< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Nem működik Orbán terve

| Mobile | RSS

Nem működik Orbán terve

2015. április 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nem működik Orbán terve

Ami öt éven keresztül garantálta Orbán Viktor népszerűségét és politikai sikereit a belpolitikában, most megbukni látszik a Fideszen belül. Az “ostromlott vár” érzést szerette volna felébreszteni embereiben a kormányfő az évértékeléskor – de felsült vele.

A centrális erőtér koncepciójának belső összetartó ereje a – felülről, Orbán Viktor által meghatározott – ellenségkép, amely a legkülönbözőbb társadalmi csoportok számára is elfogadható volt. Ezt a kohéziót volt hivatott létrehozni, majd erősíteni Orbán Nemzeti Együttműködés Rendszerét is. Ellenzékben a kormányoldal és Oroszország volt a nemzet ellen törő erő, kormányon pedig az Európai Unió – azon belül is a brüsszeli Európai Bizottság -, a bankok, a multinacionális vállalatok, és természetesen az ellenzék. (Kommunikációs kísérletek történtek korábban is újabb ellenségkép felvázolására – mint idén év elején a “megélhetési bevándorlók” – ám e kezdeményezések rendre elbuktak.)

Az elmúlt hónapokban azonban a kormányoldalt és egyes, vezető politikusait is kemény támadások értek – elsősorban a sajtó, a nyilvánosság részéről. Ez pedig nem csupán a Fidesz általános megítélését rontotta – három éve nem látott szintre -, de a kormányzati munka megítélése is mélypontjához közelít. S noha minden médium igyekszik védeni információ-forrásait, egy-két botrány esetében joggal feltételezhető, hogy párton belülről származott a egy-két politikust bemártó vagy lejárató tipp.

Ilyen helyzetben Orbán Viktor ismét régi, mindeddig jól bevált eszközéhez nyúlt: az ostromlott vár érzetét igyekszik kelteni párttársaiban és szimpatizánsaiban egyaránt. Ezt szolgálta évértékelő beszédében jónéhány mondata is: “Ne felejtsük el, aki azt hiszi, hogy a demokráciában létezik olyan, hogy végleges győzelem, az súlyosan téved. Csak a kommunisták hitték, hogy lehetséges végső harc és végső győzelem, s láthatjátok, hová is jutottak. A demokráciában, a polgári világban minden nap újra és újra meg kell küzdeni a bizalomért és az elismerésért. Ha polgári Magyarországot akartok, márpedig azt akarunk, akkor ideje ismét megharcolni érte. Harcolni pedig csak együtt lehet és nem egymás ellenében, mert egységben az erő, mert egy a tábor, egy a zászló.”

A riadókürt megfújása azonban most nem hozta meg a várt eredményt. Töretlenül folytatódik a kormánykoalíció amortizációja – és a belső egységnek sincs nyoma. A Questor-botrány kapcsán egyértelműen a teljesen intaktnak látszó Lázár János vette át a kommunikációs irányítást – nem kímélve például Fazekas Sándor agrárminisztert, akinek vezetésével a tárca 410 millió adóforintot bukott a Hungária Értékpapír Zrt. csődjével. Ugyan így kiosztott kokikat személyesen Orbánnak is Csányi Sándor OTP-vezér állami kitűntetése kapcsán, de nem kímélte a felcsúti polgármestert, Mészáros Lőrincet, vagy a kormányfő jobbkezének számító Habony Árpádot sem.

Bár az kétségtelen, hogy a generációs ellentétként jelentkező, Pokorni Zoltán és Kövér László nevével fémjelzett csoport kritikai felvetéseinek az elmúlt hetekben már nyoma sincs, a hírek szerint még sincs béke még a kormánypárton belül sem. Ez pedig – miként forrásaink vélekednek – Orbán imázsát rombolja kegyetlenül. A korábban megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen vezér-figura, aki a legnagyobb válságokat is képes volt személyes karizmájával megoldani, hatalmas presztízs-veszteségeket kénytelen folyamatosan elkönyvelni, mind pártelnökként, mind miniszterelnökként.

Informátoraink jelen pillanatban kizártnak tartják, hogy Orbán helyzetének látványos meggyengülése ellenére akadna akárcsak egyetlen kihívója is a Fideszen belül. Azonban egyre többekben vetődik immár fel reálisan, hogy építeni kezdjék személyes karrierjüket az Orbán Viktor utáni világba. Ez korábban soha nem merült fel reálisan egyetlen jobboldali politikusnál sem.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |