< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Obama új Közel-Keletet épít//// Nouveau Moyen-Orient construction d’Obama

| Mobile | RSS

Obama új Közel-Keletet épít//// Nouveau Moyen-Orient construction d’Obama

2015. április 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Obama új Közel-Keletet épít

A múlt héten létrejött Washington és Teherán előzetes megállapodása az iráni atomprogramról. A részleteket júniusig dolgozzák ki. Vajon milyen erőviszonyok alakulnak ki az alku nyomán a térségben, amelyet Washingtontól Jeruzsálemen át Rijádig és Moszkváig „új Közel-Keletnek” neveznek? A Hetek cikke.

„Szaúd-Arábiát nem érdekli már, hogy az Egyesült Államok Közel-Kelet iránti közömbössége csak a jelenlegi elnök gyengeségének tudható-e be, hanem elhatározta, saját kezébe veszi az ország védelmét, és ezzel más arab országoknak is példát mutat. Ez az új Szalman-doktrína” – írta április 1-jén az al-Arabíja hírportál.

Valóban egyre több jel mutat arra, hogy a közel-keleti arab államok (és Törökország is) attól tartanak, hogy az Egyesült Államok beáldozza térségbeli régi szövetségeseit annak érdekében, hogy Iránt tegye meg regionális nagyhatalomnak. Jól látható ez a jemeni konfliktusban, de az arab lap szerint az új szaúdi királyról elnevezett Szalman-doktrínát lehet majd alkalmazni Szíriában is, ahol az amerikai „tehetetlenség miatt évek óta húzódik a válság”. Az új politikát szolgálja a közös arab hadsereg meghirdetése is.

Nem csak az Öböl-menti államokban gondolják úgy, hogy Obama cserbenhagyta az Egyesült Államok régi barátait az új közel-keleti paradigma megvalósítása érdekében. Tudatos stratégiaváltásról ír Abraham H. Miller politológusprofesszor a The Hill című washingtoni hírblogon. Miller szerint nem csupán a személyes ellenszenvről szól az Obama–Netanjahu-viszály, hanem Amerika kivonulásáról a térségből, ami politikai vákuumot eredményezett.

Washington-Teherán kiegyezés?

„Okkal estek pánikba a szunnita Öböl-államok. Az Obama-kormányzat készülődő nukleáris egyezménye Iránnal Amerika szövetségeseinek az elárulását jelenti. A térségben élő szunnitáknak elég, ha megnézik, mi zajlik Jemenben, és azonnal megértik, mennyire kiszolgáltatottak. Washington fokozatosan számolja fel az Irán elleni szankciókat, így a perzsa állam erősödik, a szunniták sebezhetősége pedig növekszik. Ha Irán a terjeszkedési politikáját nukleáris védőernyővel is fedezni tudja, akkor ez a térség legnagyobb kihívását jelenti majd. Obama szemében azonban Irán a legalkalmasabb arra, hogy betöltse a politikai vákuumot, és ezáltal biztosítsa a stabilitást” – írja a The Hill.

Fehér Ház: fokozatosan kell feloldani a szankciókat
Az Egyesült Államok csakis fokozatosan, az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötendő végleges megállapodás Teherán általi végrehajtása után oldaná fel az Irán elleni szankciókat – jelentette ki Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hétfőn Washingtonban. “Nem lehet a szankciók enyhítéséről beszélni addig, ameddig nem állapodtunk meg abban, hogy hogyan lehet lezárni a nukleáris fegyverhez vezető minden utat” – hangoztatta a szóvivő. “Sosem állítottunk olyat, hogy már az első napon meg kell szüntetni az összes szankciót” – mondta. Az iráni tárgyalóküldöttség tagjai értelmezték úgy a Lausanne-ban tető alá hozott keretmegállapodást, hogy a gazdasági büntetőintézkedéseket nem szakaszosan, hanem egyszerre és rögtön fel fogják függeszteni a végső megállapodás után. Earnest szerint az amerikai vezetés a megállapodás tartós végrehajtását akarja látni a szankciók feloldása előtt.

Miller szerint az elnököt az sem érdekli, hogy ennek a paradigmának az érdekében „a tengerbe kell dobnia a ballaszttá vált szövetséges arab államokat, Izraelt pedig öngyilkos alkuba kényszeríti ellenségeivel. Obama úgy véli, az ajatollahokkal ugyanúgy üzletelhet, mint tette annak idején Nixon a kínaiakkal. Ehhez pedig fügefalevélként szükség van a nukleáris megállapodásra”.

Érdekes módon az Obama-paradigma egyik legfőbb kritikusa az a Franciaország, amely az ötvenes-hatvanas években kulcsszerepet játszott abban, hogy Izrael meg tudta védelmezni magát az egyesült arab hadseregek támadásaival szemben.

„Franciaország katonai bázisokkal, köztük légikikötőkkel rendelkezik a térségben, és több fegyvert exportál az öbölmenti szunnita államoknak, mint bármely más térségbe a világon” – írja Franciaországnak az Obama-doktrínával szembeni szkepsziséről Miller.

Az iráni atomtárgyalások finiséhez közeledve Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megismételte a washingtoni kongresszus előtt mondott felhívását, hogy a nemzetközi közösség próbálja meg „egy jobb alkuval” helyettesíteni a most tárgyalóasztalon lévő változatot. Izraeli vélemények szerint ugyanakkor a Washington és Teherán közötti enyhülés olyan sok érdeket sért a Közel-Keleten, hogy megszűnhet a zsidó állam elszigeteltsége a térségben.

Izrael nem vetette el a katonai akció lehetőségét
Izrael nem vetette el az Irán elleni katonai akció lehetőségét, dacára annak, hogy az Iszlám Köztársaság a múlt héten keretmegállapodást kötött atomprogramjáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaival és Németországgal – jelentette ki hétfőn Juval Steinic, Benjamin Netanjahu leköszönő kormányának hírszerzési minisztere. A Netanjahu vezetésével megalakuló új kormány minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy a nagyhatalmak és Irán a végleges megállapodás kidolgozása közben szigorítsanak a keretmegállapodáson – mondta Steinic sajtóértekezletén. “Izraelnek meg kell tudnia védeni magát bármilyen fenyegetéssel szemben, akár egyedül is. Jogunk és kötelességünk eldönteni, hogy hogyan védjük meg magunkat, főleg abban az esetben, ha nemzetbiztonságunk, sőt puszta létünk kerül veszélybe” – jelentette ki. Hozzátette: Izrael nagyra értékeli, hogy léte fenyegettetése esetére az Egyesült Államok támogatást ígér, de ez nem elég. Steinic hétfőn bejelentette, hogy Izrael készített egy tízpontos listát arról, mit szeretne látni a végleges megállapodásban.

Az ynet hírportál szerint „az Iszlám Állam és más dzsihádista csoportok elleni harc, valamint a nyomukban jelentkező iráni veszély csökkentette az Izraellel szembeni arab ellenségességet”. Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia összefogása esélyt ad arra, hogy „olyan széles körű megegyezés jöjjön létre a térségben, ami egy jövőbeli békéhez is elvezethet”. Az ynet ilyen pozitív fejleménynek látja, hogy Egyiptom terrorszervezetnek minősítette a Hamaszt, ami segíthet nemzetközi legitimitást adni az ezzel azonos izraeli álláspontnak.

Vége a demokráciaexportnak

Az izraeli lap szerint az „új Közel-Kelet” jellemzője az is, hogy nem érvényes már a George W. Bush (és Netanjahu) által képviselt korábbi ideológia, miszerint „béke csak demokráciák között jöhet létre”. A „demokráciaexport” kora lejárt, miután számos ilyen kísérlet kudarccal járt. A demokrácia nem jelent ma legitimáló erőt, és ebben az Egyesült Államoknak is szerepe van, miután egyre kevésbé vállalkozik arra, hogy szuperhatalomként kiálljon a demokratizálódás és az emberi jogok védelme mellett.

Obama: hiba volna Izrael elismerését követelni Irántól
Barack Obama hétfő este az NPR amerikai rádiónak adott interjújában kijelentette: hiba volna a végleges megállapodás fejében azt követelni Irántól, hogy ismerje el Izrael létét. “Ezt követelni hasonló volna ahhoz, mint ha csak abban az esetben írnánk alá a megállapodást, ha megváltozik az iráni hatalom. Éppen azért nem akarjuk, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, mert nem tudhatjuk előre, esetleg milyen irányban változik meg az iráni hatalom” – mondta az elnök.

„Egy olyan világban, ahol a politikai és területi stabilitás, nem pedig a demokratizálódás számít vezérelvnek a nemzetközi téren, a dzsihadisták és más veszélyes csoportok, például a szomáliai kalózok elleni fellépés a legitimáció pecsétjét adja centralizált rezsimek számára.” Ezt a realitást tükrözi Izrael és Oroszország viszonya is: miközben Putyin beáll az arab egység és a palesztin ügy támogatójának, a terrorizmus elleni küzdelemben (és gazdasági partnerként) Izraelnek továbbra is szüksége van Moszkvára, különösen Washington gyengülő támogatása miatt.

Hetek – Morvay Péter/atv.hu
forrás:atv.hu

Nouveau Moyen-Orient construction d’Obama

La semaine dernière, Washington et Téhéran ont établi un accord préalable sur le programme nucléaire iranien. Pour plus de détails élaboré par Juin. Quel genre de forces émergé de l’affaire dans la région, que Washington et Jérusalem par Riyad à Moscou “nouveau Moyen-Orient” a appelé? Article de la semaine.

“L’Arabie Saoudite ne est pas plus intéressé, que l’indifférence des États-Unis au Moyen-Orient ne peut être attribuée à la faiblesse de l’actuel président, mais a également décidé de prendre le contrôle de leur propre défense du pays, et ce spectacle est un exemple d’autres pays arabes. Cette nouvelle paille de doctrine »- a écrit le 1er Avril du site de nouvelles Al-Arabia.

En effet, il est des signes croissants que les Etats arabes dans le Moyen-Orient (et la Turquie) craignent que les Etats-Unis beáldozza anciens alliés dans la région, afin de prendre la superpuissance régionale Iran. Cela se voit clairement dans le conflit au Yémen, mais la page, sous la nouvelle doctrine de l’Arabie saoudite de paille roi nommé sera appliquée en Syrie, où les Etats-Unis “en raison de l’inertie se étend de la crise depuis des années.” La nouvelle politique sert l’annonce de l’armée arabe commune ainsi.

Non seulement penser à les États du Golfe, afin que Obama laissé tomber de vieux amis aux États-Unis pour développer le nouveau paradigme dans le Moyen-Orient. Stratégie consciente de commutation irlandaise Abraham H. Miller, professeur de science politique au Washington Nouvelles Blog La section Hill. Miller ne est pas seulement personnelle ellenszenvről la querelle Obama-Netanyahu, mais le retrait de l’Amérique de la région, résultant dans un vide politique.

Washington-Téhéran compromis?

“Avec paniqués Etats du Golfe sunnite. Le gouvernement Obama se prépare à un Iran nucléaire Convention est la trahison des alliés de l’Amérique. Sunnites vivant dans la région est suffit de regarder ce qui se passe au Yémen, et de comprendre immédiatement comment vulnérables. Washington démanteler progressivement les sanctions contre l’Iran, y compris les augmentations persans de l’Etat, ce qui augmente la vulnérabilité des sunnites. Si vous connaissez les politiques expansionnistes de parapluie nucléaire de l’Iran est couvert, il sera le plus difficile dans la région. Cependant, aux yeux de l’Iran d’Obama est le mieux adapté pour combler le vide politique, et d’assurer ainsi la stabilité “- écrit dans The Hill.

Maison Blanche: les sanctions à résoudre progressivement
Les Etats-Unis que progressivement, après la mise en œuvre du programme nucléaire de l’Iran, la limitation de l’accord définitif soit conclu par Téhéran pour résoudre les sanctions contre l’Iran – a déclaré Josh Earnest, porte-parole de la Maison Blanche lundi à Washington. “Vous ne pouvez pas parler de l’assouplissement des sanctions aussi longtemps que nous ne pensons pas que la façon de fermer toutes les routes menant à l’arme nucléaire» – a souligné le porte-parole. “Je ne ai jamais été telle, que le premier jour vous devez cesser toutes les pénalités,” – dit-il. Les membres de la délégation iranienne à négocier un accord-cadre a été interprétée de manière sous le toit de Lausanne, des sanctions économiques qui ne sont pas par étapes, mais en même temps et il sera suspendue immédiatement après l’accord final. Earnest selon l’administration américaine veut voir avant la levée des sanctions soutenues mise en œuvre de l’accord.

Selon Miller, le président ne se soucie même pas que ce paradigme afin de «jeter le ballast a allié les Etats arabes dans la mer, et le suicide de négocier forcer les ennemis d’Israël. Obama estime que l’entreprise peut ajatollahokkal la même manière que l’a fait avec Nixon en Chine. Pour ce faire, vous devez la feuille de vigne de l’accord nucléaire ».

