénykorát, vált európai nagyhatalommá. 1469. május 13-án Mátyást cseh királlyá is megválasztották.

hunyadimatyas2 

Mátyás király és Beatrix királyné aláírása és pecsétje a Történeti Múzeumban.
Budapest, 1976. december 10.
MTI Fotó: Kozák Albert

A magyarországi reneszánsz meghonosítója volt. Nagy művészetpártolóként sokat tett a kultúra fejlesztéséért, udvara a humanista alkotóművészek gyűjtőhelye volt. A kultúra mecénásaként tovább építtette a budai és visegrádi palotát, támogatta a könyvkiadást, hatalmas könyvtára, több mint 5 ezer kötetes volt, Corvina-kódexeinek egy részét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi. Csillagvizsgálót állíttatott fel Budán.
Mátyás király háromszor nősült, első felesége fiatalon halt meg, a második, a cseh Podjebrád Katalin, a harmadik Aragóniai Beatrix volt, de egyikük sem szült Mátyásnak utódot. Törvénytelen fia, Corvin János, egy bécsi polgárlánytól származott, de utódlását nem tudta keresztülvinni.
Mátyás 1490. április 6-án váratlanul halt meg Bécsben. Halála után holttestét hajón Budára vitték, innen került Székesfehérvárra. Földi maradványait az uralkodása idején kibővített királyi koronázó templom fogadta be. Halálát trónviszály követte, hódításai gyorsan elvesztek. A trónon II. Ulászló cseh király követte.
A magyar néphagyomány Mátyás alakja köré egész legendafüzért font, számos népmese szól róla, ezekben a bölcs és igazságtevő király álruhát öltve vegyült el a nép között, hogy ellenőrizze, mi történik az országban. Trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából Magyarországon nagyszabású Reneszánsz évet tartottak, arcképe látható az

ezerforintoson.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 220 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: