< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Keresztény egyetemen mészároltak Kenyában: 147 halott

| Mobile | RSS

Keresztény egyetemen mészároltak Kenyában: 147 halott

2015. április 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Keresztény egyetemen mészároltak Kenyában: 147 halott

147 halálos áldozatot követelt az a mészárlás, amelyet iszlamista terroristák rendeztek csütörtökön a kenyai keresztény Garissa Egyetem épületeiben.
Keresztény egyetemen mészároltak Kenyában: 147 halott
A Kenyai Védelmi Erők katonái vették körbe az egyetem területét.

“Ez egy nagyon szomorú nap a kenyaiaknak” – mondta a belügyminiszter, Joseph Nkaissery. Ilyen súlyos terrocselekmény azóta nem történt az országban, mióta 1998-ban bombatámadás érte az amerikai nagykövetséget. Akkor kétszáz ember vesztette életét.

A kenyai katasztrófavédelem a 147 áldozaton túl beszámolt 79 sérültről is, rajtuk kívül evakuáltak 587 embert az egyetemről. A biztonsági erők végül a támadók közül 4 fegyverest lőttek le.

A mészárlásért a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet vállalta a felelősséget, amely 2013 szeptemberében is vérfürdőt rendezett az országban, akkor egy bevásárlóközpontban lövöldöztek és 67 embert öltek meg.

A csütörtök hajnali támadás során iszlamista fegyveresek az egyetem hajnali imádsága során vegyültek el a diákok között, majd elkezdtek lövöldözni és túszokat ejteni. Ezután a kollégium egyik épülete felé vették az irányt, amely 360 diáknak adott otthont. Ez idő alatt tudtak sokan elmenekülni a többi objektumból.

uhuru kenyattaUhuru Kenyatta

“Ez az a pillanat az ország minden lakosa számára, amikor ébernek kell lenni és szembe kell szállni az ellenséggel” – nyilatkozta Uhuru Kenyatta miniszterelnök.

Helyszíni beszámolók

Az egyik szemtanú elmondása szerint a fegyveresek célpontjai kiemelten a keresztény hitűek voltak, az övéiket – fogalmazott – nem bántották. Az AFP értesülései szerint a túszokat vallásuk alapján kettéválasztották és a muszlimokat elengedték.

“Éppen aludtunk, amikot hatalmas robbanást történt, majd folyamatos fegyverropogás kezdődött. Mindenki elkezdett biztonságos helyre menekülni” – nyilatkozta egy másik diák a hírügyynökségnek.

“Voltak olyanok, akik nem tudták elhagyni a kollégiumot időben, még a fegyveresek érkezése előtt. Én azon szerencsések közé tartozom, akinek sikerült kimenekülnie átugorva a kerítést”- tette hozzá.

 

 

#OneKenya let us unite as a country and fight the enemy. Help us find the mastermind. pic.twitter.com/ssPcucagX5
— InteriorCNG Ministry (@InteriorKE) April 2, 2015

A védelmi minisztérium twitteren közzétett üzenetében magas szintű körözést adott ki egy Mohamed Muhamud nevű terroristára, akiről még nem tudni, hogy milyen szerepet vállalt a támadásokban. A hatóságok 215 ezer dollárnyi nyomravezetői díjat tűztek ki az al-Shabaab soraiban felnövő bűnözőre.

atv.hu / CNN

forrás:atv.hu

Leave a Reply 172 megnézve, 1 alkalommal mai nap |