Fait intéressant, le paradigme Obama est un grand critique de la France, qui a joué un rôle clé dans les années cinquante et soixante qu’Israël pourrait se défendre contre l’attaque par les armées arabes unis.

“Bases militaires de la France, y compris les ports de l’air ont dans la région, et les exportations d’armes à plusieurs États du Golfe sunnites que toute autre région dans le monde” – écrit szkepsziséről France contre la doctrine Obama Miller.

Les pourparlers sur le nucléaire iranien finiséhez approche Premier ministre israélien Benjamin Netanyahu a déclaré devant le Congrès de Washington a réitéré son appel à la communauté internationale pour tenter de “une meilleure affaire” pour remplacer la version maintenant dans la table des négociations. En outre, selon la détente israélienne entre Washington et Téhéran ont tant d’intérêts violer le Moyen-Orient, l’Etat juif de cesser l’isolement de la région.

Israël a rejeté la possibilité d’une action militaire
Israël ne est pas la possibilité d’une action militaire contre l’Iran, malgré chassèrent à la République islamique la semaine dernière a conclu un programme nucléaire de l’accord-cadre des membres permanents du Conseil de sécurité de l’ONU et l’Allemagne – a dit le gouvernement sortant de lundi Juval Steinic Benjamin Netanyahu du ministre du Renseignement. La direction du nouveau gouvernement de Netanyahu sera formé tous les efforts seront faits pour l’accord-cadre pour élever leurs pouvoirs et l’Iran lors de la préparation de l’accord final – Steinic dit une conférence de nouvelles. «Israël doit être capable de se défendre contre toute menace, soit seul, ont le droit et le devoir de décider comment nous protéger, en particulier dans le cas de la sécurité nationale, le simple fait de notre existence est menacée.” – Il a dit. Il a ajouté qu’Israël apprécie cet événement fenyegettetése il promet de soutenir les États-Unis, mais il ne est pas suffisant. Steinic annoncé lundi qu’Israël a produit une liste de dix points de ce que vous voulez voir dans l’accord final.

Le site de nouvelles Ynet que «la lutte contre l’État islamique et d’autres groupes djihadistes, et de retracer leur menace iranienne émergente a réduit l’hostilité arabe envers Israël.” Egypte, la Jordanie, l’Arabie saoudite combinés ensemble vous donne la chance à «un large consensus autour de la région, ce qui pourrait conduire à un avenir de paix aussi.” Le Ynet voit cela comme un développement positif que l’Egypte a déclaré le Hamas comme une organisation terroriste, ce qui peut aider à donner une légitimité internationale à la position équivalente israélienne.

Fin de demokráciaexportnak

Le panneau israélienne sous le “Nouveau Moyen-Orient” est caractérisé par le fait que ne est plus valide, représenté par George W. Bush (et Netanyahu) idéologie tôt que «la paix ne peut être établie seulement entre les démocraties.” La «démocratie d’exportation” a pris fin au début, après un certain nombre de ces tentatives avaient échoué. La démocratie ne signifie pas légitimer vigueur aujourd’hui, et aux États-Unis a également un rôle, après avoir obtenu moins engage à se substituer de superpuissance dans la défense des droits de l’homme et la démocratisation en plus.

Obama: reconnaissance d’Israël serait une erreur de prétendre l’Iran
Barack Obama lundi soir à la radio américaine NPR dans une interview a déclaré que l’accord final serait une erreur de se attendre à un retour de l’Iran à reconnaître l’existence d’Israël. “Cette demande similaire serait comme si vous juste au cas où nous avons écrit à signer l’accord, un changement dans le pouvoir iranien justement parce que nous ne voulons pas que l’Iran possède des armes nucléaires, parce qu’ils ne savent pas à l’avance ce qui peut changer la direction dans laquelle le pouvoir iranien.” – Said le président.

“Dans un monde où politique et la stabilité régionale, plutôt que la démocratisation guider la matière au niveau international, les djihadistes et autres groupes dangereux, tels que l’action contre les pirates somaliens donnent légitimité timbre régimes centralisés.” Cette réalité se reflète en Israël et relation Russie: Poutine tout est réglé sur cette unité et les partisans arabes de la cause palestinienne, la lutte contre le terrorisme (et partenaire d’affaires), Israël doit encore à Moscou, notamment en raison de l’affaiblissement de soutien à Washington.

I – Peter Morvay / atv.hu
Source: atv.hu

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |