< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán-kormány: nincs kiút a hazugságokból

| Mobile | RSS

Orbán-kormány: nincs kiút a hazugságokból

2015. április 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán-kormány: nincs kiút a hazugságokból

Az M4-es autópálya építésének “fajlagos költségének mértéke nem minősíthető irracionálisnak”. “A kormány is kíváncsi arra, hogyan sikerült az Alföldön négymilliárd forintból kihozni egy kilométer autópályát.” E két mondat ugyan azt a szájat hagyta el: Lázár Jánosét.

Nem pusztán arról van szó, hogy a kormány – ezúttal nem a Questor-botránnyal kapcsolatban – hazudott egy óriásit, de egyetlen kijelentésével önmaga egy évvel ezelőtti, szilárd és megingathatatlannak tűnő álláspontját is cáfolta. A 444.hu hivatalos brüsszeli forrásokból egyértelmű cáfolatát kapta annak, amire hivatkozva az Orbán-kormány leállította az M4-es autópálya további építését.

“Megítélésem szerint az M4-es autópálya-beruházás kilométerenkénti fajlagos költségének mértéke nem minősíthető irracionálisnak” – olvasható Lázár János 2014. április 30-án kelt levelében, amelyet Jávor Benedek kérdéseire válaszolva írt. Az egy éve még miniszterelnökségi államtitkár Lázár arra hivatkozott, hogy “az M4-es autópálya három szakaszán összesen 27 műtárgy épül 37 milliárd forint összköltséggel. Szintén nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a speciális földmunkák elvégzése 28 milliárd forint ráfordítást jelent.” Így aztán egyáltalán nem meglepő vagy a valóságtól elrugaszkodott a 110 milliárdos bekerülési költség. (Az érvelés megszólalásig hasonló a kivitelezést elnyerő vállalatok argumentációjához.)

De nagyot fordult egy esztendő alatt a világ. Lázárból miniszter, Simicskából kegyvesztett lett. E hét keddjén Lázár miniszter és Seszták Miklós, a fejlesztési tárca vezetője nagy garral leállította az Abony és Fegyvernek közötti 30 kilométeres beruházást, ugyanis, mint azt Csepreghy Nándor államtitkár kijelentette: az Európai Bizottság nem hajlandó támogatni a beruházást. Brüsszelnek két indoka van erre – az államtitkár szerint -: a beruházás fölösleges (alig fogják használni az autósok ezt a szakaszt), másrészt a kivitelezés ára túlzó, mivel a nyertes cégek (köztük a Közgép) karteleztek a pályáztatás során. Márpedig – így Csepreghy Nándor -: “A kormány nem ismer pardont!” kartelezés esetén. Azonnali vizsgálatot ígért a kormánytag, valamint komoly fizetési kötelezettséget az érintett vállalatok számára, amennyiben Magyarországnak büntetést kell ezért fizetnie az EU-nak.

Lázár álláspontja is gyorsan perdült: “A kormány is kíváncsi arra, hogyan sikerült az Alföldön négymilliárd forintból kihozni egy kilométer autópályát.” Mindehhez csupán egy esztendőre volt szükség.

Sajnos azonban kiderült: az Európai Bizottság bizonyosan nem jelezte és nem is jelezhette a magyar kormánynak a kartell-gyanúját – ugyanis nem is vizsgálta a tervezett beruházást. Brüsszel a kezdetektől ellenezte a tervezett útépítést, soha nem is állt a Bizottság szándékában befogadni és finanszírozni ezt a projektet, épp a fölöslegességére hivatkozva. Ilyen formán az EU nem vett részt sem a kivitelezés előkészítésében, sem a pályáztatásban, nem volt és ma sincs rálátása a benyújtott ajánlatokra, költségszámításokra. Sophie Dupin de Saint Cyr, a bizottság szóvivői szolgálatának munkatársa a 444.hu megkeresésére kijelentette: “A tenderezést nem kérdőjeleztük meg. … a Bizottság nem vetett fel kartellvádat.”

A leállítás valódi indoka tehát ismeretlen – azonban annyi látszik: mindez annyira fontos az alaposan megtépázott tekintélyű Orbán-kormánynak, hogy még az ordas nagy hazugságot és korábbi álláspontjának szembe köpését is vállalja érte.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |