< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Több száz rabszolgát mentettek meg az indonéziai hatóságok

| Mobile | RSS

Több száz rabszolgát mentettek meg az indonéziai hatóságok

2015. április 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Több száz rabszolgát mentettek meg az indonéziai hatóságok

Több száz, rabszolgának eladott halászt mentettek meg az indonéziai hatóságok pénteken az ország egy, más lakott területektől távol eső szigetén.

A rabszolgasorban tartott emberek felkutatására az AP amerikai hírügynökség múlt héten megjelent tényfeltáró riportja kapcsán indítottak nyomozást a hatóságok. A hírügynökség riporterei arról számoltak be, hogy embertelen körülmények között, szabadságuktól megfosztva kényszerítették munkára külföldi állampolgárok ezreit Indonézia felségvizein tevékenykedő thaiföldi halászhajókon.

A hatóságok ezt követően fokozták a halászhajók ellenőrzését, és miután maguk is meggyőződtek az azokon folyó szörnyűségekről, pénteken úgy döntöttek, hogy húsz embert “kimentenek” Benjina szigetéről, ahol a halászok fogva tartották a rabszolgákat. Ennek azonban még aznap híre ment a szigeten, és rövid időn belül több mint háromszázan kérték a szigetről való elszállításukat.

“Sejtettem, hogy mindenkit evakuálni kell majd, de azt nem, hogy ilyen hamar” – mondta az indonéz hatósági küldöttség vezetője. Hozzátette, a következő lépés a bevándorlási hivatallal és a halászok származási országaival való egyeztetés lesz.

Az AP nyomozása során fény derült arra, hogy thaiföldi halászvállalatok gyakorlatilag rabszolgaként alkalmaznak mianmari, kambodzsai és thaiföldi férfiakat. Mivel dokumentumaikat elvették és fizetést nem, vagy csak alig kaptak, nem tudtak elszabadulni “munkahelyükről”. Mások megszöktek “gazdáiktól” és a szigeten megtelepedtek, viszont annak körülményeit nem tudták megteremteni, hogy elhagyják Benjinát.

Az indonéz hatóságok nyomozásuk során az AP riportjában leírtakhoz hasonló történeteket hallottak vissza a megkérdezettektől, miszerint napi 20-22 órát dolgoznak, és gyakran megverik őket, ha panaszkodni vagy pihenni próbálnak.

Ahogy Benjinán elterjedt a hír, hogy az indonéz küldöttség elvisz húsz embert a szigetről, száz hasonló sorsú rabszolga érkezett a közeli hajókról, falvakból és a sziget dzsungeléből, mind útra készen.

Az így megmentett több száz halász hét hajóra tömörült, amelyeken a közeli Tula szigetre szállították őket. Voltak azonban olyanok is, akik visszautasították a lehetőséget, arra hivatkozva, hogy még nem kapták meg fizetésüket, és a pénz nélkül nem akarnak elmenni.

A jövő héten a mianmari hatóságok is a szigetre utaznak, hogy felkutassák állampolgáraikat, és megkezdjék hazajuttatásuk folyamatát.

Thaiföldi illetékesek is jártak a szigeten ezen a héten, hogy meggyőződjenek a helyzetről. A thai küldöttség szerint azonban az indonéz hatóságok és az AP beszámolója nem felelt meg a valóságnak. A küldöttség vezetője szerint a thai halászhajók legénységei “elégedettek”, és csak kevesen akarnak hazamenni közülük, a hajókon pedig “alapvetően jó körülmények uralkodnak”.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |